Főoldal
Megosztás
A Nők Lapja

A lap hatvanadik születésnapját arculatfrissítéssel ünnepelte meg, mely a címlap változásán tűnik fel leginkább. A rovatcímek is átalakultak, de a témák hasonlók maradtak. Tipográfiai elemzés.

I. A lap bemutatása

A Nők Lapja egy nőknek szóló hetilap, melynek első száma 1949. október 20-án jelent meg. Ekkor, a lap első megjelenésekor a Nők Lapja nőképe gyökeresen eltért a háború előtti női- és családi lapokétól. A lap elődjét, az eleinte rendszertelenül, majd megszűnéséig (1949 októberéig) hetente megjelenő „Asszonyok” című lapot a Magyar Kommunista Párt (MKP) támogatását élvező Magyar Nők Demokratikus Szövetsége (MNDSZ) adta ki. A képes hetilap célkitűzéseit bemutató vezércikk a munkás, paraszt, illetve értelmiségi nőket szólította meg, s ezúttal a szerkesztők nyíltan megfogalmazták célkitűzését:„Meghitt baráti közelségbe akar hozni Téged ahhoz az országhoz, ahhoz a néphez, amely a békéért harcoló emberiség élén jár: a nagy Szovjetunióhoz, hogy ismerd meg embereit, tájait, művészetét.”

1949 októberében jelent meg először Nők Lapja néven. A lapnak ma már nincsen semmilyen politikai ideológiai vagy pártkötődése. Az újságírók előre kiadott feladatok alapján dolgoznak. A lap kizárólag saját anyagokat használ fel, bár több külföldi, elsősorban francia és német magazint is mintának tekint. A képek, fotók feladata fontos a lapban, szerepük az illusztráció. Közel 300 ezer példányban fogy hetente, s ezzel a klasszikus női hetilapok között az első.

Kiadója, a Sanoma Budapest Zrt. portfoliójában a második legnagyobb példányszámban értékesített termék a Story magazin után. Megjelenik minden szerdán, ára 185 Ft, Színes RTV-vel 290. Formátuma: A/4-es-nél kicsit nagyobb. Főszerkesztője jelenleg Molnár Gabriella. Minden szám más oldalszámú, ami függ a mellékletektől is: 92, 96, 100 oldal.

Elsősorban a nőket célozza meg, a nőket hagyományosan érdeklő témákat igyekszik mélyrehatóan és női szemmel feldolgozni, a hasonló magazinok közül a legnagyobb terjedelemben és a lehető legszélesebb társadalmi és korosztályi rétegeket megcélozva, de találhatók benne férfiak számára érdekes témák is.

Már első ránézésre sem tűnik zsúfoltnak a lap, és ez az érzésünk a lap belső tartalmát illetően is megmarad. A címlapon általában egy híres személy látható, és néhány szalag, ajánló a tartalomból. Az elemek nem teszik zsúfolttá a címoldalt.

II. Általános laptervezési elvek

A lap hatvanadik születésnapját arculatfrissítéssel ünnepelte meg, mely a címlap változásán tűnik fel leginkább. A rovatcímek is megváltoztak, de a témák hasonlók maradtak. Mindenképp jól megkomponált lapról beszélhetünk, ez látszik az állandó rovatokból és az arculatváltás ellenére évek óta hasonló külsőről, az állandó témákból. Színek összhangjára is figyelnek, például a 2009/17-es szám címlapján (melyen Sebestyén Balázs látható) a zöld dominál, mert a lapban „zöld” témával, környezetvédelemmel foglalkozó melléklet található (43. oldaltól). 2009/19-es számban pedig (D. Tóth Krisztinával a címlapján) végig a piros dominál. Tehát minden számhoz kiválasztanak egy színt, mely az egész lapot végigkíséri.

Ugyan vannak olyan oldalak a lapban, ahol a képek vannak többségben, és azok dominálnak, összességében elmondható, hogy egy szövegközpontú lapról van szó. Igyekeznek minél több és minél szélesebb körnek érdekes témákat tárgyalni hétről-hétre. Nem jellemző rá a zsúfolt szerkesztés, mint más magazinokra. A tartalomnak megfelelően hosszabb cikkeket olvashatunk a magazinban.

