Főoldal
Megosztás
Szív és szurkolók – meglepetésre legyőzte a Szeged a tavalyi BL-döntős Nantes-ot

2018-10-05 10:17:00

Mi lehet egy szegedi kézilabda-szurkoló legszörnyűbb rémálma? A kezdő irányító gyenge játéka? A sok eladott labda és technikai hiba?

Talán annak az időszaknak a visszatérte, mikor senki sem tudta biztonsággal értékesíteni a hétmétereseket? A HBC Nantes elleni meccsen ezek mind valósággá váltak, de a MOL Pick Szeged hősies küzdelemben, 4 gólos hátrányból felállva fordított, 30-28-ra győzött, ezzel 2 forduló után hibátlan mérleggel 3. a csoportjában.

Előzetesen is nehéz meccsre lehetett számítani a franciák ellen, hiszen tavaly is egy csoportban voltak a Szegeddel a BL-ben, és mindkétszer ők győztek. Később a Final Fourba is bejutottak, ahol ezüstérmet nyertek. Az idei szezont azonban vereséggel kezdték a Flensburg ellen, a Szeged pedig szenvedősen ugyan, de nyert a Zágrábbal szemben, szóval volt ok a bizakodásra.

A találkozó eleje inkább a vendégek szájíze szerint alakult, 4-4-nél érte őket utol a Szeged, később 8-6-ra is vezettek a hazaiak, de visszazárkózott az ellenfél, és a félidőben 11-12 volt az állás. Támadásban sok volt a labdavesztés és rossz lövés, ezeket a franciák kihasználták és sok könnyű lerohanás gólt lőttek. Felállt védelem ellen azonban nem voltak ennyire sikeresek, Sego, a szegedi hálóőr fontos védésekkel segítette a csapatát. A büntetők értékesítése sem ment könnyen, 3/5 volt a félidő mérlege, Sigurmansson és Bombac is hibázott, utóbbi viszont egy büntetőt értékesített. Ezen kívül nem tett hozzá sokat a Tisza-partiak teljesítményéhez, így a második félidőben nem is kapott szerepet.

Ez a játékrész még rosszabbul indult, mint az első. A franciák 4 perc elteltével már 4-gyel vezettek, a Szeged védekezése leromlott, és támadásban továbbra is hibázgattak, melyet az ellenfél ki is használt. Az addig lelkes közönség és a hazai csapat akkor érte el a mélypontot, mikor Sigurmansson 16-20-as állásnál ismét büntetőt hibázott. Bodó Richárd azonban tett arról, hogy a Szeged ne kerüljön 5 gólos hátrányba. A rontott büntetőt követően a hazaiak kivédekezték a francia támadást és Bodó harmadik góljával 17-20-ra zárkóztak. Megkezdődött a felzárkózás, a szurkolók is többször extázisközeli állapotba kerültek. A védelem továbbra sem működött, Sego viszont feljavult, ziccereket és hetest is védett, elöl pedig Canellas (2 értékesített büntető), Maqueda és Bodó vezetésével a 25. percben egyenlített a Szeged, 27-27-et mutatott az eredményjelző. 3 perccel később már a hazaiak vezettek Sostaric góljával (29-28), innentől állva ünnepelte a csapatot a publikum, pedig még messze volt a vége, és a franciák támadtak. Sego pedig ismét bizonyította klasszisát, ziccert védett, a Szeged pedig időt kért 1 perccel a vége előtt. Merész játékhívással egy kínai figura következett, melyből Maqueda gólt lőtt, 30-28-ra módosult az állás, Sego újabb bravúrjával már biztossá vált a szegedi siker, a végeredmény 30-28 lett.

A Nantes csapatában 6 gólig jutott a korábban a Barcelonában kézilabdázó Kiril Lazarov, 5 gólt szerzett Lagarde, és 4-et Claire. Hazai oldalon Bodó 8 góljával kiemelkedett, 5-ig jutott Canellas, Källman és Maqueda is, illetve Sego 15 védéssel fejezte be a meccset. A szurkolóknak is nagy szerepe volt a sikerben, Pastor mester többször is hergelte a drukkereket a kispad mellől, ők pedig egyre lelkesebben biztatták zárkózó csapatukat.

Győzelmével a Szeged veretlen a BL-ben, 3. a csoportjában, a Nantes viszont csak 6. két vereséggel. Szeptember 30-án a Tisza-partiak az ukrán Motor Zaporozsjéhez látogatnak, aztán otthon fogadják a szlovén Celjét.

Szerző: Rácz Zsuzsanna