Főoldal
Megosztás 0851c4c3fadd885acac908a663a10b60
Paddy and the Rats a Kultúrbisztróban

2017-07-27 19:49:00

2017. április 26-án megrendezett Kultúrbisztróba a szervezők elhozták nekünk, a Pázmány Bölcsészet- és Társadalomtudomány hallgatóinak a Paddy and the Rats-et. Megtudhatjuk, hogyan szervezik a Kultúrbisztrókat, továbbá elmeséljük élményeinket.

A Kultúrbisztró nevű rendezvénysorozatot három-négy éve szerdánként rendezik meg a Zappa Caffe Trafik Klub nevű helységében. A helyválasztás azért erre a klubra esett, mert az egyetem szerződésben áll a hely üzemeltetőivel, mégpedig azért, mert a Ficak nevű büfét ők tartják fenn a Sophianumban. A szerdai nap rutinja azért alakult ki, hogy ne ütközzön más eseménnyel ez a kulturális rendezvény.
 A szervezőbizottság körülbelül tíz embert ölel fel, de ennél kevesebben veszik ki aktívan részüket a kultúrszekcióból. Például akinek van kapcsolata, az keresi fel a meghívandó vendéget, vagy akinek van ahhoz affinitása, hogy mikrofonban, tömeg előtt beszéljen, az moderálhatja a beszélgetést.


Grúz László, szervező elárulta nekünk, hogyan néz ki ennek az eseménynek a lebonyolítása. Egy-egy rendezvény szervezése azzal kezdődik, hogy megkapják a féléves időbeosztást. Ezáltal tudják azt kiválasztani, hogy mely szerdák lennének aktuálisak a Kultúrbisztróhoz. Ezután következik a brainstorming, amikor mindenki elmondja a szervezők közül, hogy kit látna szívesen az eseményen, és ezek közül kihez lenne közvetlen vagy közvetett kapcsolata. Az eddigiek során egy adott dátumra hívtak egy adott embert, ám ez átalakulóban van: a szervezők szerint jobb lenne egy nagyobb névnek felajánlani az összes lehetséges időpontot, a többit pedig hozzá igazítani.


Az ötlet a jelenlegi Hallgatói Önkormányzat elnökének, Jancsó Andrásnak a fejéből pattant ki. Ám az idei év felülmúlta az eddigi sikereket: sokkal több és híresebb előadót és legnagyobb hallgatótábort érték el. Sikerült az idei évben elérni többek között Scherer Pétert, Orosz Györgyit, Mácsai Pált, Reisz Gábort.

Kultúrbisztró

Fotó: Baricz Zsolt

2017. április 26-án lévő rendezvényre látogattunk el. Aznap este a már befutott Paddy and the Rats frontembere Paddy, és dobosa Seamus, voltak a meghívott vendégek. A Paddy and the Rats nevezetű ír punk rock kocsmazenét játszó zenekart 2008-ban alapította Paddy, valamint Vince és Joey, a gitárosok. Első albumuk, a Rats on Board 2010-ben nagy sikert aratott itthon és külföldön is. Így hát nem meglepő az sem, hogy a Trafik-ot megtöltötte a hallgatók rajongóserege egy nyílt és már-már baráti történetmesélős estére.  A rendezvény keretein belül a két zenész elmesélt, hogy hogyan kerültek kapcsolatba a zenével, milyen zenekarokban játszottak, hogy ismerkedtek meg, hogyan zajlik a dalszerzés, a felvétel, valamint egy-egy koncert, illetve a legviccesebb emlékeiket is elmesélték egymásról, az utazásról, vagy éppen egy fellépésről.


A moderátorok Grúz László és Fekete Áron voltak. Sajnos túl sok kérdésre nem jutott idő, hiszen a frontember és a dobos is hosszan vezetett be minket a saját és a zenekaruk életébe egyaránt, különböző vicces és néha komoly történeteken át.

A hangulat fantasztikus volt, nem csak a zenészek, hanem a moderátorok is megnevettették a hallgatóságot. Az eseményt színvonala ennél jobb nem is lehetett volna, de mégis emelte az, hogy a közönség sem habozott kérdéseik feltenni, és azokra Paddy és Seamus is lelkesen válaszoltak, illetve volt, hogy kikérték rajongóik véleményét a dalokkal kapcsolatban. 

A beszélgetés sokkal kötetlenebb, és barátságosabb volt, mint amire mi számítottunk az elején. A két zenész úgy beszélgetett a moderátorokkal, és mesélt a közönségnek, mintha már évek óta egy nagy baráti társaságba tartoznának. Talán ez vezetett ahhoz, hogy elköszönéskor a publikum vastapssal, és füttyszóval búcsúzott a zenészektől.

Ezen túl, talán mindent elmond az, hogy eddig egyikünk sem ismerte a zenekart, de amikor kijöttünk a Trafik-ból, az első szavaink azok voltak, hogy mindenféleképpen meghallgatunk legalább egy-két dalt a Paddy and the Rats-től. 

Szerző: Kukel Nikolett, Vaskó Gréta, Gyenes Dániel