Főoldal
Megosztás
Interjú a vallásról...

2017-05-17 18:50:00

Interjúm során két Pázmányos hallgatót kérdezek a vallásról, hogy számukra mit jelent, mivel lett ezáltal kevesebb/több az életük, és hogy miben befolyásolta a felvételiüket erre az egyetemre az, hogy katolikus intézmény.

- Meg vagy keresztelve?

°         Igen, bár nem baba voltam, hanem már óvodás, pont az 5. születésnapom volt akkor. 

 • Nem, nem vagyok megkeresztelve, a szüleim úgy gondolták, hogy majd ha felnövök eldöntöm hova szeretnék tartozni. Azóta pedig nem gondoltam arra, hogy megkeresztelkedjek még de a jövőben változhat.

- Gyakorlod a vallásod?

°         Igen, minden vasárnap. Bár nekem ez nem egy kötelező jellegű dolog, inkább belülről jön. Az imádság vagy a fohász az ugyan ilyen számomra. Igyekszem nem agyalni rajta csak engedni az érzést.

 • Mivel nem vagyok megkeresztelve nem. Én a világra másképp tekintek és szerintem a vallás még egy ok hogy az emberek széthúzzanak egymás közt ami nem a legjobb dolgokat hozza ki belőlük feltétlenül.

- Milyen sűrűn jársz templomba? Családdal vagy barátokkal esetleg egyedül mész?

°         Kicsiként a szüleimmel, most már egyedül. Bár nagyszüleim mindig ott vannak, sőt ha kevesen vannak egy-egy misén vasárnap, akkor szinte csak a mi rokonságunk van ott.

 • Én sok templomba jártam mikor kisgyermek voltam a nagyival, de mi inkább csak látványosságként tekintettünk rá mintsem intézmény. Viszont nagyon szerettem így látogatni a templomokat a különböző freskók és szobrok miatt ez mindig is érdekelt.

- Számodra mit jelent a vallás?

°         Olyan kapaszkodó, amely minden nap jelen van és végigkíséri az életem. Nem tudatosan, hanem belülről jövő vonzásként. Számomra ez nem egy intézmény, hanem az életem egy szerves része.

 • Számomra a vallás egy olyan megfoghatatlan spirituális dolog, ami az ember lelkében van és ez most független attól hogy Istenben, Buddhában vagy Allahban hisz. Meghatározza az életét az embernek, ad egyfajta irányt neki az elveszettségben.

- Hiszel Istenben?

°         Igen, ha nem lenne, akkor nem is lenne értelme szerintem annak, hogy itt vagyunk. Kell egy felsőbb cél, amely felé tartunk és erőt ad a hétköznapokban.

 • Nem, én nem hiszek benne, én inkább a megfogható, materiális dolgokban hiszek amit látni lehet és megfogni. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy hinni nem rossz dolog mert sok embernek ez nyújt segítséget mikor teljesen tanácstalan és ez szép benne. 

- Fontosnak tartod a vallás jelentőségét?

°         Abból a szempontból fontos, hogy segítséget nyújt és megmagyaráz olyan dolgokat, melyeket az emberek maguktól nem tudnának. Mindig is jelen volt az emberiség életében, és az, hogy most hogyan nevezzük az teljesen mindegy, hiszen mindenki ugyanarra tart, ugyanarra vágyik, és ez a boldogság.

 • Hát én úgy gondolom, hogy aki hisz benne annak fontos, én nem tulajdonítok neki jelentőséget, de tény hogy például a bibliát nem csak a vallásos embereknek kellene olvasni mert abban szerintem igen tanulságos történetek is vannak, amik érdekelhetik még a nem hívő embert is.

- Mit jelent számodra a hit?

°         Kapaszkodó, olyan mint a villamos fogantyúja, ami abban segít hogy el ne ess.

 • Szerintem sok embernek támasz és a valahova tartozás érzését jelenti. Sok szegény és hontalan emberen is segítenek ami szép dolog és amíg tényleg a szeretetet hirdetik addig nincsen gond.

- Kis korod óta ebben a szellemben nevelkedtél?

°         Igen, mindenki vallásos nálunk, szóval így nem volt nehéz.

 • Nálunk senki nem tartja ezeket a hagyományokat, csak ami a leg alapvetőbb mint például a karácsony és a húsvét, de nem böjtölünk vagy ilyesmi. Mi nem tulajdonítunk ennek jelentőséget, és nem szoktattak a szüleim vagy a nagyszüleim ehhez, hogy ez valóban fontos lenne.

- El tudod képzelni hogy a gyermeked/id is meg lesznek keresztelve majd?

°         A keresztelést mindenképpen, de a többit majd ők eldöntik. Fontos számomra, hogy ezt saját akaratukból tegyék, úgy ahogy ők szeretnék.

 • Hát én nem tartom ezt fontosnak, de ha ők majd szeretnék és odajönnek hozzám, hogy „Anya megkeresztelkednék!” akkor nem leszek ellene. Támogatni fogom őket a döntéseikben és csak az lesz amit szeretnének. Semmit nem akarok erőltetni számukra.

- Fontos számodra az egyházi esküvő?

°         Természetesen! Ad egy olyan plusz bizalmi köteléket a kapcsolatnak, amit a polgári nem feltétlenül tud.

 • Nem tulajdonítok neki semmi különös érzést, szerintem nem ettől lesz erősebb egy kapcsolat, és a válás is nehezebb ha az egyházit választom.

- Jártál más egyházi iskolába is a Pázmányon kívül is?

°         Igen, már a gimnázium is Egerben, azon belül is a ciszterekhez a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium.

 • Nem, nekem ez az első ilyen iskola, de nem bántam meg. Tulajdonképpen nem is emiatt jelentkeztem a Pázmányra, hanem a két szakirány és a jobb képzés miatt. 

- A Pázmány egy tudatos választás volt (azért mert katolikus egyetem)?

°         Tudatos volt de nem ezért. Biztos ez is szerepet játszott.

 • Igen, az volt. Sok reményt fűztem ahhoz, hogy itt többet tanulhatok mint más iskolák hasonló képzésén. Úgy érzem jó döntést hoztam.

- Voltál egyház által szervezett programokon? (pl nyári tábor, hittan stb)

°         Hittanra jártam és énekkaros is voltam, sőt betlehemeztünk is. A Passiot pedig mindig mi olvastuk fel.

 • Nem jártam semmi ilyesmire. Talán nekem is az énekkar ami idesorolható. Egyszer a helyi templomban is felléptünk karácsonykor az jó emlék marad.
Szerző: Schmidt Barbara