Főoldal
Megosztás 51e6afc7008f121bfe071298361299e0
Mobiltelefon-hálózat a Holdon

2018-03-07 19:35:00

Az idei Mobile World Congress keretein belül jelentették be, hogy mobiltelefon-hálózatot telepítenek a Holdra 2019-ben. Célja, hogy lehetővé tegyék a nagy felbontású élő közvetítést a holdi felszínről a Földre.

A németországi Vodafone a Nokiával és az Audival dolgozik együtt azon a projekten, amely pontosan 50 évvel azután kezdődik, hogy a NASA űrhajósai először léptek a Holdra. A telekommunikációs cég vezetője, Hannes Ametsreiter elárulta, hogy azért választották a Nokiát technológiai partnerüknek, mert hisznek abban, hogy a vállalat elő tudja állítani azt a kis méretű hardvert, ami szükséges a 4G-s internet kialakításához a világűrben.

A program egyik tagja hozzátette, hogy a hálózat kizárólag 4G technológiára épül. Azért nem a modernebb 5G mellett döntöttek, mert elmondásuk alapján az még nem áll elég stabil lábakon; tesztelése és fejlesztése sok időt venne igénybe. Az infrastruktúra által az Audi holdjárói képesek lesznek kommunikálni az amerikai bázisállomással.

A három résztvevő szervezet a berlini PTScientists önkéntes űrkutatóival dolgozik együtt a különleges projekten. A hálózatfejlesztő Nokia antennáit a tervek szerint a kelet-floridai Cape Canaveral űrállomásról a SpaceX Falcon rakétája fogja eljuttatni a Holdra 2019-ben. A megvalósuló összeköttetés lehetővé teszi majd a kutatást, melynek fő kérdése, hogy vajon a Hold alkalmas-e emberi tartózkodásra.

(Forrás: nytimes.com, finance.yahoo.com, techcrunch.com)

Szerző: Papp Zsófia