Főoldal
Megosztás 1ebdbfe2b70994d1f9d7d6407e9afa2f
,,Teljes szívemből tudtam, hogy ez igaz" - interjú egy mormonnal

2018-03-06 16:17:00

Salt Lake City, Utah, Amerikai Egyesült Államok - A település fővárosi státusza ellenére nem nagy, népessége csupán 190 ezer fő.

Mint megtudtam, az emberek főként akkor látogatnak el Salt Lake Citybe, ha egy kis téli kikapcsolódásra vágynak a hegyekben, vagy ha mormonok. Én egyik kategóriába sem tartoztam, csupán kíváncsiságból érkeztem ide a napfényes Kaliforniából. Hajtott a tudásvágy: kik azok a mormonok, és miben mások, mint a katolikusok? Ahogy kiértem a nyüzsgő repülőtérről, első utam a híres Templom térre vezetett. A villamos pont a tér előtt állt meg, ami meglepetésemre nem egy nyitott terület: az egészet hatalmas, de gyönyörű kerítés veszi körbe. A kapun belépve olyan érzésem támadt, mintha egy másik világba csöppentem volna, mintha az a kerítés tulajdonképpen választóvonal lenne. Még ha csak egy órára is, de hátam mögött hagytam a nyüzsgést. Nyugalmat éreztem, mintha a téren az élet lelassulna. Csak álltam, és néztem a hatalmas templomot, a gyönyörű virágokat, az embereket. Arcom valószínűleg tükrözte azt a meglepettséget, amit éreztem, és egy mosolygós lány lépett oda hozzám. Fekete névtábláján a következő állt: Reyna S., Hawaii, Egyesült Államok. Bemutatkozott, majd megkérdezte, hogy körbevezessen-e. Először megijedtem, nem tudtam, ki ő, mire számíthatok. Elindultunk egy sétára a téren, és csak az a cél lebegett szemeim előtt, hogy annyi mindent megtudhassak, amennyit csak lehet.

Mik azok a legfontosabb dolgok, amit a mormon vallásról tudnunk kell? Hogyan alakult meg az egyház?

A mormon szekta története 1820 körül kezdődött New York államban. Joseph Smithnek egy napon látomása támadt: Isten és Jézus Krisztus jelent meg előtte, akik prófétának választották az akkor 15 éves fiút. Feladata az eredeti egyház helyreállítása volt. Pár évvel később Josephet megajándékozták egy elveszett nép történetét tartalmazó, arany borítású könyvvel, amit Amerikában élő őslakos próféták írtak. Smith lefordította ezt angolra, majd „A Mormon Könyve: Egy Másik Tanúbizonyság Jézus Krisztusról” címet kapta. Miután megalakult az egyház, a korai tagoknak sok üldöztetésben volt részük. Egyszer a feldühödött mérges tömeg meg is ölte az alapítót, Joseph Smithet Illinois államban. A felekezet tagjai egyik helyről a másikra vándoroltak. Hiába építettek fel templomokat, végül minden városból elüldözték őket. A mormonok 1847 júliusában érkeztek meg Salt Lake City területére. Brigham Youngnak, az akkori elnöknek, látomása támadt a Nagy-Sóstó melletti városról és a templomról, amit ott építenének. Amikor csapatával megérkezett, így szólt: „Ez lesz a mi helyünk.” Azóta Salt Lake City az utolsó napok szentjeinek központja, de ez a vallás már az egész világra kiterjedt: körülbelül 15 millió tagja van és 160 temploma. A mormonizmus is Jézus Krisztus köré épül; hiszünk abban, hogy Ő Isten fia és világunk Megváltója.

Hogyan kerültél kapcsolatba a mormon vallással?

Apai ágon a családom azóta a mormon egyház tagja, amióta Brigham Young és az első mormon telepesek 1840-es évek végén elérték Salt Lake City területét. Édesanyám családja sokkal később csatlakozott. Ő a Fülöp-szigetekről származik, és a szülei először akkor kerültek kapcsolatba a hitközösséggel, amikor találkoztak két misszionáriussal. A nagyszüleim sok mindent megtudtak a helyreállított evangéliumról, amelyet a Mormon Egyház birtokol. Megkeresztelkedtek, és gyermekeiket már e hit szerint nevelték. Mivel már én is így nőttem fel, mindig is azt éreztem, hogy ez egy jó vallás, de legfőképpen csak azért hittem és mentem templomba, mert a szüleim ezt a példát mutatták.

Miért döntöttél úgy, hogy több ezer kilométerre az otthonodtól hittérítő leszel?

