Főoldal
Megosztás 24f215924089e622034304ec467f8b62
Egysíkú díjazás a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

2017-03-30 02:54:00

2017. április 20.-23. között rendezik meg a magyar irodalom legnagyobb szakmai fórumát.

 A legnagyobb várakozás Orhan Pamuk Nobel- díjas írót övezi. A kortárs török irodalom legnagyobb alakjának ítélték oda a fesztivál Budapest Nagydíját.

A rendezvényen mindig is nagy hangsúlyt fektettek a díjazásra. Minden évben kiosztásra kerül a Budai-díj is, amelyet a II. Kerületi Önkormányzat adományoz az oktatást segítő hazai kiadványoknak. A szakmai zsűri gimnáziumi tanárokból áll, akik évről évre sablonszerű döntést hoznak. Könyvkiadókat díjazni azért, hogy nevelést segítő kiadványt bocsájtanak ki, lássuk be nem épp eredeti dolog. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál „a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma” olvashatjuk honlapjukon. Olyan szakmai fórum, ahol szakmaiatlan döntés születik évről évre.

Tavaly, 2016. április 28.-án az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent 100 magyar népmese lett a legjobb oktatást segítő könyv. A magyar irodalom egyik legnagyobb fesztiválján, az ország egyik legnagyobb kiadóját díjazzák egy olyan könyvért, amelynek tartalma több évtizede forog a pedagógiában. Olyan alkotók esnek el ilyenkor a megérdemelt elismeréstől, mint például Balatoni József, a tinédzserek kedvenc töri tanára. Szemtelenül fiatal, hatalmas rajongó tábora van és megnyerő stílusával érdekessé teszi a diákok számára a történelmet. 2016-ban jelent meg Jócó bácsi világa című könyve, amit nem jutalmaztak a Könyvfesztiválon. 2015-ben a Zrínyi kiadó nyerte el a díjat a Nagy Háború, 1914-1918. Kézzelfogható hadtörténelem című kiadványával. Ez a könyv szolgálta leghatékonyabban az oktatást, melynek ára közel 15.000 Ft. Példának okáért Csepella Olivér, A Nyugat+Zombik írója és rajzolója szintén 2015-ben jelentette meg képregényét. Teljesen modern kontextusba helyezi a 20. század irodalom legnagyobb alakjait. És ameddig ő, egy feltörekvő fiatal művész közösségi finanszírozásért kampányol a YouTube-on, addig a nagy kiadók sorra nyerik a díjakat.

2012-ben Nyáry Krisztián Így szerettek ők 2 című kötete nyerte el leginkább a zsűri tetszését. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója internetes ismeretségét meglovagolva, sorra adja ki irodalmi bulvárral foglalkozó könyveit. Nyáry, aki végzettségét tekintve irodalomtörténész, de lényegében 90’es évek közepétől kommunikációs szakemberként dolgozik a mai kortárs magyar irodalom egyik legmegosztóbb alakja. Sok kritika éri könyveit, mivel pontatlan információktól hemzsegnek. Díjjal jutalmazott könyvében például azt állítja, hogy Kölcsey Ferenc szerelmet érzett Szemere Pál iránt. –Szerkesztőség által adott cím sem állítja - ahogy cikkem sem - hogy a Himnusz szerzője homoszexuális lett volna. Mindössze annyit állítok, hogy Kölcsey Ferenc élete egy szakaszában szerelmet érezhetett Szemere Pál iránt– írta saját Facebook oldalán.

 

 Feltételezzük, hogy aki kommunikációs szakemberként dolgozik, az jól bánik a szavakkal, de ennek a kijelentésének többszöri elolvasás után sincs semmi értelme. Ha egy férfi szerelmet érez, egy másik férfi iránt azt homoszexualitásnak nevezzük. Hipotézisét, több irodalomtörténész cáfolta, hiszen olyan szókapcsolatokra alapozta azt, amiket a 19. század embere teljesen másra használt, mint a mi. A hiányosságok javításra nem került sor, és az író 2 díjjal is gazdagabb lett.

Morális értelemben is érdekes kérdés a Nemzetközi Budapesti Könyvfesztivál álláspontja. A Budai-díj elbírálásának egyik fő szempontja, hogy a kiadványon éreződjék, hogy az alkotó gondolt a gyermekekre is. Valóban helyes az, hogy bulvárral kampányolunk az irodalom mellett? Hogy hamis információkat tartalmazó kiadványt díjazunk?

A Budai-díjjal kapcsolatos kérdéseimre az MKKE Fesztiváliroda munkatársa azt válaszolta, hogy a könyvfesztiválon valóban szoktak díjátadók lenni, de ezek jellemzően nem a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete által alapított díjak, ők csak a kereteket biztosítják a díjátadóhoz. De működhet nemzetközi szívvonalon egy rendezvény úgy, hogy ilyen díjátadóknak biztosítanak teret? Elvárható a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiváltól, hogy egyenlő feltételeket biztosítson a magyar alkotók számára, támogassa a feltörekvő írókat és objektív döntést várjon el a díjazás során.

Szerző: Szabó Orsolya Edit