Főoldal
Megosztás 87841e29cbc8af257c6b6f292a9b8d50
Doreeenka

2017-08-20 21:51:00

Kóródi Dorottya ékszerkészítőhöz látogattunk el, aki designer ékszereket tervez és készít. Beszélgetésünk során megtudtuk, hogy lett ékszerkészítő, hogyan készülnek a csodás darabok és mihez adja a Doreeenka márka nevét.

Doreeenka indulása

Mosolygós, vidám és energikus lány nyit nekünk ajtót. Kóródi Dorottyának hívják, de jobban szereti ha Dórinak szólítják. A szobában mindenfelé ékszerek, gyöngyök, drótok és minden alapanyag, ami egy ékszer elkészítéséhez kell. Még le sem ültünk, de Dóri már kezdené is a mondanivalóját az ékszerszeretetéről. Az asztalon már kikészítve várt minket az üdítő és az aprósütemény, a kávé pedig javában főtt. Előkészítjük a kamerát, a mikrofont és az állványt.

Leülünk és kezdetét is veszi a beszélgetés. Dóri láthatóan élvezi, amikor a művészetről és az ékszerekről kérdezzük.
„Először író akartam lenni, majd régész” – mondja nevetve. Közben megérkezik Szandi, Dóri egyik leghűségesebb társa. A kutya máris a gazdája arcát nyalogatja, és szóhoz sem engedi jutni Dórit.
„A volt barátom azt szerette volna, hogy legyek esztergályos, de én ezt félre értettem és elmentem ötvösnek. Azt hittem, hogy az ugyanaz, közben pedig bele zúgtam az egész ékszeresdibe.”- folytatja. A kutyus kap egy falat süteményt gazdájától és már viszi is.

A képen: Kóródi Dorottya

Amikor a dizájn vásárokról kezdünk beszélgetni épp kopog valaki az ajtón. Dóri beengedi a vendégét. Közben a csodás képeket figyeljük a falon, a gyönyörű kreálmányokat az asztalon. Az ékszerek nemcsak ötletesek és egyediek, de figyelemfelkeltőek is. Egy-egy ilyen aprólékosan megtervezett alkotás képes színesebbé és vidámabbá varázsolni az unalmas hétköznapjainkat.

Fotózásokon a Pink Pír Make Up készíti a sminket

A képen: Sárosi Emőke

Egy nagyon kedves hangot hallunk beáradni a folyosóról. Dóri egyik barátnője érkezett meg. Sárosi Emőke, sminkes. Doreeenka fotózásokon ő készíti a csodás sminkeket a modelleknek. A kezében van egy nagy táska, amiben magával hozta a sminkkészletét. Nagyon örülünk neki, hogy eljött Emő is, így tudjuk majd faggatni projektjéről, melyben Dóri segítette. Amig a lányokkal beszélgetünk Emő egy gyönyörű sminket készit Dórinak, mi pedig megpróbáljuk a technikát ellesni. Közben Emőt faggatjuk a szépségiparról és Relatív szépség projektjükről Dórival.


„A szépségipar világa és a fogyatékkal élők világa hasonlóan zárt világ, és ezt a két zárt közösséget próbáltuk projekt keretében integrálni, illetve összenyitni. Úgy gondoltuk, hogy miért ne lehetne egy fogyatékkal élő lány fotó modell és egy napra királylány.” – meséli nekünk Emő.

 

A képen: Baksai Nóri  Fotó: Szabó-Huszár Barbara

 

A Relatív szépség

A projekt tavaly ősszel indult. Az ötletgazda Sárosi Emőke. A Salva Vita Alapítvánnyal közösen csináltak egy fotózást, ahol az alapítvány tagjai modellekké váltak. A modellek Doreeenka és Barkáts Bolt ékszereket viseltek. Az elkészült képekből címlapborítót készítettek, és a Nem Adom Fel kávézóban mutatták be A Relatív szépség című fotókiállítást.

Amíg Dóri szépül,  addig Emő mesél nekünk.  Ez idő alatt  a lányokkal minden egyes ékszert felpróbálunk és megcsodálunk. Minden darab más és más,  egyediek és megismételhetetlenek. Közben pedig csodálkozunk azon, hogy a művészek milyen boldogan és tiszta szívvel mesélnek a közös munkáikról.

Werk fotó a Relatív szépség fotózásról Fotó: Szabó-Huszár Barbara

Gyerekeknek adni jó

Dóri szóba hozta egyik megvalósult ötletét is az ajándékozásról. Az ékszerek készítésekor félre tette azokat az anyagokat, amelyeket már nem tudott felhasználni, így Szent Miklós ünnepére 50 darab ékszert készített el, majd odaajándékozta azoknak a gyerekeknek, akiknek nem jut nagy meglepetés a kitisztított cipőjükbe. Jó, ha tudjuk, hogy a világon vannak még ilyen jó szívű és segítőkész emberek.
Közben elkészült Dóri sminkje is, igy élőben is megnézhettük Emő munkáját.

A Doreeenka ékszerek nagyon változatosak. Vannak olyan darabok, melyek praktikus sörnyitók, tehát a fesztiválozó lányok elengedhetetlen kiegészítője. Legjellegzetesebb munkái mégis a csodálatos, színes nyakékek, illetve gyűrűk, melyek főként gyöngyökből és bőrből készülnek.
Legújabb fejlesztése pedig az illatos gyűrűk , melyek már elérhetőek Dórinál. Munkáiban egyedi stílusa is megjelenik, melyet ha akarnánk se tudnánk utánozni, hiszen olyan különleges.

Jelenleg lakásában, otthon készíti megrendeléseit. A sarokban lévő dolgozóasztala folyton tele van gyöngyökkel és szerszámokkal. Mint említette az alkotás folyamata úgy néz ki nála, hogy leül és addig csinál egy ékszert, amíg nem végez vele. Sokszor emiatt éjszaka is fent van, de nem bánja, mert így az új ékszerek készítésénél, ahogy ő mondja „ihletett állapotban” tud maradni.

Távozásunk előtt megkértük Dórit, hogy mutassa meg hogy hogyan készítette el azt a fülbevalót, amit nekünk ajándékozott a nap végén. Míg bemutatja a munkálat folyamatait,  addig a jövőbeli terveibe is beavat bennünket.
„Szeretnék majd egy saját üzletet Pesten, később valahol külföldön is szívesen foglalkoznék vele, továbbá egy saját műhelyet."

 „Érdemes bízni a saját ötleteinkben, nem kell mindig a járt utat használni” – ezekel a mondtatokkal bocsájt minket utunkra Emő. 

Szerző: Bartha Bernadett, Csorba Tímea, Horváth Emese