Főoldal
Megosztás 2677cc0dbbc14504304ea4ffffc044f1
A rapről és annak magyar „Hőseiről” – interjú Ecküvel

2017-06-25 10:54:00

A 2001 óta tevékenykedő, számos slágert a toplisták élére szállító Hősök egyik frontembere, Baranyai Dániel a csapat legutóbb kiadott videoklipjeinek kapcsán válaszolta meg többek között a dalok ihletésének, a hiphop jövőjének és lényegének kérdéskörét.

Honnan jött az ihletés a dalokhoz?

Eckü: Nálunk minden belső indíttatásból jön, az alkotási vágy fontos motor a kezdetektől fogva. 16 éve létezik a Hősök formáció, azóta számtalan rap szöveget írtunk. A „Hamis” egy bensőségesebb, kitárulkozós dal, míg a „Sosem elég” a hiphop-életérzést közvetíti. Sokat olvasunk, utazunk és megannyi impulzust kapunk. Ezeket gyúrjuk bele minden új szerzeménybe.

Mit szeretnétek ezekkel üzenni az embereknek?

Eckü: Olyan érzéseket adunk át, melyet sokan megélnek, de biztosan nem tudja rímekbe foglalni. Ezt sokszor hallottuk már vissza, ami jó érzéssel tölt el minket. Pozitív, életigenlő felfogást szeretnénk sugallni. Fontos, hogy mondjuk el a bajainkat, ne tartsuk magunkban őket. Mindezt tartalommal megtöltve, frázispuffogtatás nélkül.

Volt valamilyen új kihívás az elkészítésük során?

Eckü: Nem igazán. Joeker, a zeneírónk nagyon produktív passzban van. Sok-sok zene készül ,és már év elején több félkész vagy felvett dalunk van, mint tavaly ilyenkor. 2016 a 15 éves Hősök ünnepléséről és a sok koncertről szólt, míg az idei arról, hogy megcsillantunk eddig felszínre nem hozott zenéket. Eddig nagyon jól haladunk, könnyen megy a munka.

Mi adja a motivációt a folytatáshoz?

Eckü: A közönség, önmagunk és természetesen a baráti körben található zenészek is. Ha van alkotási kedv, fellépési lehetőség és vevők az emberek a zenére.

Mit gondolsz a magyarországi rap jövőjéről, az underground és mainstream viszonyáról?

Eckü: Szerintem ezt a szembenállást megölte az internet, amin hetek alatt kiépülhet egy karrier. A szem előtt lévő, TV-ben futó arcok sokszor tizedannyi embert sem tudnak összehozni, mint egy netes sztár. Érdekes, szép új világ lett ez. Mi anno a MySpace-en és az iWiW-en már szép táborral rendelkeztünk. A YouTube térhódítása könnyített az elérésen – rengetegen ott hallgatnak zenét. Megcsinálod, feltöltöd, és ha kivált valamit az emberből, híre is megy. Ha átveszik a rádiók, még több emberhez jutsz el. Aktívnak és naprakésznek kell lenni – de hitelesnek is, az elveidet nem feladva. Maximum kicsit engedni belőle, és akkor működik.

Nagyjából 6-7 videóklipre és minden hónapban új zenére számíthatunk idén a Hősöktől. A csapat tagjai közül Mentha a Sounda projekttel is aktív lesz, mellette természetesen Eckü-közreműködések is várhatóak.

Fotó: Origo

Szerző: Gyenes Dániel