Főoldal
Megosztás 3187c7a02460122734b182ff1a9fe54e
Százezrek gyűlölik az új Snapchat frissítést

2018-03-27 11:56:00

A Snapchat legújabb frissítése hatalmas felháborodást keltett. A képküldős alkalmazás teljes kezelőfelületét átalakították, ennek eredményeként pedig egy zavaros és nehezebben kezelhető alkalmazást kaptak a felhasználók.

Még aláírásgyűjtés is kezdődött emiatt, hogy a cég állítsa vissza az eredeti kinézetét az alkalmazásnak, de a Snapchat nem hátrál ki a döntése mögül.

Mostanáig több mint 1,2 millióan írták alá azt a petíciót, amiben a Snapchat-felhasználók azt követelik, hogy állítsák vissza az alkalmazás régi dizájnját, továbbá a LikeFolio felmérése szerint a Snapchattel kapcsolatos tweetek 80%-a negatív.

Eddig nem volt jellemző ez a negatív hozzáállás az alkalmazáshoz és az azt működtető vállalathoz, a Snapchat pont az egyszerűsége miatt vált igencsak népszerűvé és ebben tett kárt az új frissítés.

 

A Snapchat egy fotó alapú üzenetküldő alkalmazás, amit Evan Spiegel, Bobby Murphy és Reggie Brown fejlesztett ki Stanford Egyetemi évei alatt. A projekt kezdeti elnevezése a "Picaboo" volt. A program sikerességét többek között annak is köszönheti, hogy a fejlesztőcsapat a kezdetek során főként a használhatóságra és a technikai optimizálásra törekedett, így egy rendkívül egyszerűen kezelhető alkalmazást dobott piacra.

Az alkalmazás segítségével  a felhasználók játékos könnyedséggel küldhetnek egymásnak fotókat, rögzíthetnek különféle videókat, de akár szöveget és rajzokat is továbbíthatnak egymásnak. Ezen fotók és videók összességét illetik a "Snaps" szóval; innen ered a program neve.

Az alkalmazás manapság már annyira népszerű, hogy egy 2014 májusi adat szerint a felhasználók egy nap alatt 700 millió fotót és videót küldtek el, míg az úgynevezett Snapchat Stories tartalmakat közel 500 millióan tekintették meg egyetlen nap leforgása alatt.

2017-es adatok szerint pedig az applikációkat letöltők fele használ Snapchatet is, aminek havi több, mint 300 millió aktív felhasználója van már, és ebből 187 millióan napi szinten is aktívan használják a képküldő alkalmazást.

A Snapchat letöltői főleg a fiatalok. A felhasználóinak közel fele 18 és 24 év közötti, akik átlagosan napi 40 percet töltenek az applikációban, ami megelőzi az Instagram adatait.

Tehát a fiatalság életének szerves részét teszi ki a Snapchat alkalmazás használata.

 

A februárban megjelent frissítés határozottan megváltoztatta a kezelőfelületet, és elválasztotta a médiatartalmakat a barátok által megosztott tartalmaktól. A Snapchat Stories – a 24 óra után eltűnő képek és videók megosztására szolgáló sztorifolyam – összekeveredett az önálló snapekkel és a csetüzenetekkel. Sokkal bonyolultabb lett a felület és összezavarta az egyszerűséghez hozzászokott felhasználókat.

A Remove the new Snapchat update nevű petíciót a Change.org oldalon osztotta meg egy ausztrál felhasználó, Nic Rumsey.

A Snapchat mindeddig nem reagált, most viszont kiadtak egy közleményt, amelyben kiállnak a frissítés mellett, de megígérik azt is, hogy a következő update-ben, avagy frissítésben átalakítják a felületet úgy, hogy mindenki megtalálja amit szeretne.

Szerző: Bóna Samu