Főoldal
Megosztás 1b5f38a5555db40f8162e8743fc7179e
PROGRESS: A fejlődés Rajtad áll!

2018-03-29 12:22:00

A PPKE-BTK Hallgatói Önkormányzata, a Pázmány Ostrakon hallgatói öntevékeny kör, valamint a Vitéz János Tanárképző Központ (VJTK) március 8-án, csütörtökön rendezte meg konferenciáját a tehetséggondozás témakörében.

A konferencia 8:45-kor vette kezdetét, melyet Dr. Szőke-Milinte Enikő, a VJTK intézetvezetője nyitott meg beszédével. Ebben röviden köszöntötte a megjelent vendéget, és összefoglalta, hogy miként tevődik össze a tehetség képlete, milyen jelentősége van a talentumnak és az ezekben rejlő motivációnak.

A megynitó után rögtön kezdetét vette a konferencia első harmada, melyben különböző budapesti szakkollégiumok adtak ízelítőt mindennapi életükből és a rejtett tehetségek felfedezéséről. Belátást nyerhettünk többek közt a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium életébe melyről jelenlegi hallgatónk, Győri Sarolta beszélt.

Ezután a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Szakkollégiumi Együttműködési Fórum alapító tagja, Szabó Mátyás tartott bemutatót a hallgatóság számára, majd a Mathias Corvinus Collegium szakirányvezetője Deli Eszter, és szakkollégistája Szerémi Rebeka mesélt a kollégiumi tevékenységekről.

A szakkollégiumi beszámolókat Kovács Péter, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Hallgatói Önkormányzatának elnöke zárta, aki a Kerényi Károly Szakkollégium munkásságáról tartott beszámolót. A szakkollégiumi elődásokban szó esett a szervezeti felépítésről, a diákság mindennapi életéről, az eddig elért eredményekről és a tehetségek kibontakoztatásához szükséges folyamatokról melyek a tanulók jövőbéli elhelyezkedését segítik elő.

A konferencia első harmadát Lengyel Nóra, korábbi Pázmányos hallgató zárta. Előadásában a Sodalitas tehetséggondozási program alapvető céljairól beszélt, majd elmesélte, hogy ő maga miként került bele ebbe programba és milyen hatással volt ez rá.

Egy rövid kávészünet után, "A házi fordulótól a Pro Scientia aranyéremig" címmel kezdetét vette a Kerekasztal beszélgetés a Tudományos Diákköri Munkáról.A beszélgetésben megszólalt Prof. Dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke, Dr. Szőke-Milinte Enikő, a VJTK intézetvezetője és Huszthy Bálint, doktorandusz, Pro Scientia aranyérmes. A beszélgetést a PPKE-BTK Hallgatói Önkormányzatának elnöke, Jancsó András moderálta.

A diskurzusban szó esett az OTDK lehetőségeiről és jövőjéről is. Szendrő Péter professzor úr boldogan mesélt a nyertes hallgatók aranyáról, a szervezet működéséről és saját eddigi munkásságáról. Huszthy Bálint szót ejtett az OTDK-s szerepléséről és arról, hogy milyen szerencsés fordulat folytán sikerült elérnie ezt az előkelő helyezést.

Egy hosszabb ebédszünet után kezdetét vette a konferencia utolsó része, melyben bemutatkoztak a PPKE különböző Öntevékeny körei. A programot Dr. Pillók Péter, a Társadalomkutatási Tanszék megbízott vezetője és Duráczky Bálint, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája kutatásért felelős szakmai vezetőjének beszélgetése zárta.

A párbeszédben rámutattak: Fontos, hogy a hallgatók egyetemi éveik alatt olyan kapcsolatrendszert építsenek ki, mely a későbbiekben a munkaerőpiacon való elhelyezkedésüket megkönnyíti, valamint az itt megjelenő problémák megoldását segíti majd.

Szerző: Hirling Imre