Főoldal
Megosztás 2c81bcf8ba949baab338d32bbaef45b4
A hullámzó magyar esport

2017-08-01 11:41:00

Az esport mára óriási üzletté nőtte ki magát, miközben sokan azt is vitatják, hogy ez sportnak nevezhető-e egyáltalán. A magyar esport helyzetéről Wierl „WiAd” Ádám, amatőr CS:GO játékossal beszélgettünk.

Először is az esport szerinted nevezhető sportnak, vagy nem?

Az esport az sport. Hogy miért? Ahhoz, hogy valaki ezt versenyszerűen űzhesse, rengeteg időt kell belefektetni. Akármilyen hihetetlen, a sok gyakorlás közben mind mentálisan, mind fizikailag el lehet fáradni, ugyanúgy, mint bármilyen más sport közben.

Tehát ezért nevezhető sportnak?

Igen. Ezért is.

Te ugye cs: go játékos vagy. Be tudnád ezt mutatni egy kicsit azoknak is akik még nem hallottak erről? Valamint, hogy szerinted miért lett ez az esport egyik ága?

Nos igen a Counter strike: Global Offensive nevű játékkal játszom jelenleg, esport szinten. A játék leglényegesebb része, amit esport szinten is alkalmaznak, egy 5v5 játékmód, melyben két 5 fős csapat játszik egymás ellen egy körökre osztott meccsen. Az egyik csapat a terrorista, a másik pedig a terrorelhárító. Az előbbiek célja vagy az, hogy likvidálják az utóbbiakat vagy, hogy telepítsenek és felrobbantsanak egy bombát az egyik lerakó helyen. Ugyanis minden pályán két bombalerakó található. A terrorelhárítók célja, hogy levadásszák a terroristákat vagy, hogy hatástalanítsák a bombát. A körök után eltérő pézösszegekkel kell gazdálkodniuk, melyet különböző fegyverekre, kiegészítőkre, gránátokra, sisakra és egyéb felszerelésekre fordíthatnak. És hogy miért lett belőle esport? Az emberek egyszerűen szeretnek versengeni és rájöttek, hogy ebben is összemérhetik a tehetségüket, tudásukat, felkészültségüket.

Szóval egy jó csapatmunkát igénylő játék.

Igen fontos a csapatmunka, a pályaismeret és még nagyon sok minden.

Picit be tudád mutatni a magyar esport helyzetét? Nyilván elsősorban a CS: GO-ra koncentrálva, mivel leginkább ezt ismered.

Az a helyzet, hogy a magyar esport hullámzik. Egy részén nagyon rossz, egy részén pedig egész jó. Van 1-2 csapat, akik viszonylag jó szinten játszanak és úgy-ahogy együtt tudnak maradni, és igen jó eredménnyel vesznek részt különböző, köztük külföldi kupákon. A kisebb csapatoknál viszont sajnos nagyon sok a forgatás, kitesznek embereket akár személyes ellentétek miatt, akár csapaton belüli teljesítmény miatt, akár csak úgy.

Tehát akkor ez amatőr szinten…

Amatőr szinten ez borzalamas.

Hogyan zajlik egy verseny Magyarországon?

Itthon verenyekből van azért jópár. Hétvégente vannak különböző kupák az interneten, ezeken lehet nyerni prémiumot bizonyos felhasználókhoz, bizonyos oldalakra, valamint pontokat, amiket később ki lehet váltani, illetve lehet nyerni kisebb pénzösszegeket. Ez csapatonként körülbelül 100 és 500 euró közötti összeg

Ez a prémium pontosan mit takar?

Például az ESL oldalára lehet prémiumot szerezni bizonyos kupákon, ami annyit tesz lehetővé, hogy az adott csapat vagy az adott ember indulhat prémium kupákon, ahol már nagyobb díjazások is vannak.

Ez akkor egyfajta kvalifikáció a nagyobb versenyekre?

Nézhetjük így is, de annyira nem nagyokra. Igazából a prémium kupákból mennek tovább az igazán nagy versenyekre.

Mit gondolsz hol rosszabb a helyzet, ha egymás mellé rakjuk a mostani és a tíz évvel ezelőtti magyar esportot, vagy a jelenlegi hazai és a nyugati esportot?

Én úgy látom, hogy a tíz évvel ezelőttihez képest, nem sokkal, de rosszabbul áll a magyar esport mezőny, mint a nyugati mezőny…

Tehát nem fejlődtünk.

Ha nem is romlottunk, mert ezt nem mondhatjuk el, inkább a nyugat fejlődött jobban. Mi is fejlődtünk, eszrevehető a tíz évvel ezelőtti csapatok és a mai csapatok játéktudásbeli különbsége, de a nyugat jobban tudott fejlődni. Talán az is benne van, hogy több időt tudtak a játékra fordítani.

