
2017-04-15 20:52:00
Elsőként kezd az étrended rendbetételével: mármint az első lépés legyen a fehér liszt és a kristálycukor teljes száműzése, mint alapanyag. Ne használd semmilyen ételhez! Vásárolj a liszt helyett teljes kiörlésű, lehetőleg tönkölybúza lisztet vagy zabpelyhet. Kenyérből keress valódi teljes kiörlésű búzából készültet esetleg bio kenyeret. Használhatsz rizslisztet, köleslisztet vagy hajdinalisztet.
A féhér cukor helyett kezdetben ne keress alternatívákat. Próbálj megszabadulni az édes íz függésétől. Remek alternatíva lehet például a banán, az alma vagy a bogyós gyümölcsök.
Olvasd el minden ételnek a tápanyagtáblázatat figyelmesen! Ne vásárolj semmit, ami fehér lisztet vagy fehér cukrot tartalmaz, semmi ami készétel, félkész étel. Kerüld a gyorsételeket!
A nagy hipermarketek helyett inkább a közeldben lévő piacokon vásárolj. Figyelj arra, hogy mindig hazai feldolgozású termékeket vegyél.
Próbálj meg vasárnap este listát készíteni, hogy mit fogsz reggelizi, ebédelni a következő héten. Ez az előre tervezés nagyon sokat segíthet, s így nem fogsz elcsábuli egy látványpékség előtt. Tartsd szem előtt a reggeli fontosságát, ami nagymértékben meghatározza a naphoz való hozzáállásodat, jó kedvedet. Tartalmazzon a reggelid kevés szénhidrátot, fehérjét és jó minőségű zsírokat.
Iktass be legalább heti kétszer a testmozgást a rutinodba. Részesítsd előnyben a funkcionális edzéseket - crossfit, hot iron, trx - amik megmozgatják mind két izomrostodat.
Ügyelj az alvás minőségére is, mert épp olyan fontos, mint az egészséges étkezés és a több testmozgás. Próbálj meg éjfél előtt ágybabújni és legalább napi 7 vagy akár 8 órát aludni.
Milyen népszerű diéták hódítanak manapság?
Elsőként megemlítendő a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő paleo étrend. A paleolit diéta egyik fő jellemzője, hogy kiiktatja azokat a gabonákat, amik glutént tartalmaznak, valamint mindenféle tejterméket és hüvelyest is. Ezek az ételek a paleolit korszak után, a mezőgazdaság megjelenésével váltak elérhetővé, körülbelül 10.000 évvel ezelőtt, viszont az emberi szervezet nem tudott alkalmazkodni hozzájuk. A gabonák és a hüvelyesek lektineket tartalmaznak és egyéb olyan vegyületeket, amik potenciálisan károsítják a bélbolyhok működését, ami gyulladásokhoz és autoimmun reakciókhoz vezethet. A laktóz és a tejben található kazein fehérje is hasonló problémákat válthat ki. A paleolit táplálkozás a valódi és egész élelmiszerek részesíti előnyben. A nem keményítőtartalmú zöldségek, a friss gyümölcsök, a fehérjében gazdag húsok, a halak, a tenger gyümölcsei, a fűvel táplált állatok húsa, a kókuszolaj, az olívaolaj, az avokádó olaj, mind-mind beilleszthetőek a paleolit diétába. „A palelolit táplálkozás annyira természetes, hogy nem is kell kitalálni. A lényeg: vissza kell térni arra a táplálkozási ösvényre, amelyen az emberiség elindult és naggyá lett.” Az idézet Szendi Gábor Paleolit táplálkozás – A nyugati életmód és civilizációs betegségek című könyvéből való.
A nyers étel diéta követő szerint egészségesek, energikusak és aktívabbak leszünk, ha a zöldségeket nyersen, főzés nélkül esszük, hiszen a vitamonok és más tápanyagok nem sérülnek meg a főzéstől. A nyers étrend fő alapja az, hogy a 47 Celcius fok fölőtt az enzimek megsemmisülnek. Mivel a főzéshez szükséges enzimeket is hatástalanítja, így a főtt ételek megemésztése a szervezet számár nehezebb, mint a nyerseké. A nyers étrend diétában nincsennek állományjavítok, ételszínezékek vagy ízfokozók.
A vegetarianizmusnak több fajtája van attól függően, hogy milyen élelmiszercsoportok fogyasztását mellőzik az étkezések során. A lakto-ovo vegetáriánusok húst nem fogyasztanak, állati termékeket (tejet, tejterméket, tojást) azonban igen. A peszko-vegetáriánusok (vagy peszketáriánusok) az állati termékek mellett halat és egyéb tengeri élőlényeket is esznek. A legszigorúbb diétát a vegánok követik, akik csak zöldséget és gyümölcsöket fogyasztanak. Számukra még a méz is tiltólistán van, mivel állati eredetű terméknek tekinthető. A csökkent húsfogyasztásnak köszönhetően javul a szervezet vérzsír profilja, és csökken a vérnyomás. A mindenevő táplálkozással összehasonlítva alacsonyabb a telített zsír és a koleszterint szintje, a zöldségek és gyümölcsök nagyarányú bevitele miatt viszont magasabb a szervezet rost, C és E vitamin, magnézium, kálium és fitokemikália tartalma, amely jótékony hatással bír a szív- és az érrendszer egészségére.