Főoldal
Megosztás F73fd62761169080e0e315016cab7cdc
Kis közösség, nagy élmény – avagy mi is a cserkészet?

2018-03-12 20:47:00

A cserkészet képét ma nagy részben a tévhitek és a rosszul berögzült sztereotípiák határozzák meg. ,,Akkor ti is sütit árultok?” ; ,,Tényleg megeszitek a bogarakat?” ; ,,Amikor kirándulni mentek, tényleg sólyomra vadásztok?”.

Csak néhány kérdés, amelyet azok tesznek fel, akik nem ismerik testközelből a cserkészetet. A mai világban nem kapnak az ilyen típusú tevékenységek és közösségek kellő figyelmet. Habár nem vadásznak sólyomra, és hál’ Istennek nem esznek bogarakat sem, azért egy nagyon érdekes és különleges közegről beszélünk, amely megérdemelné, hogy nagyobb figyelmet kapjon.

Barna haj, kedves tekintet, farmer, zöld cserkészing megannyi felvarróval, sáros bakancs. Zoller Anna odakiabál az őrsének, hogy énekeljenek még egyet, vagyis foglalják el magukat, amíg mi beszélgetünk egy kicsit.

Mindig ilyen hiperaktívak?

Mindig (nevet, és visszanéz négy tizenkét év körüli kislányra). Nem tudom, honnan szedik ezt a rengeteg energiát, de néha azt kívánom, bárcsak tudnának adni nekem is belőle. Nézz rájuk! Két órája métázunk, és olyanok, mint akik meg sem érzik.

A Nagymarosi 950. Szent Gellért Püspök Cserkészcsapatot éppen a Csapatnapjukon látogatom meg. Most tizenöt perc szünet van, így kihasználom az alkalmat, hogy kifaggassam az egyik őrsvezetőt, mit is jelent ez a nem megszokott világ.

Hogy fogalmaznád meg a cserkészet lényegét?

A cserkészetet nem lehet elmagyarázni, át kell élni. Egy olyan közösség, ahol önmagad lehetsz. Nagyon klisésen hangzik, de tényleg így van. Harmadikos koromban egy hittanos táborban vettem részt, ahol sok cserkész volt, nagyon tetszett a dolog. Figyeltem őket, hogyan menetelnek, és irigyeltem az ingüket. A közösséget hamar megkedveltem, így pár éven belül nem volt kérdés, hogy én is elkezdek cserkészkedni. Második-harmadik osztályosként lehet beállni a csapatba, onnantól kiscserkészek vagyunk, majd az első táborunkban megkapjuk a kiscserkész nyakkendőt, ami kék színű. Ezt egy próba, úgymond vizsga előzi meg. A következő év megint csak tanulás, fejlődés, persze rengeteg játékkal és szórakozással, majd letesszük az újonc próbát, ami után cserkész fogadalmat teszünk, és megkapjuk a zöld, végleges nyakkendőnket. Ez egy gyönyörű pillanat, örök emlék minden cserkész számára.

A ,,tanulás”, ,,próba” szavak nagyon komolyan és szigorúan hangzanak. Ezek hogyan egyeztethetőek össze azzal a vidám, önfeledt és játékos képpel, ami a szemem elé tárul?

Tökéletes balansz van a kettő között, úgyis mondhatnám, hogy a kettő nincs egymás nélkül, vagy a kettő egymásból fakad. Kell tudni néhány évszámot, hogy BiPi mikor alapította a cserkészetet, mikor alakult meg a Magyar Cserkészszövetség stb. Megtanuljuk a legfontosabb egészségügyi ellátásokat, hiszen sokat vagyunk erdőben, messze a civilizációtól, bármi történik, magunkra vagyunk utalva. Nem beszélve arról, hogy ez hihetetlen magabiztosságot és életbeli előnyt ad főként a mai világban, amikor a tizenévesek majdhogynem a mentőt nem tudják felhívni. Emellett megtanulunk a természetben tájékozódni, tüzet rakni, sátrat állítani, latrinát ásni, asztalt, polcot, kézmosót eszkábálni az erdő közepén botokból és faágakból. A legalapvetőbb technikákat és praktikákat sajátítjuk el az élethez. És ezt mind játékosan, hiszen a tanulás harmadikos korban kezdődik el, ott valahogy rá kell bírni a gyerekeket erre, főként, mivel szabadidős tevékenység a cserkészet, nem adhatjuk föl házinak a ,,tananyagot”, mint az iskolában. A cserkészet speciális őrsi rendszere az, ami olyasmit ad, amit sem iskola, sem a szakkörök nem tudnak.

