Főoldal
Megosztás 288157dc43671ef2875711cd4292bc20
Élet a Veszprém árnyékában
BL csoportkör-értékelő MOL-Pick Szeged

2018-03-31 11:46:00

Március első hétvégéjén lezárult a csoportkör a férfi kézilabdázók Bajnokok Ligájában. Az A jelű nyolcasban érintett MOL-Pick Szeged az 5. helyen végzett, ezzel továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba.

14 meccsen hét győzelmet, egy döntetlent és hat vereséget, vagyis 13 pontot könyvelhetett el a Tisza-parti együttes, alulmúlták tavalyi teljesítményüket, mikor 17 egységet szerezve harmadik helyen zárták a csoportküzdelmeket. Idei szereplésükre a hullámzó és a felemás szavak illenek leginkább.

3 fantasztikus siker

A 4. fordulóban a Szeged hazai pályán 26-26-os döntetlent játszott a címvédő Vardar Szkopjéval. a szurkolók támogatása mellet kulcsfontosságú volt Sierra kiváló kapusteljesítménye és a kiegyensúlyozott támadójáték. Az ellenfél góljainak több, mint felét két játékos szerezte, míg a kékeknél senki sem lőtt ötnél több gólt. Az utóbbi években kritikus hetes lövés az egész csoportkörben magabiztosabb lett, ezen a meccsen is csupán egy büntető maradt ki a négy megítéltből.

Lélektanilag nagyon fontos 31-28-as győzelmet arattak a Tisza-partiak az újszegedi sportcsarnokban a Barcelona ellen. Az előző két fordulóban elszenvedett vereségek után úgy tűnt, megszakad a rossz sorozat, és újra jó formába lendült a csapat. A Szeged húzóemberei Balogh és Sigurmansson voltak, előbbi kilencszer talált a kapuba, utóbbi pedig hibátlanul lőtte a heteseket, illetve Sego is vitézkedett a hazaiak kapujában. A találkozó slusszpoénját Jonas Källman felállt sorfal elleni időn túli szabaddobásgólja szolgáltatta.

Balogh Zsolt volt a csoport legeredményesebb szegedi játékosa 57 találattal (kép forrása: mno.hu)

A téli szünet után a kékek gólzáporos meccsen 35-37-re megverték a német Rhein-Neckar Löwent. Így életben tartották reményeiket, hogy előrébb mozduljanak a tabella ötödik helyéről. Az egész csoportkör leggólgazdagabb mérkőzésén végig nagy volt a tempó, amely inkább a németeknek kedvezett, illetve a vendégek három fontos játékosa, Sego, Balogh és a beállós Matej Gaber sem álltak Pastor mester rendelkezésére. Mindezek, és a félidei kétgólós hátrány ellenére a második játékrészben a Szeged felülkerekedett, a Denis Buntic helyére kölcsönbe érkezett Ivan Srsen hét góllal debütált a Bajnokok Ligájában, és a látszat ellenére Sierrának is fontos szerep jutott a győzelem kivívásában.

Mario Sostaric egyik Löwen elleni találatát a 11. forduló legszebb góljának választották (0:50-től) 

Bosszantó vereségek

A BL-beli formahanyatlás kezdetének a már említett Löwen elleni hazai 31-34-es vereség tekinthető, de már hamarabb is voltak erre utaló jelek (a Veszprém kilenc góllal megnyerte a magyar bajnoki rangadót). Ezen a meccsen nagyon nem működött a védekezés, ezt az is mutatja, hogy az ellenfél egy félidő alatt 19(!) gólt lőtt. Összehasonlításul a B csoport egyik mérkőzésén a Kiel és a Flensburg 20-20-as döntetlent játszottak. Támadásban sem álltak a helyzet magaslatán a szegediek, sokat bizonytalankodtak és hibáztak, ezért végig ők futottak az eredmény után, volt, hogy kilenc góllal vezettek a németek.

A Barcelona legyőzése után kétszer is egyetlen góllal kapott ki a Szeged, mindkétszer papíron gyengébb csapattól, először idegenben a dán Kristianstadtól, majd otthon a lengyel Wisla Plocktól. Időközben a magyar bajnokságban is sorozatos kudarcok következtek, meglepetésre két döntetlen és egy vereség is becsúszott, nagy volt az elégedetlenség a szurkolók körében. Az elvesztett BL-meccseken a rossz kezdés, illetve a görcsösség jelentették a fő problémát. A nyeretlenség miatti bizonyítási vágy inkább elbizonytalanította a játékosokat, sok ziccert és a szezonra eddig nem jellemző módon heteseket is rontottak (a Plock ellen szám szerint négy büntető maradt ki). A viszonylag sok kapott gól a védekezés és a kapusteljesítmény visszaesését mutatja, ezek a statisztikák a második félidőkre általában javultak, de az esetleges végső fordításhoz nem eleget.

a Nantes-tól elszenvedett vereség ellenére Segoé lett a forduló védése (0:51-től)

Összességében a Szeged épp időben talált vissza a jó útra. Az utóbbi négy forduló formája alapján lehet esélye a kékeknek a háromszoros BL-győztes Kiel ellen a nyolcaddöntőben, főleg hogy az elmúlt években már többször is legyőzték a németeket.

Mario Sostaric 10 góllal járult hozzá a Zágráb elleni sikerhez, ezért beválasztották a 13. forduló álomcsapatába (1:15-től)

Szerző: Rácz Zsuzsanna