Főoldal
Megosztás Abf1e96339cc88e9631ac12d49c4115b
Magyar zsebkönyvek segítenek lejönni a telefonfüggőségről

2018-05-26 15:11:00

Az okostelefon mára már sokkal több, mint egy eszköz, aminek használjuk a funkcióit. Folyamatosan velünk van, vele kelünk, élünk, fekszünk. Gyakorlatilag a tudatunk kiterjesztésére szolgál.

Jó okaink vannak arra, hogy függők vagyunk

Könnyebb, szórakoztatóbb és gyorsabb az életünk, mióta okostelefont használunk. Gyakorlatilag a zsebünkben van az egész világ, bármikor hozzáférhetünk bármilyen információhoz, ami megtalálható az interneten. Nem kell gép elé kerülnünk ahhoz, hogy megnézzük mikor adják az új Bosszúállók filmet a moziban, és ahhoz se, hogy leszervezzünk egy sörözést a haverokkal. Ezen felül még vicces is, végül is milyen gyorsan eltelik a tömegközlekedésen töltött idő, ha közben mémeken nevet magában az ember?

Az életünk szerves részévé vált, ezen keresztül lépünk kapcsolatba a nagyvilággal és a barátainkkal, szerzünk tudomást a számunkra érdekes eseményekről, ezen olvassuk el a híreket, és az élményeinket is a telefonunkon tároljuk, videók és fotók formájában. És ez egy darabig rendben is van, ugyanis alapvetően tényleg pozitív hatással van az életünkre, de ezt a dolgot nagyon könnyű túltolni. Miközben az okostelefon nyújtotta kényelemben éltünk, szép lassan technológiai függőkké váltunk.

Ki bírja elképzelni magát a telefonja nélkül egy napig, vagy akár egy óráig? Mert egy óra alatt is rengeteg olyan dolog történhet, amiben részt kellene vennünk. Mi van, ha pont akkor érkezik egy fontos hívás, vagy indul el egy érdekes beszélgetés valamelyik csoportos üzenetváltásban, amiből kimaradunk?

Zacher Gábor, toxikológus szerint is lehetnek durván káros hatásai a digitális függőségnek. Például, ha lefekvés előtt azt látjuk, hogy jó sok lájkot kapott az aznapi bejegyzésünk, mosolyogva alszunk el, viszont ha nem, esetleg még negatív kommentek is jöttek, egész éjjel forgolódunk majd.

Igazából ugyanúgy ki vagyunk szolgáltatva ennek az eszköznek, mint a drogfüggők a drogoknak, ez pedig probléma. De nem rég létrejött egy magyar kezdeményezés arra, hogy féken tartsuk a függőségünket.

Okostelefon méretű könyvekkel az okostelefonok ellen

Az alapötlet, hogy a Facebook és Instagram lefele görgetése helyett akár olvashat is az ember utazás, vagy evés közben. Viszont a könyvek nehezek és nagyok, ezért nehéz őket állva olvasgatni a villamoson. Ezt a problémát oldotta meg a POKET zsebkönyvek csapata, akik könyvautomatákat helyeztek el Budapest főbb közlekedési csomópontjain. Ezekből 990 forintéret lehet okostelefon méretű könyveket vásárolni, az egyiket mi is kipróbáltuk.

Jelenleg öt művet lehet megvásárolni az automatákból:

• Szerb Antal - Utas és Holdvilág

• Esterházy Péter - “És mesélni kezdtem”

• Molnár Ferenc - A Pál utcai fiúk

• Csáth Géza - Egy elmebeteg nő naplója

• Krúdy Gyula - Ady Endre éjszakái

Hatalmas érdeklődés övezi a POKET-et, ezért született egy poszt a Facebookon, ahol megválaszolták a leggyakrabban ismételt kérdéseket a zsebkönyvekkel kapcsolatban.

Miért üresek az automaták?

Jelenleg két ember dolgozik az automaták újratöltésén, ők naponta kétszer látogatják az összeset. Sajnálják, de egyelőre ennél gyorsabban nem megy.

Mivel lehet fizetni?

A kezdetektől saját maguk finanszírozták az egészet, ezért kénytelenek voltak régebbi, átalakított italautomatákat kihelyezni. Ezek pedig nem szeretik az újfajta pénzeket, mint például az új ezres. De igyekeznek minél előbb javítani a helyzeten, a terveik szerint egy hónapon belül az összes automatánál lehet majd bankkártyával és telefonnal fizetni.

Hol vannak az automaták?

• Széll Kálmán tér Metró

• Déli Pályaudvar

• Móricz Zsigmond körtér Gomba

• Vígszínház jegypénztár

• Stadionok

• Trafó

És lesznek vidéki, meg határontúli automaták?

Mindenképp szeretnének ott lenni a legforgalmasabb strandokon a Balaton és a Velencei-tó körül, na meg a fesztiválokra is elmennek a mozgó automatájukkal. Szívükön viselik a határon túli terjeszkedést is, és az egyetemi városok vezetőivel már felvették a kapcsolatot, hogy megtárgyalják azt, hogy hogyan tudnak ott is automatákat létesíteni.

Miért nincsenek női szerzők?

Erre az az egyszerű válasz, hogy magyar nyelven elég körülményes bármilyen női művet megjelentetni, a jogdíj befizetése nélkül. De az üzemeltető Sztalker csoport elhatározta, hogy a hatodik könyv női szerzőé lesz, akkor is, ha rámegy a gatyájuk.

De miért is olyan jó kezdemény ez? Erről kérdeztük Maurer Fruzsit, aki már két POKET könyvnek a tulajdonosa.

"Óriási dolognak tartom, mert kizökkent a megszokott cselekvésekből a tömegközlekedésen. Azért indult, hogy ne nyomkodjuk céltalanul a telefonunkat a villamoson. Én is észrevettem magamon, hogy néha csak görgetem lefelé, mert nincs jobb dolgom. Ezáltal, hogy tudunk ilyeneket venni, kapunk egy alternatívát, hogy hasznosabban töltsük az időt. Mióta nekem is van két kis könyvem, kevesebbet vettem elő a telefonom tömegközlekedésen."

Szerintünk is egy remek kezdeményezésről van szó. Egyértelműen pozitívabb könyvet olvasni, mint mémeket nézegetni. Reméljük, hogy helyet kapnak majd a modernebb művek is, amiket esetleg a fiatalabbak és azok is szívesen olvasnak, akik annyira nem rajonganak a klasszikusokért. Amilyen iramban haladnak, valószínűleg erre is sor kerül majd.

Szerző: Bálint Bence, Bóna Samu, Milbich József