Főoldal
Megosztás 3a99ad6a72338feb40ad0477f186a548
Pázmány Rádió újratöltve!
Közel egy év után újra visszatért az egyetemi rádió

2018-05-17 20:35:00

A Pázmány Rádió 2009. április 16-án vette kezdetét, és az, hogy a mai napig működik, sokban köszönhető azoknak a hallgatóknak, akik szabadidejüket feláldozva segítenek „terelgetni a rádió útját”, és saját műsorrendet kidolgozva egyengetik azt.

Nincs ez másként idén sem, hiszen tizenhárom önkéntes egyetemi hallgató 2018. februárja óta lelkesen dolgozik a Pázmány Rádióban.  Maga a rádió természetesen nem üzemelhetne Dr. Radetzky András tanár úr nélkül, aki a következőt nyilatkozta a Pázmány Rádióról, és arról, hogy mit gondol a rádió jelenlegi helyzetéről:

„Kilenc éve indult el a Pázmány Rádió, aminek pontosan az volt a célja, hogy olyan értékes és hasznos képzést tudjon adni a hallgatóknak, ahol nemcsak könyvből tanítják meg azt,  hogy mit jelent rádiózni, hanem a hallgatók kezébe tudnak adni egy mikrofont vagy egy fejhallgatót, vagy egy kamerát. És ezáltal tényleg piacképessé tudjuk tenni azt a diplomát, amit kapnak. Maguk már abban a helyzetben vannak, hogy nem csak hogy kipróbálhatják magukat, hanem nagyon lelkesen önkénteskednek is. Nekem ez egy nagy öröm, hogy nem csak a kötelező műsorokat csinálják, és azt látom, hogy szeretik élvezik és pontosan ezért van az egész.”

Talán pontosan ez az ami miatt, a diákok az iskolai tanulmányaik, és munkájuk mellett, még itt is dolgoznak, hiszen ez egy olyan alapot adhat nekik, ami segíteni fogja őket a jövőjükben, és elmondhatják magukról, hogy ők bizony már dolgoztak egy rádióban.

Heti műsorbeosztás

Idén a repertoárban 5 műsör található meg, melyek közül kettő élő és három konzerv. A két élő műsör közül, az egyik egy nagyobb hangvételű egy órás reggeli, napindító műsor, míg a másik egy öt perces sporthír összefoglaló blokk. A KV-Kelj Velünk! című  élő adást Mertz Hanna Míra, Vincze Bence, Varga Levente, Madarasi Bianka és Bohár Vivien csinálja kedd, csütörtök és péntek reggelenként 07:30-08:30 között. Ezt nevezhetnénk igazából  egy morning show-nak is, hiszen ugyanaz alapján működik, mint más rádiók reggeli műsora, amikor a műsorvezetők egy zenékkel tarkított beszélgetős műsort csinálnak, melyek természetesen tartalmazzák a legfrissebb híreket is.

Reggeli KV csütörtöki stábja

A Pázmány Rádió másik élő adását a Tribün Specialt, ami az 5 perces sporthíreket foglalja magában szerdán és péntekenként lehet hallani délben Hrisztov Sárától, aki mindig a legfrissebb sporteredményeket, történéseket hozza. Ennek az élő hírblokknak a neve kötődik magához a hétfői Tribün nevezetű konzerv sportmagazinhoz is, amit viszont már Horváth András és Bohár Vivien készít. Ez a sportkibeszélő hétfő esténként 19:00-kor kezdődik és egy órán át tart, ami alatt mindig az adott hét legkiemelkedőbb sporteseményit (foci, kézilabda,autósport) beszélik ki és vonják le a konklúziót az egyes esetekből.

A másik két konzerv műsor közül az egyik a  28, amely Hegedűs Lilla nevéhez köthető és szerda este fél hatkor kezdődik. Ez az adás igazából egy rádiós interjúnak is mondható, amely során a műsorkészítő 28 érdekes kérdést tesz fel az adott heti interjúalanyának, amiből jobban megismerhetjük az adott személyt. A harmadik, s egyben utolsó olyan adás, ami felvételről megy az Alapozó Show, ami mindig a social média legfelkapottabb témáival foglalkozik, s ilyenkor ha esetleg egyet nem értés van, akkor vita is alakulhat ki a négy szerkesztő Bóna Samu, Tóth Nikolett, Milbich József és Mészáros Gergő között, ami még inkább érdekessé teszi a műsort. Ezt a hallgatók péntek délután négytől hallgathatják.

Természetesen azért, hogy mindez tökéletesen működjön elengedhetetlen az, hogy minél több embert elérjen a rádió. Pontosan ez miatt jött létre idén a Pázmány Rádió  Facebook és Instagram oldala is. Ezeken a platformokon a rádiót hallgatók első kézből tudnak értesülni az aktuális történésekről, hogy mikor melyik műsor megy, illetve  a megosztott képekkel, videókkal magához a rádióhoz is „közelebb érezhetik magukat”, mintha ők is részesei lennének ennek az egésznek. Ez különösen fontos, hiszen ha egy csapat a tanulmányai végéhez közeledik mindig kell, hogy legyenek olyan hallgatók, akik átveszik a helyüket, és működtetik a rádiót.

insta

Arról, hogy ennek a tizenhárom másodéves hallgatónak mennyi fér még  bele, magától Bóna Samutól kaphattunk infót, aki azt is elmondta, hogy honnan jött az ötlet a rádiózáshoz is.

„A lobbyban (az egyetem egyik aulájában)  feltettem pár szaktársamnak a kérdést, hogy nem akarnak-e rádiózni és azt mondták, hogy szuper lenne. Kitaláltuk, hogy milyen műsorokat szeretnénk csinálni, utána beszéltem Radetzky tanár úrral, aki ezután behívott minket, és megmutatta mit hogyan kell csinálni. Gondoltam, hogy legyen benne egy kis rendszer is, én leszek a kapcsolattartó a tanár úrral, hogy ne legyen kavarodás, és szerencsére ez működik is. Számunkra még egy fél év beleférne, és utána szerintem kialakíthatnánk egy mentori rendszert is, hogy mi szoktassuk hozzá azokat a stúdióhoz, akiket ez érdekel, hogy ne a nulláról kelljen kezdeniük, mint nekünk.”

Reméljük ezek után a jelenlegi gólyák is kedvet kapnak majd az iskolai elfoglaltságuk mellett a rádiózáshoz, és belevetik magukat a Pázmány Rádió pörgős világába, hiszen az egyetem rádiója egy kihagyhatatlan lehetőség pláne azoknak, akik majd ezzel szeretnének foglalkozni. 

Szerző: Bohár Vivien, Levéli Karolin, Madarasi Bianka