Főoldal
Megosztás 23a9a5201d93cc6eefbc4914305fb92f
Majdnem minden számítógépet fenyeget az év talán legnagyobb biztonsági rése

2018-04-09 21:35:00

2018. januárjában nem jól indult az év a processzorgyártóknak, ugyanis a két fő gyártónak (Intel, AMD) az elmúlt tíz évben kiadott termékeit mind fenyegetik az újonnan felfedezett biztonsági hibák.

A probléma onnan ered, hogy a mikroprocesszorok úgynevezett cache memóriájában folyamatosan tárolódnak adatok, teljesítménykiesés elkerülése céljából, ami a jelek szerint nincsen elég védett állapotban.

A Spectre névre keresztelt vírus az alkalmazások közti elválasztást rombolja le, és a hiba nélkül működő programokat veri át, hogy adják ki a titkaikat. A Spectre vírust ugyan nehezebb a rendszerbe bejuttatni, de sajnálatos módon sokkal nehezebb leállítani is sőt a gyakori biztonsági ellenőrzések, még hozzáférhetőbbé tesznek bizonyos alkalmazásokat a vírusnak.

A másik vírus a meltdown nevet kapta annak a tulajdonságának köszönhetően, hogy a biztonsági határokat „elolvasztja” amelyeket alapvetően a hardvernek kellene végrehajtania. Ezzel a vírus egy rendszeralkalmazáson keresztül jut hozzá az operációs rendszerhez. A Meltdown egyébként csak az Intel processzorokat támadja, az AMD architektúrája „immunis” a támadással szemben.

 

A megoldásra nem kellett sokat várni, a Microsoft már másnapra kidobott egy patchet, amivel áthidalják a biztonsági rést, ám ennek ára van. Az újabb generációs processzorok ugyan csak pár százalékos teljesítménybeli visszaesést szenvednek, de az annál régebbeik bizony akár 30% romlást produkálhatnak, amit egy gyengébb rendszerrel rendelkező felhasználó igencsak megérezhet.

Akit érdekel, hogy a saját gépe ki van-e téve a Spectre vagy Meltdown támadásainak, vagy már részesült az elhárítás céljából készült frissítésből, az töltse le Steve Gibson erre a célra írt programját, ami egy pár kattintással meg is mutatja, hogy veszélyben van-e adataink biztonsága. Az InSpectre névre keresztelt program ezen kívül arra is képes, hogy akár azonnal aktiválja az említett vírusok elleni védelmet.

Szerző: Bálint Bence