Főoldal
Megosztás 345edaa1e348e8e539032a4799df57a9
„Hagyomány, Gasztronómia, Kultúra”

2017-10-08 21:09:00

A fesztivál, ahol a hagyomány és a nemzetiségi kultúra jól megfér a rock koncertekkel. A fesztivál, ahol kicsik és nagyok is egyaránt jól érezhetik magukat. A fesztivál, ahol egy valamin van a hangsúly: a KÁPOSZTÁN!

Szeptember 23-24-én került megrendezésre a 17. vecsési Káposztafeszt. Amint beértünk a városba, az utcákon szinte minden ember kezében savanyúságos vödröt láttunk. Végighaladva a 4-es főúton, két hatalmas szénabálából készült bábu köszöntött bennünket, előttük #helloVECSÉS táblával.

A szombati nap programját vendégelőadóval indították, az Echterdinger Musikanten német zeneegyesület lépett fel. Ezt egy igazán kedvünkre való program követte: a rétesevés, azaz a Strudlessen, melynek hagyományát a vecsési Rosmarein Tánccsoport koreográfiába foglalta. Szandi koncertjét még láthattuk, amin fergeteges volt a hangulat, de utána sajnos a szombati nap programjai véget értek a számunkra. Na, sebaj, várt minket a vasárnap!

A fesztivál második napja, vasárnap szentmisével folytatódott, majd — az eddigi hagyományokat követve —dr. Huszka Mihály atya megáldotta a terményeket, melyek hatalmas kocsikon díszelegtek. Sohasem gondoltuk volna magunkról, hogy egy adag káposztára, tökre, vagy bármilyen terményre azt fogjuk mondani, hogy szép … de ezek azok voltak. 

Kép forrása: www.vecsesikaposztafeszt.hu

Ezek után elindult az ünnepélyes menet. Legelöl a Vecsési Hagyományőrző Zenekar, akik a ritmusát adták a menetnek. A fúvós zenekar mögött megjelentek a gyönyörű fogatok, rajtuk a város polgármesterével és családjával, egy másik fogaton az atya foglalt helyet, megint másikon a Német Nemzetségi Önkormányzat képviselői. A lovas kocsik után óvodás és iskolás csoportok következtek. Voltak, akik traktor kocsikon ülve és voltak, akik séta közben integettek a közönségnek.

Vessük bele magunkat a forgatagba! Kétféle útvonalból választhattunk, az egyik a szénabálák melletti, ahol a különböző káposztás ételeket áruló közösségek, civil szervezetek sátrai vannak. Mi a másikon indultunk el, mert még nem voltunk éhesek, bár az illatoknak már ekkor is nehéz volt ellenállni. Kürtőskalácsos, édességes pultok, fröccs és rétes. A kihelyezett sörpadokon a látogatók átszellemülten kanalazták a székelykáposztát. Tovább haladva a soron feltűnt többek között Vecsés Város Önkormányzatának sátra is, mely előtt — csakúgy, mint minden sátor előtt — szénabálákon díszelgő tökök, káposzták és virágok tették hívogatóbbá a bejáratot. Na és az illatok! Kár, hogy még nem lehet illatos videót csinálni…

Mindkét napon volt főzőverseny is természetesen, ahogy azt az eddigi évek alatt megszokhatták a látogatók.  Szombaton Jegenyei István, vasárnap pedig Szőke András volt a zsűri elnöke. S hogy minek volt még versenye a káposztás ételeken kívül? A válasz egyszerű: a savanyúságnak. A kategóriák, melyekben nevezni —és kóstolni egész szombat délután a Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskolában— lehetett: savanyított káposzta, kovászos uborka, vegyes-vágott savanyúság és káposztával töltött fehér TV-paprika.

A fesztivál ideje alatt a Bálint Ágnes Emlékház, valamint a Vecsési Tájház is látogatható volt. Bálint Ágnes egykori lakhelyén színházi előadások várták a gyerekeket, az Epresben —ahol a Káposztafeszt legtöbb eseménye zajlott— pedig megtekinthető volt a Kultruverein helytörténeti kiállítása Frühwirth Mihály vezetésével.

Az idei egyik újdonság, egy óriás mérleg volt, mely arra szolgált, hogy káposztafejekkel mérjék le a vállalkozó kedvűek súlyát. A másik lehetőség, ami szintén idén volt először, a töltött almapaprika készítés, aminek a Kulturverein savanyúság készítő sátra adott otthont. Lehetőségünk volt megnézni egy káposztagyaluló gépet is, ami nagyon réginek látszott, de tökéletesen működött. Nehéz volt tekerni, de megérte a fárasztó munka, hiszen utána megkóstolhattuk az általunk legyalult káposztát.

Versenyek tömkelegét hirdették meg a szervezők: volt káposztapucoló, káposztapakoló, valamint dirndl (német népviselet) verseny is. Az eredményhirdetéseket követően Wetschescher Nachtigallen kórust hallhattuk, akik idén ünnepelték 23 éves fennállásukat. A szép dallamok után az Edda Művek koncertje következett, melyre hatalmas tömeg gyűlt össze. Nagyon messze kerültünk a színpadtól, de a hangosításnak —és persze a lelkesen éneklő rajongótábornak— köszönhetően mindent remekül hallottunk és nagyon jól éreztük magunkat.

Kép forrása: www.vecsesikaposztafeszt.hu

A Káposztafeszten töltött hétvége felhívta a figyelmünket arra, hogy a hagyományinkat ápolni és őrizni kell, valamint a legfontosabb: tovább kell adni. Nem hiába lett az idei rendezvény mottója a „Hagyomány, Gasztronómia, Kultúra”. Sajnos a tömeg mindkét nap elárasztotta az egész helyszínt, ezért nehéz volt úgy bejárni a területet, hogy ne jöjjön belénk valaki, vagy ne menjünk mi neki valakinek, de ezt feledteti velünk a jó illat, a hangulat és a csillogás a gyerekek szemében, amikor szelíden mosolyogva integetnek nekünk a díszített kocsikról. 

Szerző: Vígh Fanni