Főoldal
Megosztás 2b93ab6f6dadb9844d158b71402fff98
Színész gázsik - vajon mennyire arányosak?

2017-07-15 20:22:00

Időnként elmereng az ember, hogy vajon a képernyő túloldalán lévő kedvenc -vagy éppen utált- színészeink mennyiért szórakoztatnak bennünket? Azt mindenki sejtheti, hogy rengeteg pénzért, de a milliók eloszlásával, valószínűleg kevesen vannak tisztában.

Nem régiben látott napvilágot egy kisebb balhé, Amerika legnépszerűbb szituációs komédiája, az Agymenők (The Big Bang Theory) háza táján, mivel a tizedik évadnál járó sorozat két színésznője, Melissa Rauch és Mayim Bialik, akik a harmadik évad óta szerves részei a történetnek, csak töredékét kapják színésztársaik fizetésének epizódonként. Mivel szerepük által nélkülük nem lenne folytatható a sorozat, és aránytalanul „keveset” keresnek a sorozat 5 főszereplőjéhez képest, a szériát forgalmazó CBS csatorna tárgyalásokba kezdett a két színésznő fizetésének lehetséges emeléséről. Míg a 10. évadra az öt főszereplő (Johnny Galecki, Jim Parsons, Kaley Couco, Simon Helberg és Kunal Nayyar) epizódonkénti gázsija elérte az 1-1 millió dollárt (!!!), addig a két színésznő jussa csupán 200.000 dollár volt. Ugyan az öt eredeti szereplő felajánlotta, hogy saját fizetésükből levonjanak 100-100 ezer dollárt a két színésznő javára, az így kapott arány alapján még mindig csak fele annyit kapnának mint társaik.


Ennek ellenére, még így is sokkal jobban keresnek, mint például a másik őrületes népszerűségnek örvendő amerikai televíziós sorozat, a The Walking Dead sztárjai.

A főszereplő (és egyben a legtöbb epizódban szereplő) Andrew Lincoln ugyanis egy TWD részért 90 ezer dollárban részesül. Ez azért is érdekes, mert a feltámadott halottak által okozott apokalipszist feldolgozó sorozat egy-egy epizódja 42 perces (kivéve a legelső részt, ami 76 perces), szemben az Agymenők epizódjaival, melyek 22 percesek, tehát a Walking Dead majdnem kétszer olyan hosszú epizódokat vetít, arról nem is beszélve, hogy tagadhatatlanul nehezebb és több dolguk van a színészeknek és az egész stábnak, hiszen rendszeresen akció jelenetek forgatnak speciális effektekkel, maszkokkal, fegyverekkel, ezáltal össze kenik őket kosszal, művérrel, és kényelmetlen helyeken vesznek föl jeleneteket, mint például egy börtön cellái vagy éppen egy pajta. Az Agymenők ezzel szemben jobbára néhány stúdióban berendezett lakásban ironizálnak egy kanapé körül, nagy eséllyel tized annyi forgatási időtartammal, de tízszer annyi summáért. Félre értés ne essék, nem a sorozatot próbálom degradálni, csak az arányokra próbálok rávilágítani.

A Walking Dead és az Agymenők között helyezkedik viszont el a legnézettebb sorozat, a nagyjából 50 perces részenkénti játékidővel vetített Trónok Harca. 2014-ben még 300-300 ezer dollárt, mostanra egyes értesülések szerint 500 ezer dollárt is kapnak egy epizódért a legfontosabb karaktereket alakító színészek, ami még mindig maximum fele a kocka fizikusokat játszó Agymenőknek, pedig a Trónok Harcában rengeteg meztelen jelenetet is vállalnak a színészek.
Ezek az arányok annyiból érthetőek, hogy a több munkát igénylő sorozatoknak jóval nagyobb a költségvetése, így ahhoz, hogy a stúdió, illetve a csatorna nyereségesen jöjjön ki, értelemszerűen a színészek gázsiját kell szorosabb gyeplőn tartani. Mivel a Trónok Harca és a Walking Dead is hasonlóan sok statisztát, jelmezt és effektet alkalmaz, ezért az eddigiek alapján a keresett összegek is hasonlóan kellene, hogy alakuljanak, ám a Trónok Harcát forgalmazó HBO csatorna nagyobb nézettségű mint a Walking Deadet sugárzó AMC, így a bevételük, ezáltal a szériába fektethető költségvetésük is nagyobb.

A három legnépszerűbb amerikai sorozat szemlélése után érdemes pár szót ejteni a moziba kerülő nagyjátékfilmekről és hollywoodi blockbusterekről. Értelemszerűen az ezekben szereplő nevesebb színészek keresete alig összevethető a sorozatsztárokéval, de ugyebár a mozi nagyobb bevételt is jelent mint a televíziós csatornák. Ennek ellenére gyakran a nagy mozifilmekben is hasonlóan aránytalanul oszlanak el a színészi bérek. Például a 2013-as A Wall Street Farkasában Leonardo DiCaprio több mint 20 millió dollárt kapott a 3 órás filmben való szerepéért (ami egyébként 7 hónapig forgott), társa Jonah Hill pedig, aki szintén nagyon fontos szerepet játszott a történetben, és volt is megközelítőleg annyit képen mint DiCaprio, csupán 60 ezer dolláros minimál fizetésért vállalta a szerepet.
Értelemszerűen a magyar színészeket nem is lehet egy lapon emlegetni a filmgyártásban első helyen álló Egyesült Államok színészeivel. Egyszer amikor Sándor Pál filmjében dublőre voltam a főszereplőnek, aki egy feltörekvő fiatal színész, kérdeztem tőle, hogy milyen a fizetés. Összegszerűen persze nem jelölte meg, de megtudtam tőle, hogy körülbelül egy fél évig különösebb gond nélkül el lehet belőle éldegélni.

Nagyon sok komponensből áll a filmszakma, sok mindentől függ egy-egy színész fizetése, de mint az jól látszik a fentiek alapján, a szerep nehézségétől biztosan nem. Irigykednünk azonban felesleges rájuk. A színészek sokszor egészen hajmeresztő, olykor iszonyatosan kellemetlen dolgokban vesznek részt, hosszú ideig készülnek egy komolyabb szerepre, esetenként annyira beleélve magukat a karakterré való átszellemülésbe, hogy az az életükbe is kerülhet (Heath Ledger – Joker). A néző dolga, hogy élvezze a filmet, és lehetőleg legális csatornán keresztül tekintse azt meg.

Szerző: Baldóczi Kristóf