Főoldal
Megosztás 6638d658541f43a1819dc2f4d4ee1d2e
Kelet és Nyugat találkozása a Pilisben
A Napút Művészeti Akadémia 10 éves festészeti kiállítása és művészeti rendezvénye

2017-09-18 11:49:00

„Út a közép misztériumához" címen nyitja meg jubileumi kiállítását a Napút Művészeti Akadémia szeptember 29-én, a piliscsabai Stephaneumban, amit egy háromnapos művészeti rendezvény vezet fel. A festményeket egy hónapig lehet majd megtekinteni.

A Napút Művészeti Akadémia, egy képzőművészeknek, iparművészeknek és tanároknak létre jött iskola és alkotó közösség. Az Akadémia, a 2007-es indulásuk óta megtett utat szeretné a látogatók elé tárni a Kelet és Nyugat témáján illetve az új Közép megtalálásán keresztül, egy kiállítás kereteiben. 

Kelet és Nyugat

Kimondottan a kiállításra készül 100 új kép, amely a keleti és a nyugati művészeteket veszi forrásként. A Kelet és Nyugat témán már egy éve dolgoznak, előzetes anyagaikat 2016. novemberében mutatták be a komarno-i Limes galériában. Ezek a képek is ki lesznek állítva elkülönítve a újonnan készülő festményektől. 

A kettőség nem csak a képeken, hanem az installáción is helyet kap, fő műként lesz kiállítva egy Ikonosztász illetve egy Szárnyasoltár. „E képtípusokat használjuk a nyugati és keleti művészet reprezentánsaként, melyet a felépített installáció fűz össze egy művé, utat mutatva az európai közép misztériumához” - mondta Döbröntei Zoltán, az Akadémia egyik alapítója és vezető tanára.

A NAPÚT

Az Akadémia Magyarország első antropozófiára alapozott művészeti iskolája. Az antropozófia „atyja”, Rudolf Steiner, aki művészeti impulzusát 1907-ben fogalmazta meg. Száz évvel később megalakult a Napút Művészeti Akadémia. 

A három alappillére az iskolának a művészeti oktatás, a professzionális alkotás és a megtartó erejű közösség. A közösségi alkotásnak fontos része, az együttalkotás. Közös művel létrehozása során tapasztalják meg, hogyan egészítjük ki egymás tehetségét. Így a legkorszerűbb ismeretekhez jutnak el a közösség és a művészet egymást segítő kapcsolatában. A közösség mellet persze hatalmas hangsúly van az egyéni munkán, de sem a klasszikus hagyományokat, sem az aktuális koráramlatokat nem követik. Megalkottak egy újfajta képmegfigyelési módszert, amelyben a képiségen túllépve elemzik a festményeket. Simon Zsolt József alapítótárs és vezető tanár így írja le a képolvasást: „Nagy találmányunk a képolvasás kidolgozása, amiben megtanuljuk fokozatosan a képetalkotó művészeti eszközökből visszaolvasni az általuk hordozott szellemi tartalmakat.”

A Napút céljai

Az Akadémia célja, hogy a tíz évig érlelődő tapasztalatait, művészeti munkásságát és közösségteremtő eredményeit nyilvánosság elé tárhassa. Ehhez a kiállítás és a rendezvény az első lépés. Szeretnének a nyilvánosság mellett a hasonló szemléletű képzőművészeti csoportokkal együtt alkotni, s ezzel a kortárs művészeteket a köztudatba emelni.

A Napút küldetése

Döbröntei Zoltán a kezdetektől  nagyon fontosnak tartja, hogy eredeti és egészséges alkotásokat hozzanak létre. „Ez azért fontos mert észrevétlenül egyyre mechanikusabb minden, felmerül a kérdés, hogy van e még művészet. Mikor volt utoljára épületművészeti, festőművészeti, szobrászművészeti élménye az embernek?” — vetette fel a kérdést Döbröntei. 

Organikus építészet 

A kiállítás helyszíne, épületel, egy tudatos választás volt. Makovecz Imre magyar, antropozófus építész organikus épületegyüttesét, a Stephaneumot választották. „Az organikus építészet a formák által teszi láthatóvá azt ami nem látható, de létezik.”  — mondta Nathalie Grekofski belga építésznő, aki több éve tagja az Akadémiának. A Stephaneum lehetőséget ad arra, hogy egy templombelsőt idéző fa szerkezetet állítsanak fel, amin a képek is helyet kapnak. A képek elrendezése a festészeti téma dramaturgiáját követi, hogy felélesszék általa a művészet eredendő misztérium-hangulatát

A Rendezvény

A kiállítást megnyitó három napban külföldi és magyar előadók beszélnek a művészet 21. századi szerepéről és fejlődési lehetőségeiről. Az előadások mellett művészeti produkciók is teret kapnak, amelyek az eurithmia, az ének, a zene és a dráma új törekvéseit mutatják be. Mind az előadások, mind a festmények közel 100 alkotó — kimondottan a megnyitóra készült — munkájának eredménye. „Olyan organikus művészet létrehozásán fáradozunk, amely nem csak élményt ad, hanem fel is emel, nem csak felem hanem meg is tisztít, s nem csak megtisztít, hanem utat is mutat a közös szellemi otthonunkba” - mondta az Akadémia szóvívője. 

Időpont: 2017. szeptember 29 - október 1

Helyszín: 2087 Piliscsaba, Egyetem u. 1

Kiket várnak? 

Az Akadémia aktív résztvevőként hívja meg a társművészetek alkotóit, a művészeti intézmények képviselőit, Európa kiemelkedő művészeti szakembereit és a művészetet kereső, nyitott embereket. A rendezvényre előzetes regisztráció szükséges, amit itt lehet megtenni, a későbbiekben a kiállítás ingyenesen látogatható. 

„A művészetnek közösségre, a közösségnek művészetre van szüksége, hogy életben maradhasson.”

Napút Művészeti Akadéma 

Szerző: Pethő Áron