Főoldal
Megosztás B5618d3ba13ce274e7566d458c5c1599
Fekete Párduc és Afrika (fém)kincse

2018-03-08 18:17:00

A Marvel Cinematic Universe (Marvel Filmes Univerzum, továbbiakban MCU) jelenleg a harmadik fázisban van, hatodik filmje a régóta várt Fekete Párduc.

Az első fázisban megismerhettük azoknak a hősöknek a múltját, akik kockára teszik életüket az emberiségért, a második fázis pedig összekovácsolta őket egy olyan egységgé, melynek a harmadik, jelenlegi fázisban döntő szerepe lehet. Maga a karakter először az Amerika Kapitány: Polgárháborúban tűnik fel, amikor is a szokóviai egyezmény aláírására szervezett gyűlésen meggyilkolják Wakanda királyát, T’Chakát, így a fia, T’Challa veszi át a helyét. Azonban ez nemcsak a trónt, hanem a nép őrzőjeként ismert Fekete Párduc szerepét is magába foglalja.

 

A Marvel Cinematic Universe filmjei és sorozatai időrendi sorrendben

forrás: darkmudkip6.deviantart.com

Wakanda, a „harmadik világbeli ország”

Erről az afrikai apró országról évszázadokon át azt hitték az emberek, hogy ugyanolyan szegénységgel küzd, mint a környező országok, és csak büszkeségből nem fogadja el a felajánlott segélyeket. Ez azonban nem is állhatna távolabb a valóságtól, hiszen Wakanda az egyik, ha nem a legfejlettebb szelete a világnak. Köszönhető ez egy ritka, elpusztíthatatlan fémnek, melyet vibránium néven tartanak számon, amivel korábban már találkozhattunk Amerika Kapitány pajzsaként, továbbá a Bosszúállók: Ultron korában létrehozott mesterséges intelligencia, Vízió is ebből az anyagból jött létre. A vibrániumot szinte bármire fel tudják használni a ruháktól kezdve a technológián át egészen a fegyverekig. A kibányászott vibrániumnak köszönhetően Wakanda gazdasága olyan életszínvonalat bíztosít a népének, melyre nincs példa az MCU történelmében.

 

Fekete Párduc a vibránium bánya mélyén

forrás: mashable.com

A film kezdetén megismerhetjük az ország történetét, azt, hogy hogyan lett a pusztaságból és néhány háborúzó népcsoportból egységes, virágzó ország egy istennek, Bastetnek köszönhetően.

Szereposztás

A karakterek részletesen kidolgozottak, ahogyan azt egy Marvel Studios filmtől elvárhatjuk. Ez a kidolgozottság lehetőséget ad arra, hogy esetleg később más MCU filmben is (vendég)szerepeljenek. A T’Challát alakító Chadwick Boseman ebben a filmben is megmutatta, hogy nem véletlenül esett rá a választás a szereposztáskor. Hitelesen adja elő a frissen koronázott királyt, akinek hirtelen egy egész országért kell felelnie. Olyan döntéseket kell meghoznia, amelyek más országokat is befolyásolnak. Azonban a Polgárháborúban látott forrófejűség helyett itt megfontoltan dönt, és minden szempontból megvizsgálja az adott helyzetet, ami jelentős jellemfejlődésre utal.

 

T’Challa (Chadwick Boseman) és Erik Killmonger (Michael B. Jordan) harca a trónért

forrás: www.regmovies.com

Kiemelhetnénk itt Michael B. Jordan hihetetlenül élethű Erik Killmonger alakítását, a Lupita Nyong’o által életre keltett Nakiát, aki a király szerelme és egyben az ország kéme is, de Danai Gurira és Letitia Wright alakítását is, hiszen mindannyian várakozáson felül teljesítettek a vásznon. Martin Freemant is visszatérő szereplőként köszönthetjük a Polgárháborúban megismert Everett Ross szerepében, illetve Stan Lee szokásához híven itt is feltűnt egy cameo szerepben.

Konklúzió

Az MCU-tól megszokott humor, akció és korábbi filmjeikhez való visszacsatolás itt sem hiányozhat, hiszen ez adja a megafranchise elnevezést. Nem fog csalódni az sem, aki nyomon követi a képregényeket, mivel rengeteg utalás található a filmben. A Fekete Párduc komoly politikai kérdéseket vet fel, mint például az afro-amerikaiak helyzete, mely témakör feszegetése páratlan a Marvel Studios berkein belül.

Ryan Coogler rendező kétségkívűl maradandót alkotott ezzel a filmmel, nem véletlenül lett kasszasiker: a megjelenéstől számított másfél héten belül elérte az 500 millió dolláros bevételt, amivel segített elérni a Marvel Studios 14 milliárdos összbevételét, melyet az eddig elkészített 18 filmjükkel kerestek.

(források: http://marvelmagyarorszag.blog.hu, https://slate.com, www.rottentomatoes.com)

Szerző: Haraszti Mercédesz