Főoldal
Megosztás 05726a9040bd4ad81bf170e87a8006ce
Vajon megérdemli a 13 Oscar jelölést Del Toro tündérmeséje?

2018-05-03 10:16:00

13 Oscar-jelölést kapott Guillermo del Toro legújabb fantasy-je, amiből 4-et végül magának is tudhat.

Sokan vitatják, hogy vajon ténylegesen megérdemelt volt a 13 jelölés, amivel felkerült a TOP 12 legtöbb Oscar-díjra jelölt filmek közé és csupán 3 film előzi meg 14 jelöléssel: a Titanic(1997), a Mindent Éváról(1950) és a La La Land(2016).

Del Toro megint hatalmasat kockáztatott az elsőre kicsit morbidnak tűnő szerelmi történettel ami egy néma, alsósorból származó hölgy és egy folyóból kihalászott békaszerű „szörnyeteg” között fonódik. A premier előtti vetítést követően megjelenő kritikák meglehetősen pozitív hangvételűek voltak, amivel még több embert vonzottak a mozivászon elé. Guillermo del Toro rettentően tehetséges rendező, viszont előfordult már, hogy a varázslatos történeteit úgy valósította meg, hogy a nézőknek úgy tűnhetett, a rendező magának rendezte a filmet, nem pedig a nagyközönségnek. A 2006-ban megjelenő Faun Labirintusa, mely hasonlóan bizarr, de gyönyörűen meseszerű, szintén nagy sikernek örvendett, 6 Oscar jelölésből 3-at meg is nyert. A Bíborhegy(2015), amihez a Faun Labirintusához hasonló sikereket fűztek viszont sajnos nagyot bukott, éppen ezért amikor bejelentették Guillermo Del Toro az előzőkhöz hasonló fantasy-t készít mindenkiben voltak kétségek. Annyi biztos, hogy Del Toro tudja, hogyan kell elmesélni egy történetet szellemesen, stílusosan és szívvel.

A film a 60-as években játszódik, a helyszín és a hangulat egy hangulatos francia filmre emlékeztethet, talán nem véletlen, hogy az Amélie csodálatos életéhez a főszereplőválasztásban is nagyon hasonlít. A főszereplő Elisa egy néma, elvarázsolt, furcsa, magányos 30-as nő, aki egyedül él egy mozi felső szintjén egy kisméretű, antik hatású házban, a barátja pedig egy 50-es éveiben járó meleg festő, akivel életének nagyrészét tölti. Feltűnik továbbá Elisa munkahelyi barátnője Zelda, akinek a szájánál már csak a szíve nagyobb. Elisa és barátnője takarítónőként dolgozik egy amerikai kutatóintézetnél ahol titkos és sok esetben nem legális kutatásokat és kísérleteket végeznek, amikről persze ők semmit sem mondhatnak a külvilágnak. Ez őket igazából nem is zavarja, hiszen 10 éve csinálják ugyanazt a monoton munkát nem figyelve az őket körülvevő nyers valóságot. Ez egészen addig tart, amíg egy vízi szörnyeteg kerül a létesítménybe, akivel a bohókás takarítónő kapcsolatba kerül. Ráeszmél, hogy a primitívnek titulált csodalény nem is olyan primitív és lassan kialakul köztük egy kapcsolat, ami később addig erősödik, hogy azt emberi lény nem szakíthatja szét. Ez a történet elég sablonosnak tűnhet elsőre, viszont ha megnézzük a filmet megcsaphat a kemény 60-as évekbeli rasszizmussal és erőszakkal átszőtt valóság. Hihetetlen, hogy a varázslatos elemeket agresszióval, kegyetlenséggel és humorral ötvözi és mégsem tűnik a film csapongónak. Ami nálam talán a filmet kicsit gyengíti, az a „főgonosz”, az irányításmániás, öntelt fehér férfi, ami talán ennél sablonosabbra nem is sikerülhetett volna. Az ő részéről semmilyen karakterfejlődést nem láthatunk, ami bennem hagyott némi hiányérzetet. A férfi már-már pszichopatának tűnhet, és a film során csak egyre rosszabb véleményünk alakul majd ki róla. Ami szintén sablonossá teszi a filmet és talán a filmet erősen kritizálók malmára hajtja a vizet az a tény, hogy a társadalom peremén élők a felsőbb réteg ellen lázad és a végén még lehet, hogy esélyük is van nyerni. Ezt nyilván még sohasem láthattuk más filmben… Ha már ennyire szerették volna kihangsúlyozni a társadalmi rétegek közötti különbséget, akkor ez a film ennél kicsit talán kevesebb politikai töltetet is kaphatott volna.  

Egészében remek film, Del Toro rajongóknak és misztikus film-kedvelőnek kötelező darab. Ez a felnőtteknek szóló tündérmese hihetetlen vizuális élmény nyújt. Az, hogy a 13 jelölés tényleg megérdemelt volt, az vitatható, mindenesetre úgy gondolom Guillermo del Toro bebizonyította, hogy a Faun Labirintusánál és sok más sikeres filmjénél említett zsenialitása még mindig megvan.

Szerző: Madarasi Bianka