A hirdetések általában a páratlan oldalon találhatók. Ezek az értékesebb oldalak, ezen kívül a belső címlapon, a hátlapon és a belső hátlapon is általában hirdetés van. A reklámokból is látszik, hogy főleg nőknek szól a lap: krémeket, kozmetikumokat, kiegészítőket és ruhákat népszerűsítenek. Az egyik legértékesebb, harmadik oldalon a szerkesztő levelét olvashatjuk, monoklikat láthatunk (ajánlókat a tartalomból), valamint egy általában pozitív hangvételű olvasói levelet.

A megjelenés erősíti a tematikát: főleg nőnek szóló, képeket láthatunk, például családról, gyerekekről, mosolygó hölgyekről, akik tanácsokat adnak az élethez.

III. Az újság főbb tipográfiai elemei (itemek)


A lapfej az újság címe. Mindig ugyanazt a betűtípust használják itt, de havonta más-más színt. Itt található a dátum és a lapszám. Akció esetén a kedvezmény bemutatását a cím felett tüntetik fel (miszerint a lap TV-újsággal együtt jobban megéri).

A Nők Lapja rovatai: Aktuális, Olvasnivaló, Életmód, Testünk-lelkünk. Ezek minden héten jelentkező, állandó rovatok, esetenként Melléklettel egészülnek ki. Ami zavaró lehet, hogy a rovatok cikkei nem folyamatosan követik egymást, hanem a legkülönbözőbb oldalakon találjuk meg őket. Így a rovatok között nehéz lehet eligazodni.

A rovatfejek sem egységesek: valamelyik oldalon a cikk címe van nagy, színes, kurzív betűkkel szedve, míg a rovatcím alatta kisebb betűkkel, máshol pedig pont fordítva láthatjuk: a rovatfej van nagy színes betűkkel szedve, alatta az írás címe kisebbel. Ez a kevert megoldás végigkíséri a lapot. A rovatfejet nem mindig ugyanott találjuk. Általában a lap tetején és külső szélén van (mint a legtöbb lapban), de találkoztam más megoldással is, amikor például a lap belső felén volt, és nem az élőfejben, hanem lejjebb.

Ha kinyitjuk a lapot, ízelítőt kaphatunk a tartalomból (monoklik), a tartalomjegyzék pedig a 4. oldalon található, rovatok szerint beosztva. Itt is több monoklit láthatunk. Az oldalak alján található a számozás (paginázás), minden oldalszám mellett láthatjuk a lap nevét és a megjelenés dátumát. Az oldalszám csak akkor nem látszik, amikor a hirdetéseket kifutó képként helyezik el.

Beosztások: fehér folt sok helyen vannak az újságban. Ez néha zavaró, mert tördelési hibának tűnik. Máshol kiemelő szerepe van, illetve a zsúfoltság elkerülésére használják. Az egész lapra jellemző a sorkizárt tördelés és a behúzott bekezdések használata.
Bekezdés: behúzott bekezdések, balra zárt tördelés.

A léniák szabályosak, nem használnak extrém, szabálytalan vonalakat. Az oldalpárok általában harmonikusak, figyelnek a képek és a szöveg összhangjára, az olvasási rendet nem törik meg a képek.

A hirdetések egész oldalas vagy féloldalas reklámok, illetve termékajánlók (kiegészítők, divat rovat). Körülbelül az újság 30%-át teszik ki. Általában a páratlan, értékesebb oldalon vannak a hirdetések.

IV. A lap szedése, tördelése

Margó: szedéstükör egységes az egész újságban (alsó-, felső-, oldalmargók), kifutó képeket csak a reklámoknál alkalmaznak. A kötésmargók néha „eltűnnek”, mert átcsúszik a képek vagy a szöveg egyik oldalról a másikra Erre az újságra is igaz, hogy az alsó margó szélesebb, mint a felső, mert optikailag így tűnik egyenlőnek. Így érvényesül az optikai közép elve.

 A szöveg betűtípusa mindig ugyanaz (mérete néha eltér), a címeket jól kiemelik eltérő betűtípussal és betűmérettel. A tördelés tömbös. Tördelési hibákat nem találtam (fattyúsorok, árvasorok, rossz elválasztás)

V. Összegzés


Összességében egy jól megszerkesztett lapot láthatunk, látszik a tapasztalat, és hogy már régóta létezik. Átlátható, nem zsúfolják össze a tartalmat, levegős megszerkesztés. A célcsoportot jól eltalálja, bármelyik korosztályból és társadalmi rétegből találnak maguknak olvasnivalót a nők, de akár a férfiak is.

Az elemzés 2009. májusában készült.

Szerző: Lukácsy Anna