Főoldal
Megosztás
Jean-Luc Nancy a Pázmányon tartott előadást

2017-04-20 08:59:00

A híres filozófus a Pázmány Sophianumban tartott nemzetközi konferencián tartott előadására március 28-29 -én került sor. Az előadást az intézmény hallgatói videóra is vették.

Jean-Luc Nancy, a kortárs francia és német filozófia egyik legmeghatározóbb alakja. A hagyományokra visszanyúlva végzi el saját könyvében a Corpus kutatását, amely a lélekről szóló előadással zárul, a test és a lélek kiterjedését és határait faggatva.

1940-ben született Bordeaux-ban. Filozófiát tanult Párizsban, később pedig a strasbourg-i Humán Tudományegyetem filozófia szakán folytatta tanulmányait. Egész életében főként a német filozófia kutatásra koncentrált – különösen Hegel és Schelling kritikai értelmezését igyekezett tökéletesíteni – majd a 70-es években a a Le titre de la lettre című művével vált ismertté, melyet Philippe Lacoue-Labarthe-tal közösen írt. Nancy fő kutatási területe annak körüljárása, hogy mi adja a mai modern társadalmak közösségének lényegét. Különösen a közösség és az egyén szerepköre keltette fel a figyelmét, továbbá a közösségek egymás közötti kapcsolata a globalizált világban. Egy másik lényeges dolog az a másokhoz való érzelmi viszonyulás, főleg a művészeti kapcsolatokban.

Jean-Luc Nancyt gyakran hívják külföldi egyetemekre, vendég volt már a Kaliforniai Egyetemen, a Berlini Szabadegyetemen is. Két könyve jelent meg magyarul, a Corpus és a Le regard du portrait.

Szerző: Schmidt Barbara