Az életben való eligazodás, talpraesettség, önbizalom. Ezeket az értékeit tartod a legfontosabbaknak?

Igen, de a lényeg szerintem az, hogy a cserkészetben nem számít, milyen vallású vagy és az sem, hogy milyen családból jöttél. A cserkészet odafigyelést, törődést nyújt olyan gyerekeknek is, akik ezt máshol nem kaphatják meg. Olyan közösségbe kerülnek be, ami jó esetben egy életre szól, és az ott kötött barátságok is. Mivel együtt növünk fel, a kapcsolat nagyon szoros. Olyan, mint egy család.

Miért fontos ez a mai világban?

Talán ma még fontosabb, mint bármikor. Fontos, hogy a gyerekek megismerkedjenek a természettel, találékonyabbak, kreatívabbak legyenek. Fejlődjön a személyiségük, megtanuljanak alkalmazkodni másokhoz, felelősséget vállalni társaikért. Ezek a tulajdonságok egyre inkább eltűnőben vannak a felgyorsult, modernizált és technikaközpontú világban.

Mitől vagytok mások, mint azok a személyek, akik nem cserkészek?

Első ránézésre semmiben. De egy szituáció megoldásakor könnyen lehet, hogy egy cserkész jobban boldogul. A cserkésztáborokban számos olyan hatás éri a cserkészeket, amelyeknek megoldásáért ki kell lépjenek a komfort zónájukból. Megtanuljuk kezelni ezeket a helyzeteket, és hasonló szituációkban már könnyen vesszük az akadályt.

A 2012-es kerületi nagytábor, a felirat létrejöttében 600 cserkész működött közre.

Szóba hoztad már a vallást és a hitet. Ez kikerülhetetlen egy cserkész számára?

A cserkészet egy vallástól független, de nem vallás mentes mozgalom. Aki cserkész, annak nem csak testi, hanem lelki fejlődésére is oda kell figyelnie. Úgy gondolom, ahhoz, hogy valaki cserkész legyen, nem kell vallásosnak lennie, de a cserkészethez hozzá tartozik a hit, például az őrsiket is imával kezdjük és zárjuk. Így egy idő után kialakulhat egyfajta személyes igény az Istennel való kapcsolatra.

Mondj egy olyan dolgot, amit a cserkész léteddel magyarázol!

Oh, rengeteg van! Simán eszem májkrémet tíz napig, mert cserkész vagyok. Nem esem kétségbe, ha nincs a közelben angol WC. Teljesen egyértelmű, hogy megfogok mindenféle bogarat, ha arról van szó, hogy különben egy légtérben alszom velük (sátorban). Simán megfürdök egy csomag higi kendővel egy fele akkora sátorban, mint én, mert szakad kint az eső, és máshogy nem lehet. Az a vicces, hogy ezek már fel sem tűnnek. Ott, abban a helyzetben természetes. Egy tábor alkalmával létrehozzuk az erdő mélyén a saját kis világunkat minimális civilizációs eszközökkel. Fantasztikus a saját kezed munkájában élni 10 napig. Azt használod, amit megépítesz. Nem mondom, hogy nem kemény. Hogy csak nevetés. Nem. Vannak rosszabb napok, amikor, mondjuk, a tíz napból öt napig szakad az eső, mindened átázott, nincs száraz ruhád, a programok felét nem lehet megtartani, és a napod fénypontja a kissé ízetlen, ámde forró chilis bab vacsorára. De ha túl vagyunk rajta, elmondhatjuk, hogy ,,Ez az! Megcsináltam, többet kibírtam, mint amit elhittem magamról.”. Ezért már megérte!

A tíz cserkésztörvény megalapozza az életeteket. Melyik a legfontosabb számodra?

A hatodik. A cserkész szereti a természetet, jó az állatokhoz és kíméli a növényeket. Ez személyesen fontos nekem, ugyanis szeretem az állatokat és fontosnak tartom a természet- és állatvédelmet. Ez pedig alap dolog egy cserkész számára.

Mi az a három dolog, ami a cserkészetről eszedbe jut?

Vidámság, összetartás, gondoskodás.

• Robert Baden-Powell (BiPi) 1907-ben alapította meg a Cserkészmozgalmat

• 1910-ben jelent meg Magyarországon

• 1912-ben alakult meg a Magyar Cserkészszövetség (MCSSZ)

• 1919-ben indult útjára a lány cserkész mozgalom

• 1920-ban első Cserkésztalálkozó, utána 4 évente Jamboree

• 2016-ban 11030 tagja volt Magyarországon

• 1948-ban betiltották, 1989-ben alakult újjá

• 1933-ban Gödöllőn volt Jamboree

Szerző: Maurer Fruzsina