Főoldal
Megosztás 9741beaa73148ea03c82927b8b1b27b8
Megosztó döntés született Geréb Ágnes ügyében

2018-04-16 16:45:00

Lezárultak a tárgyalások, Geréb Ágnest két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, és tíz évre a hivatásától is eltiltották.

Mostanra már szinte mindenki hallhatta legalább egyszer Geréb Ágnes nevét az otthonszülés ügyével kapcsoltban. Nem is csoda, hiszen a vele kapcsolatos események már évek óta tartanak, és most, 2018-ban született meg végleg a döntés, börtönbe kell vonulnia.

(Forrás: mno.hu)

A jogerős ítélet alapja két csecsemőhalálozás volt.

Az első ilyen eset 2003-ban történt egy ikerszülésnél. Az ikrek közül az első babával nem volt semmi gond, viszont a testvére körülbelül 12 percig nem kapott elegendő oxigént, így fogyatékkal élt tovább, de csak féléves koráig.

A másik eset 2007-ben volt. Itt a vállelakadás jelentette a problémát. Újra kellett éleszteni a kisbabát, ami 40 percen keresztül tartott, de mindez eredménytelen volt, a baba sajnos meghalt. (Mint később kiderült, oxigénhiány és a műfogás során okozott gerincsérülés végett.) A Világgazdaság honlapján egy cikkben arról olvashatunk, hogy a "vállelakadás minden orvos rémálma". „A vállakadás egy előre nem megjósolható esemény, az előfordulása kb. egy százalék, de van egy nagyon precíz műfogás sor, amit ilyenkor el kell végezni, mégpedig a magzat fejének a hüvelybe való visszahelyezése, és azzal egy időben egy azonnali császármetszés, amit, mint mondta dr. Fülöp Tamás szülés-nőgyógyász , otthon szülésnél nem lehet elvégezni.”

Figyelembe kell venni, hogy az egyik szülő interjút adott a 444.hu-nak. Itt az édesanya részletesen beszámol a 2003-as esetről. Ez az édesanya nem támadja Geréb Ágnest, érdemes meghallgatni az ő szemszögéből is a történteket.

Ahogy Munk Veronika is írja az indexnél: „A Fővárosi Ítélőtábla egyszer, 2012. február 10-én már jogerősen elítélte ebben a két ügyben Geréb Ágnest.” Már akkor is megkapta ezt a két év börtönbüntetést és a tíz év eltiltást. Volt házi őrizetben is, majd később lakhelyét sem hagyhatta el. „Geréb Ágnes és védője aztán 2014-ben és 2016 áprilisában nyújtott be két perújítási indítványt a Fővárosi Ítélőtáblához a 2012-es jogerős ítéletben szereplő, fenti két üggyel kapcsolatban, így folytatódtak a tárgyalások. ... Az új szakértői vélemény szerint Geréb a fenti két esetben mégsem követett el olyan szakmai szabályszegést, ami a halálesetekkel közvetlen okozati összefüggésben áll.” - írta Munk Veronika.

(Forrás: index.hu)

Geréb 2010-ig 3500 szülésen vett részt. „A nyolcvanas évek végén kezdtem el kórházon kívül is kísérni szüléseket, pont, amikor a magyar társadalom minden szinten azzal volt elfoglalva, hogy lebontsa az elnyomó rendszereket. … A magyar állam hosszú idő után végre elismerte, hogy az intézményen kívüli szülésnek éppen úgy van létjogosultsága, mint az intézményen belüli szülésnek. A valós információkon alapuló szabad választás a biztonság kulcsa – ez szükséges ahhoz, hogy a nők és a családok biztonságban és biztonsággal nézhessenek a szülés elébe. A szülés mindenképpen embert próbáló. Társadalmi érdek, hogy ne társuljon hozzá megalázás és trauma. ... Ha a munkám segített bármivel közelebb kerülni egy igazságosabb és emberbarátibb rendszerhez, akkor volt valami haszna, pozitív hozadéka ennek a hosszú, nehéz időszaknak, ennek a boszorkányüldözésnek.” - mondta Geréb Ágnes.

(Forrás: hvg.hu)

A szülész-nőgyógyásznak nagyon sok támogatója lett, de emellett rengeteg támadója, rosszakarója is. Van, aki erre az oldalra áll, van aki a másikra. Rengeteg olyan érv kering az interneten a kommentek között, hogy "Na, de mi a helyzet a kórházakkal és az ott dolgozó orvosokkal? Őket miért nem büntetik meg a gondatlanság által okozott csecsemőhalálozások miatt?". Aki otthonszülésre vállalkozik, az tudja, mire vállalkozik. Puzsér Róbert emiatt külön hősként említi Geréb Ágnest, hogy mindezt kibírja. („Geréb Ágnes egy hős. Ma már sajnálom, hogy lehagytam a tíz legnagyobb élő magyar listájáról. Ott volna a helye.” - Puzsér Róbert, Mandiner). Sokan mások támadják, és azt állítják, hogy sokkal nagyobb büntetést érdemelt volna. Geréb Ágnes így vélekedik: „Nekem az a legfontosabb, hogy tudok-e tükörbe nézni, tudok-e aludni. Tudok.”

Szerző: Szalacsi-R. Emília