Főoldal
Megosztás 3921009199974ef25616695d57c95159
Idén 25 éves a Pázmány BTK

2017-10-17 20:00:00

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara idén ünnepli megalapításának 25. évfordulóját. Ennek alkalmából kérdeztük a PPKE BTK történész tanárát Medgyesy-Schmikli Norbert tanár urat.

„Családiasság, színvonval és egy egyéni arc”- így jellemzi tanár úr a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet. Medgyesy tanár úr interjúnkban elmondta azt is, milyen volt akkoriban a falu, a kollégium és a piliscsabai lét. Beszélt nekünk a piliscsabai kultúrális életről, és a BÖSZK megalakulásáról is, amely most ünnepli 15-ik születésnapját.

Az interjút itt lehet megtekinteni:

 

 

Egyetemünk 1635-ben alapított és azóta folyamatosan működő magyar universitas. Sokan nem tudják, hogy az egyetem bölcsészettudományi kara csak 1992-ben kezdte meg működését az Irgalmas Nővérek női szerzetesrend Ménesi úti zárdájában. A bölcsészkar 1994 szeptemberében Budapesttől 24 km-re, a Pilis-hegy lábához, Piliscsaba-Klotildligetre költözött, az egykori Perczel Mór, majd szovjet laktanya helyére.

                                            Alapítólevél

                                     Fotó: Dékáni Hivatal

                                       Fotó: Dékáni Hivatal

Az építkezések során átalakították és felújították a régi épületeket, újakat emeltek Makovecz Imre és az általa vezetett Makona Egyesülés építészeinek tervei alapján. A campus természetvédelmi terület, ezért olyan épületeket építettek, amelyek illeszkednek a tájba, nem bontják meg annak harmóniáját és az értékes őshonos növényzetét. Az esztergomi vasútvonal mellett elhelyezkedő campus nem sokkal a megnyitása után saját vasúti megállóhelyet is kapott.

                                                 Fotó: alfa.hu

2012. február elsejétől a kar új elnevezése: Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar. 2013. július elsején az esztergomi Vitéz János Kar integrálódott a BTK-hoz, melynek jelenlegi képzési helyszínei: Piliscsaba campus, Esztergom Iohanneum, Budapest Sophianum, valamint egy bérelt épületrész a fővárosi Tárogató úton. 

Szerző: Horváth Emese