Főoldal
Megosztás 865e746371810fed94e5306af6a1f0d9
Mesterséges intelligencia – veszély, vagy út a fényesebb jövő felé?

2018-04-30 21:42:00

Közeledünk ahhoz a jövőhöz, amikor emberek millióinak kell majd új munkahely után nézniük, ugyanis a mesterséges intelligencia hajtotta gépek miatt nem lesz rájuk szükség.

Igen, te is minden nap találkozol vele

Már reggel, egyből azután, hogy kinyomod az ébresztőt, és felmész a Facebookra. Ennek az oldalnak van egy algoritmusa, ami a lájkjaid és a megosztásaid alapján kitalálja, hogy kivel szeretnél barátkozni, hogy melyik posztokat érdemes eléd tenni ahhoz, hogy a legjobban érezd magad az oldalon. Nem egy ember ül az internet másik végén, aki számontartja a megmozdulásaidat, hanem egy öntanuló algoritmus, ami folyamatosan elemzi az online viselkedésedet és fejlődik, hogy még kényelmesebbé tegye számodra a Facebookot. Persze nem ez az egyetlen közösségi média, ahol élesítve van egy ilyen algoritmus. A Youtube ugyanilyen alapon találja ki, hogy mi érdekes számodra. Na meg a reklámok. A kereséseid durva hatással vannak a böngésződben megjelenő reklámokra. Nemrég például utazási ajánlatokat nézegettem, ezután egy hétig csak úgy ömlöttek elém a Booking.com és Trivago hirdetései. Ez is egy algoritmus miatt történik, aminek az a célja, hogy olyan termékeket rakjon eléd, amelyek iránt érdeklődsz. Az iPhone személyi aszzisztensse, Siri is csak egy öntanuló algoritmus, aminek folyamatosan fejlődik az interakciós képessége azáltal, hogy érintkezik az emberekkel, de ugyanez elmondható az Amazon Alexájáról is. Ezeknek az algoritmusoknak pedig a mesterséges intelligencia ad alapot.

Összességében ezek a rendszerek azért jöttek létre, hogy valakinek a javát szolgálják, és általában az a céljuk, hogy megkönnyítsék a mindennapjainkat. De mi történik, ha rossz kezekbe kerül ez a viszonylag fiatal technológiai terület?

A mesterséges intelligenciát gyakran összekötik azokkal a gépekkel, amelyek egy napon majd leigáznak minket, és uralkodni fognak az emberiség felett. Stephen Hawking szerint ennek meg van az esélye, és hasonlóan gondolkodik Elon Musk, a Tesla igazgatója is. Ha ez egyszer be is következik, addig még nagyon sokat kell aludnunk. Számomra sokkal égetőbb problémának tűnik az, hogy a mesterséges intelligencia hatalmas potenciálját kihasználhatják a terrorszervezetek is. Előfordult már, hogy az alapjáraton jó eszközöket pusztításra használták. Ilyenek például a drónok, amikkel általában menő légifelvételeket készítenek. De akár repülő bombaként is bevethetők, erre pedig a mexikói drogkartellek és a Közel-keleti terroristák rá is jöttek. Az MI lehetőségeit is kihasználhatják, ráadásul teljesen szabadon, ugyanis törvényileg nincs szabályozva a mesterséges intelligencia fejlesztése.

Az Iszlám Állam egyik bombával felszerelt drónja, amit lelőtt a szír hadsereg:

Az Iszlám Állam egyik bombával felszerelt drónja, amit lelőtt a szír hadsereg.

Bűnszervezetek nélkül is felforgatja az életünket

Minél fejlettebb lesz a mesterséges intelligencia, annál több munkát tud majd elvégezni emberi beavatkozás nélkül. A taxisok és a kamionsofőrök lesznek az elsők, akiket felváltanak majd a gépek. Őket követik a tolmácsok, majd mindenki, aki monoton munkát végez. De nekik sem kell megijedniük, ugyanis a technológia fejlődésével rengeteg új pozíció is lesz, ami ma még nem is létezik.

A következő technológiai forradalom már zajlik. Valószínűleg ennek is lesznek vesztesei, de az emberiség biztos, hogy fejlettebb lesz a végén.

Szerző: Milbich József