Főoldal
Megosztás 96e303cf58357f79e3c3792296a81ff6
Idén szeptemberben is Ars Sacra Fesztivál
Tíz éves a rendezvény

2017-09-22 20:00:00

A XI. Ars Sacra Fesztivál 2017. szeptember 15-én nyílt meg. A megnyitó ünnepséget a Nemzeti Múzeumban tartották. A programok a fesztivál első napjával a Nyitott Templomok Napjával kezdődött meg szeptember. 16-án. Vasárnap elindult a II. Ars Sacra Filmfesztivál is, melynek a DocuArt Mozi ad helyet. A fesztiválról az Ars Sacra Alapítvány egyik kurátorával, Kolek Ildikóval beszéltünk.

 

A képen az Ars Sacra Alapítvány két kurátora Toroczkay Ilona bal oldalon és Kolek Ildikó jobb oldalon

forrás: Magyar Kurír

 


—Hogyan válogatták össze az idei fesztivál programjait?

—Művészeti vezetőnk, Toroczkay Ilona állítja össze főként a programokat. Meghatározó, hogy az az évi mottóhoz, mely előadók, mely előadásai illeszkednek. Vagy a szakralitáshoz, mely irodalmi vagy színházi est, esetleg képzőművészeti kiállítás passzol. Idén például szem előtt tartottuk, hogy Szent László emlékév van, Kodály év, valamint Arany év van, így nem csak mottónkhoz igazítottuk programjainkat.

Vannak olyan helyszínek, melyek vezetőivel régóta együtt működünk, és felajánlják, hogy helyszíneiken tarthatunk programokat. Tulajdonképpen ez esetben, azt nézzük meg, milyen programot tarthatunk ezeken a helyeken és ehhez keresünk fellépőket. Sok olyan fellépő van, aki kezdetektől fogva résztvevője volt a fesztiválnak, illetve nagyon szívesen hívjuk azokat, akik már korábban felléptek nálunk.

 

 

Ars Sacra Fesztivál ajánlója

forrás: Ars Sacra Fesztivál hivatalos youtube csatornája

 

—Ebben az évben „Ne féljetek!” mottójuk. Ez hogyan jutott éppen ez az eszükbe?

—Minden évben választunk mottót, az első 2007-ben a Városmisszió évében a „Reményt és jövőt adok nektek” és azóta is igyekszünk olyan mottót választani, ami tükrözi az emberek gondolkodását, ami rövid, tehát könnyen megjegyezhető, és ami megszólítja őket.

Mi eredetileg Jeremiás prófétától idéztünk idén a mottóban, hogy „Ne féljetek!”, de Szent II. János Pál is nagyon sokszor idézte, hogy „Ne féljetek, nyissátok ki az ajtótokat és engedjétek be Istent az életetekbe”. Az gondoltuk, ez a mai világban nagyon fontos, mert ha Istenre bízzuk az életünket, nincs mitől félnünk.

 

—Körülbelül hány templom csatlakozott a Nyitott Templomok Napjához?

—Minden évben sok olyan templom van, akik szerveztek ugyan programokat, de nem küldték be, vagy mert nem akarták, elfelejtették, esetleg későn jutott el hozzájuk a felhívás, de ők is lelkesen készülnek és velünk együtt nyitják ki templomaik ajtaját. Vannak akik későn küldik el a jelentkezést a honlapon, de ilyenkor a Facebook oldalunkon, illetve a weblapunkon kitesszük az ajánlóba. Utóbbiakkal együtt 130 templom biztosan kinyitott. Ezek részben Budapesten találhatóak, de országszerte a legkisebb településeken is és még a határon túl is csatlakoztak a felhívásunkhoz.

 

—Milyen programokkal várják a templomok a látogatókat?

—Annak örülünk, ha minél változatosabb programokat szerveznének, esetleg hosszabb időre, tehát mondjuk egy napra vagy egy fél napra. Esetleg koncertekkel, irodalmi estekkel, kiállításokkal, agapéval, toronyba való felmászással, zenés misével. Szeretjük, ha művészettörténészek mesélnek egy-egy templom művészeti értékeiről, szobrokról, freskókról, festményekről, melyek a templomon belül vagy kívül találhatóak. Örülünk annak is, ha plébános urak elmondják, miért annak a szentnek a nevét viseli a templom és a névadónak mi az üzenete a mai ember számára.

 

—Az idén tíz éves az Ars Sacra Fesztivál. Melyik program koronázza meg az idei fesztivált?

—Bogányi Gergely, Kossuth-díjas zongoraművész adja az idei záró koncertet. A művész úr egyébként nagyon rég óta fellépőnk a fesztiválon, és mindig igyekszünk olyan helyet szervezni, ahová sok ember befér, hogy minél többen élvezhessék koncertjét. Idén ez az előadás Veszprémben lesz, a Hangvilla nevű kulturális központ adott neki otthont. Mivel eddig a záró koncert Budapesten volt, hogy a budapestiek se maradjanak program nélkül a Budapest Music Centerben egy különleges koncertet ad Klukon Edit, Haydn: Jézus hét szava a kereszten című művét fogja előadni. Reméljük, hogy mindkét program méltó lezárása lesz a 2017-es fesztiválnak.

 

Bogányi Gergely, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész

forrás: Papageno Ars Sacra Fesztivál 2017 - különszám

 

 

—Az Ars Sacra Filmfesztiválra milyen filmes pályázatokat küldtek be?

—Idén 35 pályázat érkezett és minden beküldött filmet levetítünk. Négy kategóriában lett meghirdetve a filmfesztivál: rövid dokumentumfilm, egészestés dokumentumfilm, fikciós film és animációs film. Sajnos utóbbi két kategóriára nagyon kevés pályázat készült. Tehát főként a rövid dokumentumfilm és az egészestés dokumentumfilm teszi ki a versenyprogramot.

Egész héten vetítések lesznek a DocuArt Moziban, mely helyet adott a filmfesztiválnak szeptember. 17-étől szeptember. 24-éig. A vetítések 16 órától 22 óráig tartanak és a honlapon lehet megnézni, mikor melyik filmet vetítik.

 

II. Ars Sacra Filmfesztivál plakátja

forrás: Ars Sacra hivatalos Facebook oldala

 

 

—Milyen céljuk van a jövőre nézve?

—Sok múlik attól, mennyi pénzt tudunk szerezni pályázatokon keresztül, illetve mennyi adományt kap az Ars Sacra Alapítvány. Kisebb nem lesz a fesztivál, és a programok is hasonlóak lesznek. Esetleg a programok minőségében próbálunk haladni egy még magasabb minőség felé.

Van egy hosszabb távú tervünk is. Az Eukarisztikus Világkongresszus 2020-ban Magyarországon lesz. Az alapítvány kuratóriumi tagjai meghívást kaptak, hogy vegyünk részt a Kulturális Bizottságban, és arra törekszünk, hogy egy még színvonalasabb fesztivált hozzunk létre. „Nekem az volt az álmom, és ez időnként el is mondom, milyen jó lenne, ha 2020 templom nyitná meg a kapuját 2020-ban.” Ezen mindenki nagyon mosolygott, de megpróbáljuk. Minden elképzelhető. Akarni kell, és akkor talán megkapjuk hozzá a segítséget.

Szerző: Bartha Bernadett