Főoldal
Megosztás Ca53faf773fb05eff5b8e00a8e24addc
Frida Kahlo kiállítás még november 4-ig

2018-09-26 22:48:00

A Magyar Nemzeti Galéria még november elejéig várja a látogatókat időszakos kiállítására!

A mexikóvárosi Museo Dolores Olmedo, valamint más jelentős mexikói gyűjtemények jóvoltából 26 festmény és 9 grafika, emellett a festőnő magyar nyelven írott levelének nyomata, és más hozzá kapcsolódó művek is megtekinthetőek a tárlaton.

Az ismert önarcképek és önéletrajzi ihletésű festmények mellett portrék, rajzok és fotók várják a magyar szemeket. Az expó végén pedig a festőnő popkultúrára gyakorolt jelentős hatását láthatjuk.

Kahlo művészetét bár sokan a szürrealizmushoz sorolják a festőnő még életében kikérte ezt magának. Képein nagy jelentőséggel bír a szimbolika, megjelennek a prekolumbián kultúra jegyei, saját életéből kiragadott élményei. Sajátos képi világa, és kendőzetlen őszintesége kiemeli kora alkotói közül.

A festőnő születésének 111. évfordulóján megnyílt kiállításra már több mint százezren voltak kíváncsiak, ezzel a Kahlo-kiállítás már most az idei év legsikeresebbje lett.

A Magyar Nemzeti Galéria Frida kiállításának oldala és a tárlathoz tartozó szórólap. 

(A 25 év alattiak számára 50%-os kedvezményt biztosítanak a jegyárból.)


Frida Kahlo

     Mexikóvárosban 1907. július 6-án született, (bár születési évét a mexikói forradalom tiszteletére 1910-ben jelölte meg).
     Gyermekkorában járványos gyermekbénulás következtében jobb lába eldeformálódott, majd tizennyolc éves korában egy buszbaleset során súlyos gerincsérülést szenvedett. A balesetet követően gipszfűzőbe zárták, ekkor kezdett festeni.
     1928-ban megismerte Diego Riverát, kora egyik jelentős festőjét és forradalmi gondolkodóját, akivel 1929-ben házasságot is kötött. 1930-tól 1933 végéig férjével az Amerikai Egyesült Államokban élt, itt érte élete egyik legnagyobb megrázkódtatása, mikor elvetélt (ezt jeleníti meg a Henry Ford Kórház / A repülő ágy című ismert képe).


(Frida Kahlo: Henry Ford Hospital – 1932)

     Ugyan lenyűgözte az USA technikai fejlettsége, de honvágya hazaszólította, így 1933 végén visszaköltöztek Mexikóba.
     Műveit először 1937-ben láthatta a nagyközönség más művészek festményével együtt, majd 1938-ban New Yorkban önálló kiállítsa volt. Frida festői karrierje innentől teljesedett ki. Ugyan Európában kevésbé volt sikeres, mégis az első latin-amerikai festő, akitől a Louvre festményt vásárolt.
     Férje folyamatos hűtlensége állandó boldogtalanságot jelentett számára, majd 1939-ben elváltak, ám egy évvel később újra összeházasodtak, és életük végéig együtt maradtak.
     Magánéleti nehézségei mellett állandó egészségügyi problémákkal is küzdött, élete során több műtéten is átesett, melyek csak rontottak állapotán. 1953-ban első önálló mexikói kiállításán, csak úgy tudott személyesen is megjelenni, hogy ágyával együtt juttatták a helyszínre.
     Végül 1954. július 13-án éjjel hunyt el otthonában.

 

Nyitókép: részlet Kahlo önarcképéből, melyet Dr. Leo Eleossernek ajánlott (1940).

Szerző: Szoboszlai István