Főoldal
Megosztás
Az eddigi legszínesebb Kutatók Éjszakája

2018-10-06 20:12:00

Magyarországon 2005 óta rendezik meg országszerte a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozatot. Az előző évek sikereinek köszönhetően idén már két napon keresztül, szeptember 28-án és 29-én lehetett betekinteni a különböző tudományterületek érdekességeibe.

A rendezvény célja Európa-szerte, hogy ingyenes eseményeken keresztül népszerűsítse a tudományokat és a kutatói életpályát. Igaz, hogy elsősorban a tizen- és huszonéves korosztály számít célcsoportnak, de mindenki találhatott az érdeklődésének megfelelő eseményt, hiszen 260 helyszínen több mint 2600 program közül lehetett válogatni. Az esemény weboldalán (www.kutatokejszakaja.hu) könnyedén lehetett regisztrálni és a megfelelő szűrők használatával keresni a lehetőségek közül.

 

Az idén újdonság volt, hogy a kulturális örökség európai évéhez kapcsolódóan számos budapesti és vidéki múzeum, köztük a Magyar Nemzeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Közlekedési és Műszaki Múzeum is részt vett az eseményen. Igaz, hogy minden program ingyenes volt, azonban a hely korlátozottsága miatt sok helyre előzetesen regisztrálni kellett a bejutásért.

 

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem információs technológia és bionikai karán is fogadták az érdeklődőket, ahol bemutatták, hogyan kapcsolódik össze kutatásaikban az élő és az élettelen világ, hogyan tudnak a gépek az emberi szervezet csodálatos működéséből tanulni.

Szerző: Farkas Alexandra