Sosem voltam szkeptikus ember, még csak meg sem kérdőjeleztem semmit. Azonban, amikor jelentkeztem misszionáriusnak, azt azért tettem, mert tudnom kellett, hogy az Egyház tanítása tényleg igaz-e. Nem akartam a szüleimre, vagy akár a felekezet vezetőire hagyatkozni, mert tudtam, hogy az nem vinne messzire az életben. Magam miatt indultam el ezen az úton. Úgy döntöttem, hogy szembenézek azzal a kihívással, ami A Mormon Könyve végén található: ,,(…) kérdezzétek meg Istent, az Örökkévaló Atyát, hogy igazak-e ezek a dolgok; és ha őszinte szívvel, de igaz szándékkal, Krisztusba vetett hittel kérdeztek, akkor a Szentlélek hatalma által ki fogja nektek nyilvánítani ennek igazságát (…)” (Moróni 10,3-5). Megtettem. Imádkoztam Istenhez, hogy megkérdezzem, A Mormon Könyve igaz-e, majd választ kaptam a Szentlélek ereje által. Az Úr így kommunikál velünk, a gyermekeivel. Nehéz leírni ezt az érzést: csendes, de nagyon erőteljes. Teljes szívemből tudtam, hogy a könyv igaz, és a leírtak mind Isten szavai.  Sorra jöttek az újabbnál újabb felismerések: ha a könyv igaz, Joseph Smith tényleg az Úr prófétája. Ha ő tényleg egy igazi próféta, akkor az az egyház, amit ő segített helyreállítani, Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza, tényleg Jézus valódi hitközössége, ugyanaz, amit több mint 2000 éve alapított. Úgy döntöttem, hogy elhagyom az otthonomat 18 hónapra, hogy misszionáriusként szolgáljak. Nagyon hálás vagyok ezért az őszinte életért, amit kaptam. Meg szerettem volna osztani az igazságot és az örömöt másokkal. Segíteni szerettem volna másoknak abban, hogy ők is megtalálják azt, amit én. A döntéshozatal után már nagyon gyorsan történt minden. Egyik pillanatról a másikra megváltozott minden, a hawaii-i vízpartot felváltották Salt Lake City havas hegycsúcsai.

Hogyan fogadták szüleid azt a döntésedet, hogy Utah lesz az új otthonod?

A családom mindvégig támogatott, ráadásul még a testvérem is hasonlóan cselekedett, bár ő New Delhibe, Indiába került. Misszionáriusként nem választhatod ki, hogy hol töltöd el a következő másfél évedet, de a lényeg nem is az utazás, a tanulás, vagy hogy lásd a világot, hanem hogy szolgáld az Urat. Célunk a tanulás, új emberekkel való találkozás, valamint Jézus Krisztus és az Ő visszaállított egyházáról való tanítás hirdetése. 

Mikor álltál szolgálatba, és milyen tapasztalatokkal gazdagodtál eddig?

Lassan egy éve érkeztem a Nagy-Sóstó városába, alig múltam akkor 20 éves. A tapasztalataim eddig csodálatosak, főleg azért, mert a Templom téren a világ összes részéről találkozhatok emberekkel. Mormon misszionáriusként mi nem erőltetjük a nézeteinket másokra, még csak nem is próbáljuk meg helyettesíteni a hitüket a miénkkel. Mivel mi abban hiszünk, hogy az Evangélium hiányzó része nálunk van, az információk, amiket átadunk, csak plusz tudást jelentenek, amik Krisztus halála után elvesztek. Például sokan nem tudják, de a felekezet egyik központi hitelve az, hogy a családi kapcsolatok örökké tarthatnak, vagyis nem csak erre az életre szólnak. Nem kell, hogy a halál jelentse a szeretteinkkel való kapcsolatunk végét. Az Úr kinyilatkoztatta Joseph Smith prófétának, hogy „ugyanazok a kapcsolatok, amelyek itt vannak közöttünk, ott [az örökkévalóságban] is létezni fognak közöttünk, csak örök dicsőséggel párosulnak majd” (Tan és a szövetségek 130:2). Azok a családtagok, akik elfogadják Jézus Krisztus engesztelését és követik az Ő példáját, az Isten szent templomaiban végzett szent szertartások által örökké együtt lehetnek. Jézus Péterre ruházta azt a hatalmat, hogy a Földön és a Mennyben is egybepecsételjen dolgokat (Máté 16:19). Ugyanez a pecsételő hatalom lett visszaállítva Joseph Smith részére. A mormonok azt vallják, hogy Krisztus hatalma révén egybe lehet a családtagokat „pecsételni” (összekötni), hogy lehetőségük nyíljon együtt élni az örökkévalóságban. Ezért vagyunk ennyire családközpontúak. Több olyan alapigazság is van, mint ez: mi az életünk célja, hova kerülünk halálunk után, az elveszett Szentírás mint A Mormon Könyve, vagy éppen az élő próféták. Mi csak ösztönözzük az embereket, hogy tanuljanak, tudjanak meg még többet ezekről a dolgokról, majd hogy imádkozzanak és kérdezzék meg Istent, ez tényleg valós-e.

Mit tanácsolnál azoknak a fiataloknak, akik érdeklődnek a mormon vallás iránt, és szeretnék a megszerzett tudásukat a világ másik pontján hirdetni?

Főleg azt, hogy higgyenek az Úrban és az időzítésében. Nem számít, mennyit tudunk, milyen erőteljesen próbálkozunk, vagy imádkozunk, mindenkinek megvan a joga a szabad döntéshozatalhoz. Nehéz átélni, amikor az emberek elutasítanak, vagy csak szimplán nem érdeklődnek az Evangélium iránt; de jegyezd meg: egy erőfeszítés sem felesleges. Segíts másokon és bátran oszd meg tudásod! Ha megszereted azokat az embereket, akikkel nap mint nap találkozol, már sikeressé váltál a Mennyei Atya szemében. Egy misszió különleges, mert 18-24 hónapig csak másokra koncentrálsz, nem aggódsz a családod, a tanulmányaid vagy a karriered miatt. Szóval csak élvezd, mert azok a dolgok, amelyeket ezalatt az idő alatt tanulsz, az egész életedet végig fogják kísérni. Egy ilyen küldetés nemcsak mások segítéséről szól, hanem a változásról is – azzá a személlyé válhatsz, aki Isten szerint lenni tudsz.

Szerző: Papp Zsófia