Főoldal
Megosztás
Kis szívesség nagy port kavar

2018-10-05 10:36:00

 A mozi bejárata felé igyekszem, s eközben végigszemlélem a legújabb plakátokat. Szürkéskék háttérbe olvad bele a felirat: Egy kis szívesség. Megnézem alaposan, két fiatal nő ábrázolása a kék-rózsaszín háttér előtt olyan benyomást kelt, amire a legtöbb nézelődő azt mondaná: "ez biztosan csajos film". Igen, nekem is pont ilyen gondolatok futottak át a fejemen, azonban néhány hete, mikor egy másik  vetítésen ültem, szembetalálkoztam az Egy kis szívesség  trailerével. Ha valamiben biztos lettem egyből, hogy nem egy újabb rózsaszín vattacukorfelhős történetről van szó.

Blake Livelynek már csak az Adaline varázslatos élete  után is bizalmat szavaztam, nem mellesleg az Egy kis szívesség  egyik kulcsmomentuma is megegyezett Lively korábbi filmjével: az általa alakított karakterről tilos fotót készíteni. Nem volt kérdés, hogy ezt a filmet érdemes lesz megnézni, s előfeltételezésem be is igazolódott. Az Egy kis szívesség  alaptörténetében találkozunk két egymásnak teljesen ellentétes kinézetű és személyiségű anyukával, a precíz, mindig naprakész, kreatív Stephanie-val (Anna Kendrick), és a szabadlelkületű, merész és szókimondó Emily-vel (Blake Lively). Bár a két nő első ránézésre ennél jobban nem is különbözhetne - Stephanie bohókás, minden feladatra kész, egyedülálló blogger anyuka, Emily elegáns, stílusos, szigorú vezértípus, aki férjét is alárendeli saját akaratának - mégis megtalálják a közös hangot. Ahogy egyre többször találkoznak, Emily  egy délutáni iszogatás alkalmával Stephanie-ból is kiszed egy olyan mocskos titkot, hogy a szende anyukáról kialakított kép egy csapásra szertefoszlik.

Néhány hetes ismertség után, mikor Stephanie már a legjobb barátnőjeként emlegeti Emilyt, szívességet kér, hogy vigyázzon kisfiára - amit persze Stephanie örömmel elvállal, nem is sejtve, hogy ezzel hatalmas bonyodalmakba keveredik, Emily ugyanis eltűnik. Itt vesz a film  teljesen új irányt, mikor kitisztul a néző számára, hogy mit is akar közölni, milyen irányba tart és mire lehet számítani. Ez azonban soha nincs kőbe vésve. Az alkotók remekül szórnak el olyan kis sejtésekre  okot adó morzsákat a filmben, amelyek alapján rengeteg teória megszülethet. Egyrészt bár feltűnően szenvedélyesnek mutatott Emily és férje, Sean kapcsolata, az igazi megértést Stephanie-ban találja meg az első perctől, ahogy megismeri. Másrészt Sean négymillió dolláros életbiztosítást köt feleségére, aki viszont annyira szeszélyes és titokzatos, hogy  még csak egy képet sem enged készíteni magáról. Ahogy Emily eltűnik, Stephanie túl hamar kerül közel Seanhez. Néhány nap telik csak el, amikor egy kempingtábor melletti tóból egy nő holtteste kerül elő - vitathatatlanul olyan nyomokkal, melyek azt bizonyítják, hogy ő Emily. De akkor hogy lehetséges, hogy miután Stephanie kisfiával beköltözik Emily házába és átveszi a helyét, egyre furcsább jelenségekkel találkozik, ami egyenesen odáig fajul, hogy Emily, aki elméletben halott kell hogy legyen, fel is hívja? Stephanie minden bátorságával felderítésre indul, hogy rájöjjön, mi is rejlik valójában az Emily-história mögött, eközben mindent blogján publikál, s egyre félelmetesebb felfedezéseket talál, de mindeközben a rendőrség is nyomoz és gyanúsít.

Hogy hogyan és miért tűnt el Emily? Miért volt tilos róla fotókat készíteni? Mi az ára annak, hogy Stephanie átveszi a helyét? Mindezen kérdések sora még a végtelenségig fokozódhatna, hiszen az Egy kis szívesség  minden jelenetében újabb és újabb bonyodalmakat hoz létre, így a néző figyelme egy percre sem megy kárba. Izgalmas, kalandos, kiszámíthatatlan thriller, aminek minden pillanata magával fog ragadni!

Szerző: Nyul Debóra