Főoldal
Megosztás 2615bb8a5c831f077ab30c4a75a7842f
A hideg fogságában
Wind River kritka

2017-09-24 21:09:00

Ha pár szóban szeretnénk mindazt kifejezni, amit a film takart, akkor lenyűgöző, gyönyörű, és végtelenül egyszerű.

A történet egy indián rezervátumban játszódik, ahol a vadőr (Jeremy Renner) az erdő szélén egy fiatal lány holttestét találja. A nyomozást természetesen az FBI vezeti, akik egy fiatal nyomozót (Elizabeth Olsen) küldenek. A többit már magunktól is kitaláljuk, de talán nem is maga az ügy a lényeg, hanem a mögötte meghúzódó, a felszínen nem látható feszültségek, érzelmek, emberi sorsok.

Taylor Sheridan a maga által írt forgatókönyvet oly módon rendezi meg, mintha nem is számítana, hogy mi történik benne, egyedüliként csak az, hogy lélektanilag mindazt tökéletesen visszaadja, hogy mit érezhetsz akkor, amikor két élet, két közösség, és két helyzet között ragadsz, ezt úgy, hogy meg sem értheted egészen, mi folyik körülötted. Ezen érthetetlenséget tetőzi a hó, a hideg, a tél, a vihar, egysíkú látványa, amelytől olyan érzésed támad, mintha soha nem akarna véget érni, és a mozi székben ülve a 30 fokos meleg kellős közepén te magad is dideregni kezdesz.

Térjünk ki egy kicsit a színészi játékra is! Elizabeth Olsen és Jeremy Renner tökéletes párost alkot a filmvásznon, bár azt meg kell jegyezni, hogy nem ez az első közös filmjük. Olsennek valójában nem sok szerep jut, ő az, aki minket képvisel a történetben, aki sohasem érti mi is történik valójában, minden akkor válik számára világossá, amikor már a nézőnek is egyértelmű lesz. Jeremy Renner pedig természetesen hozza a magányos farkas, de családapa figurát, aki mindig mindenkor átlátja a kialakult helyzetet, és egy lépéssel a többiek előtt jár.

A film tehát nem az óriási történettől válik igazán kiemelkedő művé, így a késő nyári mozizós estéken, mert ha csak így néznénk, akkor egy krimivel több lenne a polcunkon, hanem attól, hogy végig lassan, lépéseként adagolja a nézőnek az eseményeket, ezzel olyan érzelmi csúcspontot kialakítva, amelyre mi magunk sem számítunk.

Szerző: Hevér Kinga