Főoldal
Megosztás 9b047beedf24d5dbc881d9b2fbdcdc01
Friss csemege érkezik az underground rap szerelmeseinek!

2017-03-30 23:27:00

A magyar underground hip-hop számos meglepetést tartogat, temérdek minőségi dallal és ígéretes előadóval kecsegtet. A társával, Skunk-kal új lemezének kiadására készülő Bendey is ide tartozik, akinek sorai segíthetnek átlátni a „földalatti” utakat.

Friss csemege érkezik az underground rap szerelmeseinek!

A magyar underground hip-hop számos meglepetést tartogat, temérdek minőségi dallal és ígéretes előadóval kecsegtet. A társával, Skunk-kal új lemezének kiadására készülő Bendey is ide tartozik, akinek sorai segíthetnek átlátni a „földalatti” utakat.

Keveset kell már csak aludni, hogy egy újabb produktum is tovább erősítse a kiinduló tézist, hiszen egy-két hónapon belül megjelenik Bendey és Skunk legújabb lemeze, ami az Égaváros Égablázis címet viseli. Az albumról elöljáróban annyit biztosan tudunk, hogy szakítani fog az előző, Kritikus Krónikák nevű korong melankolikusabb hangvételével. A rapper szerint ezzel a váltással „több emberhez tud majd a szólni és sokakat fog megmozgatni”.

Nem titkolt vágya, hogy „visszahozza az emberekbe a funky-t”, amely felfogást egyben a jövőbeni legfontosabb céljának is tekinti. Ez a küldetéstudat hatja át munkásságát, amiben szerinte a jövő zenészei megtalálhatják tökéletes inspirációt, a „műfaj iránti önzetlen szerelmet”.

„Hétköznapok, érzelmek, tapasztalatok. Minden, ami velünk történik, és befolyásolja az irányt, amerre az életünk halad.” – nevezte meg ihletése forrását és mivel véleménye szerint minden dalnak más az üzenete, és inkább „érzésnek” hívja, „amivel bárki azonosulhat”, kiemelve a számára leglényegesebbet; azt, hogy „igaz legyen.”

Akik eddig még nem ismerték Bendey-t, az alábbi linken meghallgathatják címadó dalát a Kritikus Krónikákról.

 

 

Az albumuk megjelenését, elkészítését illetően igen komoly elhatározásokat tett: stúdióépítésbe és a kiadójuk, az Egyhatalom elindításába kezdtek. „Sokáig, kb. két évig csöndben voltunk, mert közbeszólt az élet. Ez idő alatt megpróbáltam kitanulni a hangos szakmát, törekedtünk a jó minőségre, hangzásra”. Ennek ellenére mindezen idő-, energia- és pénzigényes vállalkozások helyett más valamire tekint legnagyobb kihívásként. „A szövegek hál isten kisujjból jönnek, de a legnehezebb az egészben mégis az volt, hogy megtaláljuk saját magunkat, illetve azt, hogy mit is akarunk képviselni  ebben a rengetegben.”

Elmondása szerint nehéz időszak volt számára, de mindig volt, ami ösztönözte, ugyanúgy, mint akkor, amikor belevágott a hivatásába. „Imádom mikor a spanok előtt állunk a színpadon, és jobban tudják a szöveget, mint mi. Én a bátyám által lettem megszállott. 10 év van köztünk, ő ’98-’99 környékén hatalmas V.S.O.P fan volt, ezáltal én is. Sőt, még anyám is..Ott már tudtam, hogy na majd én…”

A magyar rap jövőjét tekintve úgy gondolja, hogy egyre inkább terjedő trap-irányzat, egy olyan kihívást állított fel, amelynek leküzdését még csak kevesek tudták véghezvinni az országban. „Az underground örök és sérthetetlen” –mondja, „de a trap lesz a meghatározó stílusirányzat. Szakmai szemmel nézve be kell vallani; nehezebb egy jó trap flow-t írni, mint egy bólogatós 90 bpm-et.” Véleménye szerint, „mint sok minden más, így a rap is – nagyjából 20 évet – késve érkezett meg hazánkba, de mi most éljük az aranykort.

Új albumukról elárulta, hogy sok meló volt és még van is vele, de próbálj úgy csinálni, hogy nyáron megjelenjen. Továbbá hozzátette: „Minden vele kapcsolatos dolgot mi csinálunk, gondolok itt hangilag az összes stúdió munkára, a videók forgatására és utómunkájára, a management és marketing feladatokra, stb.  A lemez szinte összes zenei alapja Tzapa barátom keze munkája, a szleng gyárosok meg természetesen Szkank és én. Najó, lesz még 1-2 közreműködő is. Szerintem érdemes figyelni. EgyHatAlom.”

Bendey és Skunk új lemezéről további információk, videók várhatóak Youtube-on a következő napokban, hetekben.

Szerző: Gyenes Dániel