Főoldal
Megosztás C6f0a6aadbe5175fc24a756fcb0e2521
Rekviem egy színházért

2017-09-24 20:46:00

Jó hír a művészetek szerelmeseinek, hogy idén is megrendezik az Ars Sacra Fesztivált, mely határon innen, és túl díjtalanul elérhető. A fesztivál kilenc napig tart, és tobzódhatnak a remek programokban a résztvevők: tánc, zene, festészet, fotókiállítás.

Immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg az Ars Sacra Fesztivált szeptember 15-től 24-ig, mely több száz programot kínál Budapesten és vidéki helyszíneken egyaránt, valamint néhány határon túli településen is. A fesztivál programja szinte minden művészeti ágra kitér, legyen az akár irodalom, akár komolyzene vagy kiállítás, esetleg építészet, színdarab.
Budapesten, a Bethlen Téri Színházban szeptember 19-én este hét órakor mutatják be Medgyessy Éva szerző tollából a Rekviem egy házért című darabot, Kovács Levente rendezésében, Kilyén Ilka és Kárp György színművészek előadásában.
A helyszín Kolozsvár, a város, melynek hangulata, házainak különleges színe, illata és lakói mintha teljesen a múlt ködébe vesztek volna. A ház, amelyben a történet során felvillanó különböző sorsú lakók életében elevenedik meg a régi városhangulat, ami talán szimbóluma is a múltnak.
Tehát egy régi kolozsvári bérház, tipikus lakókkal, és egy olyan tipikus apa–lánya kapcsolat, melyet húsz év egymáshoz-nem-szólás jellemez: tudniillik Rika, az apja tiltása ellenére hozzáment egy, az édesapánál is idősebb úrhoz.


Bár két szereplős a mű, de csupán az egyik beszél - mivel az apa egy agyvérzésen van túl, és lánya éppen akkor hozta haza a kórházból és vette magához -, így lesz monodráma a történet. A monológ során a lány próbálja kibeszélni mindazt, ami szétválasztotta őket, az eltelt két évtizedet, valamint a társasház többi lakóját is megismerhetjük elbeszélése alapján.
Tulajdonképpen a fő gondolat a szeretet újra megtalálása, hogy hogyan kell, hogyan lehet túljutni az egymástól elválasztó élményeken, hogy aztán mélyebben találhassunk egymásra.

Szerző: Kukel Nikolett