Anyagi szinten nem nőtt a tíz évvel ezelőttihez képest a magyar csapatok támogatása? Tehát szponzorokmennyire vannak jelen?

Vannak szponzorok. Azt azonban nem feltétlenül mondanám, hogy nőtt a magyar szponzorok által belefektetett pénz, ugyanis inkább külföldi szervezetek és cégek vannak jelen. Nyugaton ehhez képest sokkal nagyobb összegeket fektetnek bele. Beszédes, hogy Magyarországon egy olyan csapatot sem tudunk mondanik, akiket egy magyar szervezet foglalkoztatna és fizetésért. Magyarországon nincs ilyen. Külföldön, nyugaton azért jó sok van.

De indokolná? Van a magyar csapatoknak olyan szintű ismertsége a hazai piacon, mint a nyugatiaknak az ottanin?

Egy jobb magyar csapatnak magyar piacon van akkora ismertsége, mint egy nyugati jó csapatnak, viszont külföldön már nincs. Az, hogy megérné-e beleölni pénzt, az a játékosoknak a hozzáállásától is függ. Ugyanis több jó csapatunk is volt már régebben, akik volt, hogy fizetést is kaptak egy külföldi szervezettől, viszont fejben nem tették oda magukat teljesen és bizony volt olyan, hogy gyakorlás helyett mással szórakoztak, elmentek inni, háttérbe helyezték a játékot, egy biztos fizetés mellett is.

Tehát akkor a kellő szemlélet nincs meg.

Az nincs meg sajnos. Most már van 1-2 csapat, akik talán komolyan vehetik, és talán a jövőben lehet kezdeni velük valamit. Én még egy évet adnék nekik, hogy meglássuk hogy fog ez alakulni.

Térjünk át a személyesebb vonulatra. Az, ha valaki esportoló, mondjuk amatőr szinten, az mennyi időt vesz el?

Rengeteget. Attól függ, hogy mennyire akar készülni az ember, milyen szinten van, milyen előzetes ismeretei vannak a játékkal kapcsolatban. Én, és jópár társam is nagy hátrányban voltunk azáltal, hogy mi nem kezdtük el 5-6 évesen a játékot. Mi viszonylag később kezdtük. Azonban vannak olyanok, akik az első versenyükre úgy mennek el, hogy akár tíz év tapasztalat is van mögöttük. Nyilván az első pár évben ők sem voltak olyan jók, de tíz év alatt elértek egy olyan szintet, hogy megállták a helyüket egy komolyabb versenyen is.

Mennyire van kitörési lehetőség egy amatőr számára?

Van, de nehéz. Jelenleg itthon a csapatok, még mindig baráti alapon képződnek. A nagyobb csapatokhoz be lehet kerülni teljesítmény alapon, viszont egy olyan szintet kell hozni, amihez nekem például olyan napi nyolc óra gyakorlás lenne szükséges jelenleg, hogy hosszú hónapok alatt eljussak oda.

Jelenleg mennyit játszol naponta? Valamit ez állandó, vagy a verenyek előtt többet gyakorolsz?

Versenyek előtt jobban. Akkor a napi öt óra csapattal és egyénileg kettő a minimum. Ha ezt összeadjuk, az hét óra. Számoljuk bele, hogy mindenki tanul, dolgozik, valami más elfoglaltsága van, ezután hazamegy, leül és játszik még hét órát, az egyszerűen sok.

Beszéltük, hogy a szemlélet nem megfelelő, valamint szponzorok nem nagyon vannak. Te miben látnád a magyar esport fejlődésének a lehetőségét?

Én azt mondom, hogy olyan szervezetek kellenének, akik, ha nem is nagy pénzekkel, de támogatják a csapatokat és elvárnak egy teljesítményt. Úgy is akár, hogy megszablyák hogy mennyit kell hetente gyakorolniuk. Mert amíg ez nincs megszabva, addig nem biztos, hogy minden nap le fognak ülni játszani, nem biztos, hogy minden nap kőkeményen gyakorolni fognak, addig hiába várjuk a fejlődést amíg ez nem történik meg.

Jelenleg nincsenek coach-ok a csapatok mögött, vagy ez Magyarországon nem elterjedt?

Vannak, de nagyon kevés és azok is inkább a vicc kategóriába tartoznak.

Zárásként még annyit, hogy szerinted a pénzhiányra megoldás lehet a manapság nagyon elterjedt közösségi finanszírozás, vagy ez kidbott pénz lenne a rajongók részéről?

Igazából pénz az lenne, mert annyira sokat nem kérnek. Pontosabban nem is az, hogy nem kérnek, egyszerűen nem várnak el. A játékosok kisebb összegekkel is megelégednek, amit egy-két szervezet bőven ki tudna fizetni, viszont itt a legnagyobb probléma még mindig abban van, hogy egyszerűen nem gyakorolnak olyan tudatosan, mint kellene.

Szerző: Dávid Tamás