Főoldal
Megosztás Ce43fc2da7bb03c82007ca704b718e95
A jövő színpada - CES 2017

2017-03-31 17:23:00

A 16. alkalommal megrendezésre kerülő Consumer Electronics Show, azaz CES során idén is bepillantást nyerhettünk a jövő elektronikai vívmányaiba.

Ahogy az már megszokott, ebben az évben is rengeteg, több mint 3 800 kiállító volt jelen a világ egyik legnagyobbjának számító expon. Az olyan piacvezető óriások, mint a Samsung, Sony, vagy Apple már megszokott jelenlévőknek számítanak, de mellettük jut hely és figyelem a feltörekvő vállalatok számára is. Az önjáró autóktól kezdve, az okos városokon keresztül a digitális egészségügyig mindenféle tematikájú vívmány fellelhető a Las Vegas-i rendezvényen. A hasznos és előremutató találmányok ellenére mégis a szórakoztató elektronika nyeri a legnagyobb teret.

A televíziók, laptopok és okostelefonok fejlődésében három kulcsszó érvényesül: nagyobb, jobb, fényesebb. Ennek megfelelően gondolkoztak idén is a gyártók.

A TV-k körében a nagy képátló, magas felbontás, színhű megjelenítés és az ultravékony kivitelezés került a középpontba. Ez utóbbit igencsak komolyan vették, ugyanis a bemutatásra kerülő megjelenítők között 2.57 mm vastagságú televízió is szerepelt, a mára prémiumkategóriás berkekben standardnak számítók Ultra HD felbontás mellett.

LG Wallpaper OLED TV

Az LG TV-je nem csak vékonyságával hívta fel magára a figyelmet: különleges anyaghasználatának köszönhetően a kijelző papírszerűen hajlítható

 

A Tesla elektromos autóinak berobbanásával az egész autóipar a feje tetejére állt. A legtöbb gépkocsigyártó igyekszik megalkotni a saját környezetbarát járművét, emellett olyan újdonságokkal előállni, ami az elektromotorokhoz hasonló trendet hozhat a jövőben. Így kerülhetnek a képletbe a mesterséges intelligenciák. A Microsoft, Google és Amazon asszisztens rendszerei olyan segítséggel szolgálhatnak a sofőrök számára, ami hamar nélkülözhetetlen kényelemmé, és nem utolsó sorban biztonsággá változhat az elkövetkezendő években.

Cortana Drive Assistant

A Microsoft asszisztens rendszerét az elsők között fogja használni a BMW és a Nissan

 

Az elmúlt évek során egyre nagyobb figyelmet nyerő okosotthonok célja a lakó feladatainak rendszerezése és a háztartás környezetkímélő fenttartása. Ezeket általában – a már fentebb említett - asszisztens programok segítségével intézték ezidáig. Az LG úgy gondolta, hogy elérkezett a háztartási robotok ideje. A kis gép, ellentétben az Amazon, Google és Microsoft rendszereivel, nem csak digitálisan, hanem fizikai állapotban is jelen van, így kezeli a házat működtető szoftvereket.

LG Hub Robot

Az önjáró robot érzelmeket kifejező kijelzővel van ellátva

 

Természetesen a bemutatásra kerülő technológiai eszközök legnagyobb része nem az átlag fogyasztóknak készül, számos termékből pedig csak a tárlatra legyártott prototípus létezik, így hát elmondhatjuk, hogy a CES örökre a jövő hírnöke marad.

 

A Consumer Electronics Show 2018 jövő év január kilencedikéjén kerül megrendezésre.

Szerző: Pálinkás Krisztián