Főoldal
Megosztás Accec1ce35513a8470496ee3e985de10
Egy ismeretlen betegség nyomában

2017-03-30 23:20:00

Március 25-én vette kezdetét a Naitbabies civil szervezet által évente meghirdetett egyhetes kampány, mely célja, hogy minél több orvos, szülésznő és szülő megismerjen egy csecsemőket érintő, ritka, de súlyos következményekkel járó rendellenességet.

Hazánkban évente száz újszülött lehet érintett a betegségben, aminek következtében az anya szervezete a saját gyermekét idegenként ismeri fel, így ellenanyagot kezd termelni ellene. Annak ellenére, hogy a NAIT nagyságrendileg minden ezredik terhességet érint, a pontos diagnosztizálása világszerte gyerekcipőben jár. Ez ellen küzd a nonprofit szervezet a március végi, NAIT Awareness Week néven meghirdetett kampányában.

Nehéz helyzetben találja magát egy szülő, ha magzata a terhesség második harmadában minden előjel nélkül elvetél, vagy az újszülöttnél agyvérzést diagnosztizálnak, és mind ő, mind pedig az orvosok tanácstalanok az okokat illetően. A NAIT rövidítés a magzati és újszülöttkori alloimmun thrombocytopenia betűiből képzett műszó. A rendellenesség a keringő vérlemezkeszám csökkenését idézi elő, mely legtöbbször tünetmentes, de okozhat úgynevezett középidős (13.-23. hetes) spontán vetélést, méhen belüli elhalást, vagy vérzést az újszülöttben. Abban az esetben alakulhat ki NAIT, ha az anya és az apa eltérő antigénekkel (olyan anyag, melyet a szervezet idegenként azonosít) rendelkezik, és a magzat az apa antigénjeit örökli. Ekkor az anya idegenként kezelheti a magzatot, amely ellen antitesteket kezd termelni. Ezek az ellenanyagok bejuthatnak a magzat véráramába, és megtámadhatják annak thrombocytáit. A thrombocyták a véralvadásban fontos szerepet játszó sejtes elemek, alacsony számuk esetén vérzésveszély áll fenn.

A tapasztalatok szerint a veszélyeztetettek 10 százalékánál következik be ellenanyag termelés, és így az újszülöttek egy ezrelékében alakul ki NAIT” – mondta Prof. Dr. Pajor Attila, az MTA doktora.

(Forrás: Próbakő Kommunikációs Kft.)

A KSH adatai szerint tavaly 93100 gyermek született, ekkor hazánkban közel 100 csecsemőt érinthetett a NAIT valamilyen formában. Becslések szerint Magyarországon évente 9-10 újszülött szenved károsodást vagy veszti életét a betegség által okozott agyvérzés következtében.

A rendellenesség súlyos eseteiben a legnagyobb veszélyt az agyvérzés jelenti, amely 10 százalékban magzati, illetve újszülöttkori halálhoz vagy 20 százalékban tartós idegrendszeri károsodáshoz vezet. Kevésbé súlyos esetben születést követően bőrvérzés, véraláfutások, illetve a köldök vérzése jelentkezhet. Dr. Kállay Krisztián, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejttranszplantációs Osztály osztályvezető helyettes főorvosa szerint érdemes a jelentéktelennek tűnő tünetekre is figyelmet fordítani, mert a NAIT nagy valószínűséggel érintheti a következő terhességet, ráadásul súlyosabb formában is jelentkezhet. Akiknek vizsgálat igazolta, hogy a NAIT esetükben fennáll, és korábbi terhességüket ez érintette, több kezelési lehetőség közül is választhatnak annak érdekében, hogy a magzati kockázatot csökkentsék a következő terhesség során. Jelenleg a legelfogadottabb eljárás a várandósság 16-30. hetétől kezdődően, heti rendszerességgel adott intravénás immunglobulin. A Naitbabies szervezetnek a világ minden tájáról vannak tagjai, képviselői pedig folyamatosan kapcsolatban állnak olyan orvosokkal, akik naprakészek a lehetséges kezeléseket illetően.

„A figyelemfelkeltésen túl célunk, hogy az érintett családokat ellássuk információval, valamint, hogy megteremtsük azt a platformot, ahol a sokszor magukra maradt szülők megtalálhatják azokat a szakembereket, akik segíteni tudnak nekik igen magas rizikójú terhességük során” – mondta Thea Palmer, az alapítvány megteremtője, megbízott elnöke.

Szerző: Csernyik Zsombor Attila