Főoldal
Megosztás 635ff3cd702eec446f09eb008d2ae5ea
Ugorj fejest az ismeretlenbe!

2018-05-13 13:20:00

Szeretsz kirándulni, a természetben, zöld környezetben lenni? Fontos, hogy ezt Budapesten belül tedd, de már unod a Gellérthegyet, a Margit-szigetet vagy a Kopaszi-gátat?

Gond egy szál se, a főváros kevésbé ismert kirándulóhelyei is tartalmas időtöltést kínálnak, ráadásul a tömeg sem akkora. Három ilyen rejtett gyöngyszemet mutatunk be cikkünkben.

Ördögorom

Az Örögorom természetvédelmi terület. A XII. kerületben található, a 8E busz megállójából az Edvi Illés útról 200 méter séta után elérhető. Egy fő ösvény visz át rajta, és bár számos leágazás vezet különleges sziklaalakzatokhoz, tábla figyelmeztet mindenkit, hogy ne térjenek le a kijelölt útról. A fő útvonal kezdeti meredeksége és sziklássága elsőre nagy kihívásnak tűnhet, de később például a terület legmagasabb pontja, a 317 méteres Ördögszószék panorámája kárpótol ezért. Az ösvény közepétől gyönyörű kilátás nyílik a környező hegyekre és a városra, már ahol a terület fái ezt nem takarják el. Ismeretterjesztő táblák is végigkísérik utunkat, melyekből megismerhetjük az Ördögorom helytörténetét, geológiai értékeit, flóráját és faunáját. Sütögetésre is lehetőség van az ösvény másik végén, illetve meg is pihenhetünk a padok egyikén. Aki aktív, de háborítatlan kikapcsolódásra vágyik, annak az Ördögorom tökéletes választás.

Fotó: Nyul Debóra

Értékelés:

Megközelíthetőség: 4/3

Járhatóság: 4/3

Kilátás: 4/3

Pihenési lehetőség: 4/3

Meredekség: 4/3

Kis-Hárs hegyi kilátó

A Kis-Hárs hegyi kilátó a XII. kerületben található, legkönnyebben a 22A jelzésű busszal közelíthető meg a kirándulóhely, egészen a Szépjuhászné, Gyermekvasút megállóig kell vele utazni. Ahogy a megálló neve is mutatja, ezen a környéken is megáll a gyermekvasút, viszont a Budapest-bérlet nem érvényes rá, a felnőttek 800, a gyermekek pedig 400 forintos áron vehetik igénybe egyszeri utazással. A megállótól néhány méterre áll a Szépjuhászné büfé, mely hangulatos kiülő helyiséggel, finom ételekkel, menüvel várja vendégeit. A gépjárművel érkezőknek sem kell aggódniuk, a büfé mellett egy ingyenes parkoló helyezkedik el. Már a kiinduló ösvénynél térkép és tábla tájékoztatja a kirándulni vágyókat, hogy merre induljanak a kilátóhoz. Az út könnyen járható, nagyjából fél óra alatt lehet elérni a kiltót, mely Makovecz Imre nevét viseli. A környék változatos növényvilága minden percben szemet gyönyörködtető látványt nyújt. A kilátóhoz érve padok várják a fáradt turistákat. Maga a kilátó csigalépcsős, kissé inog, tériszonyosoknak csak nagy bátorsággal, de annál inkább ajánlott, hiszen felérve csodás látvány tárul szem elé. 362 méter magasból nyílik mesés kilátás Buda északi részére.

Értékelés:

Megközelíthetőség: 4/4

Járhatóság: 4/3

Kilátás: 4/4

Pihenési lehetőség: 4/4

Meredekség: 4/2

Nagy-Hárs hegyi kilátó

A Makovecz-kilátóból leérve az ember tekintete szinte rögtön a következő kirándulási célpontra téved, a Nagy-Hárs hegyi kilátóra. A két kilátót ösvény köti össze, az út egyre meredekebbé válik. A körülbelül 35-40 perces átvezető út mellett található a Bátori-barlang bejárata, annak megtekintési lehetőségéről nincs a helyszínen információ, alapos utánajárás után kísérettel lehet megtekinteni, jelenleg a Guru Barlangkutató és Oktató Egyesület munkálkodik a feltárásán. A barlangtól egy fából készült, átlagos állapotban lévő, biztonságos híd vezet tovább. Az út még meredekebb lesz, de nagyjából öt percen belül már látható is a Nagy-Hárs hegyi, vagy másik nevén Kaán Károly-kilátó. Felépítése szerint minél magasabb szintig sétál fel valaki, annál szélesebb „teraszról” csodálhatja meg a kilátást. A legtetejére érve 454 méter magasból tárul elénk Budapest és az egész Budai-hegység.

Fotó: Nyul Debóra

Értékelés:

Megközelíthetőség: 4/4

Járhatóság: 4/4

Kilátás: 4/4

Pihenési lehetőség: 4/3

Meredekség: 4/3

Szerző: Ficzere Fanni, Nyul Debóra, Rácz Zsuzsanna