Főoldal
Megosztás 54c52da33f254909cd0881b56eb61b28
Újra megrendezik a Bátrak kupáját

2017-03-30 18:10:00

Immár hetedik alkalommal rendezik meg Balassagyarmaton 2017. április 30-án a Bátrak kupája kutyás frizbi versenyt. De hogy jön össze a frizbi és a kutya? Hogyan zajlik egy ilyen esemény? Hogy áll Magyarország a nemzetközi mezőnyben?

A Bátrak kupáját 2010-ben rendezték meg először, akkor még Ipolyszögön. Az első két verseny csupán egy napos volt, és alig harminc versenyző vett részt rajta. Ez a kis létszám a tavalyra már kilencvenre nőtte ki magát, és idén is közel ennyi résztvevőre számítanak a szervezők. Az elmúlt hét évben azonban a helyszín és az időintervallum is változott: egy, kettő, vagy négy napos volt.

A versenyszámok idén is ugyan azok lesznek, mint az elmúlt években: távolsági, freestyle, illetve quadroped.  A freestyle-ban azonban minimális változásokat vezettek be a Bátrak kupája rendezői: nemzetközi szabály szerint öt Hyperflite vagy HERO típusú korongokkal lehet kilencven másodperc alatt a versenyszámban megmérkőzni a riválisokkal, de ők bármilyen koronggal engedélyezik a pályára lépést.

„Nem akartunk idén freestyle versenyszámot indítani, de a versenyzők szerették volna. Mondhatjuk talán nyílt titoknak, hogy azért szeretik ennyire ezt a versenyt, és azért mondják, hogy ez a kedvencük, mert így állunk hozzájuk. Mindent megteszünk azért, hogy ők jól érezzék magukat nálunk. Szeretnénk, ha egy nagy, és boldog családnak tekintenénk magunkat. Nem utolsó sorban pedig a látogatóknak, nézőknek is ezek a kűrök legérdekesebbek az egész eseményben.” -mondta Nagyné Gabriella, a verseny egyik rendezője.

Bátrak kupája

 

Az általam megkérdezett Bencze Krisztián, illetve Gál Zsuzsa versenyzők, Bojtor László bíró és Zsíros József világbajnok az alábbiakkal jellemezték ezt a versenyt: jamboree jellegű esemény, kedves emberek és mindig jó szervezés, baráti hangulat,  családi program és verseny hangulat, csak a játék, a frisbee, a kutyák, a barátok és a buli, ez a verseny az, amit a legjobban várok minden évben.

 „A Bátrak kupája az az esemény, ahol szinte mindenki ott van! A szervezőket mindenki imádja egy kiváló minőségű, jó hangulatú eseményt adnak nekünk!” –Zsíros József, világbajnok

 

De pontosan mi is ez a sport?

A gazdának szüksége van egy olyan kutyára, aki szeret futni, rengeteg energiája van, és vissza is hozza az eldobott tárgyakat, tehát apportírozik. A kutyás frizbinek több ága is kialakult már, mint például a már fentebb említett freestyle, a távolsági dobás, illetve a quadruped.

A szabályok leegyszerűsítve a következőek:
A távolsági verseny szabályzata a következő: a versenypálya négyszögletű, 36.5 méter széles, és legalább 64 méter hosszú. Ezt a területet felparcellázák kilenc méterenként. Ha a kutya 0 és 9 méter között a pálya szélességén belül kapja el a korongot, akkor egy pontot kap. Maximum négy pont kapható, ez 36 méter fölött jár. Extra fél pont kapható, ha a kutya a levegőben kapja el a korongot. A pontokat akkor kapják meg a versenyzők, ha legalább az egyik mancsa a kutyának pályán belül van, illetve a frizbi még nem érkezett le a földre. Kilencven másodperces időkorláton belül a versenyzők bármennyit dobhatnak, de csak az öt legmagasabb pontszám számít bele az összpontszámba.
Az előbbivel ellentétben a quadruped nem időre megy. Minden dobó a csoportokba rendezéshez az első körben kutya nélkül dob: ezt a dobás hosszúsága alapján döntik el. A hosszabbat dobók csoportja fog utoljára rajtvonalhoz állni a kutyájukkal a következő fordulóban, illetve ez csoporton belül is a legkisebbet dobó kezd. Három dobás lehetséges fordulónként, és a leghosszabb, amit a kutya elkapott az érvényes. Minden fordulóban a legrövidebbet dobó páros esik ki, egészen addig, amíg minden csoportban csak egy ember marad. Gyakorlatilag az nyer, aki a leghosszabbat dobja, és a kutyája a levegőben kapja el.

 

 

És hol tart Magyarországon ez a sport?

A sport 2001-ben érkezett meg hazánkba. 2007-ben rendezték meg az első versenyeket. 2009-ben már félszázan űzték az Amerikából érkezett sportágat itthon, de ekkor már a huszadik volt a kutyás frizbiben. 2012-ben volt először, majd 2015 májusában másodszor Budapesten Európa Bajnokság.
Ezen felül, pedig világbajnokot is számon tarthat az itthoni kutyás frizbi: Zsíros József Seesco nevű kutyájával világbajnok lett 2012-ben 118 méteres, levegőben elkapott dobással.

„A világbajnok cím, egy különös dolog volt. Voltunk már kint az előtte lévő évben is, de akkor csak a középmezőnyben végeztünk a kutyáimmal. Ezek után sokkal keményebben készültünk, és így vágtunk neki a 2012-es világbajnokságnak. Az első körben a soha nem rontó kutyám kétszer is hibázott. Az első gondolatom az volt, hogy idén is hiába utaztunk ki a tengeren túlra. Szerencsére a második körben sikerült a dobogó közelébe jutni. Onnan már tudtam, hogy akár díjazottak is lehetünk, de azt nem gondoltam, hogy nyerhetünk.” - mondta Zsíros József.

 

 

Ám az idei évben változások történnek a szezonban: fogynak a versenyek, és ugyan azok a párosok állnak rajtvonalhoz évek óta, kevés az újonc a megmérettetéseken. Ennek oka lehet az, hogy új sportágakat köszönthetünk hazánkban, ami szintén jól lemozgatja a kutyákat, mint például a flyball. A másik ok pedig, hogy a frizbit bárhol gyakorolhatjuk, ahol elég hely van a dobáshoz. Az emberek pedig egy felgyorsult világban élnek, ahol nem tudnak egy teljes napot a hétvégéjükből a versenyre, és az utazásra szánni.  

Szerző: Kukel Nikolett