Főoldal
Megosztás
Mennyből a pokolba, avagy a Manchester United hanyatlása a Fergusson éra után

2017-08-19 21:15:00

Ha azt mondjuk, hogy Manchester Untied az emberek egyből tudják miről beszélünk. A világ egyik legmeghatározóbb, leggazdagabb, legnépszerűbb futballklubja, ami egészen 2013-ig gyakorlatilag egyeduralkodója volt a Premier League-nek.

Ha nem is nyert minden évben bajnokságot, minden egyes alkalommal benne volt a legjobb 3-ban. Ennek a hihetetlen álomnak az egyik fő résztvevője Sir Alex Fergusson volt. 1500 mérkőzésen keresztül irányította a skót mester a vörös ördögöket, és hatalmas sikereket ért és, korábban nem látott magasságokba repítette a klubbot, és meghatározó szerepe van abban, ahogyan ma a Manchester United filozófiájáról beszélnek az emberek.

27 év leforgása alatt összesen 49 trófeát nyert, 13 bajnoki cím, 5 FA kupa győzelem, 2 Bajnokok Ligája győzelem, és még sorolhatnánk bőven, de talán ezek a legfontosabbak, és a legértékesebbek mind közül. Ám semmi sem tarthat örökké, így 2013-ban, miután 13. alkalommal is a dobogó legfelső fokára vezette a Unitedet, úgy döntött, visszavonul. Valóban ennél elegánsabbra nem is sikerülhetett volna, igazi skót úriember.

Az 1500. mérkőzésen mindenki azt várta, hogy a játékosok gálameccsen búcsúztatják „apjukat”, – sokan, köztük a világ egyik legjobbja Cristiano Ronaldo is a második apjaként tekint Fergussonra – ami valóban gálameccs lett, bár talán nem úgy ahogy azt a vörös ördögök akarták. A mérkőzésen a West Bromwitch Albionnal ellen játszottak idegenbe, és a mérkőzés lefújása után az eredményjelző tábla 5-5-ös végeredményt mutatott. Bár valóban fantasztikus meccs volt, a nézőkben volt egy kis hiányérzet, hogy az élő legendát nem tudták méltóképp búcsúztatni, bár talán pont azért, mert ilyen eredmény született, így mindenki emlékezni fog rá ameddig csak él.

Ezek után, mind a mai napig a Manchester United nem találja az igazi arcát. Négy év alatt 3 edző is megfordult a csapatnál, és eddig egyik sem tudott maradandót alkotni, igaz José Mourinhot még csak tavaly nyáron nevezték ki, így megvan az esélye még hogy letegye a névjegyét a csapatnál.

2013-ban Sir Alex Fergusson visszavonult, és nagyrészt az ő ajánlásának köszönhetően kinevezték az akkor Evertonban edzősködő, szintén skót származású David Moyes-t. Moyes-ra nagy nyomás nehezedett, hiszen nem akárkitől vette át a stafétabotot, de eleinte úgy tűnt megbirkózik a feladattal.

Első meccsén az angol szuperkupát, a Community Shield-et megnyerte, a Wigan Athletic ellen, és felfedezett egy új csillagot, Adnan Januzaj személyében. A fiatal középpályás még csak 18 éves volt, de kénytelen volt a hátán cipelni a bajnokságban a csapatot, éppen ezért agyon hamar a rivaldafénybe került, igaz mára már amilyen gyorsan felragyogott, olyan hamar el is tűnt.

Innentől kezdve a bajnokságban katasztrofálisan szerepelt a csapat, és sem a vezetőség, sem a szurkolók nem voltak türelmesek az edzővel, hiszen hozzá voltak szokva a trófeákhoz, és nem számítottak arra, hogy a következő idők akár igen ínségesek is lehetnek. 2014 április 22.-én felbontották vele a szerződést és ideiglenesen a játékoslegenda, Ryan Giggs vette át a stafétabotot, meghurcolt elődjétől. Mivel Giggs még játékos volt, ezért az utolsó meccsén, mint menedzser kezdett a kispadon, de a játék utolsó harmadára ledobta az öltönyt, és becseréltette magát, még egy utolsó roham erejéig

Giggs természetesen csak ideiglenes megoldás volt, és 2014 nyarán, miután véget ért a világbajnokság, a holland csapattal fantasztikusan szereplő Louis Van Gaal-t nevezték ki edzőnek. A szurkolók nagyon boldogok voltak, mivel azt várták, hogy Van Gaal olyan sikereket fog elérni a csapattal, mit ahogy azt tette a nemzeti válogatottal is. Ám idővel kiderült, hogy Van Gaal sem a megfelelő ember a feladatra.

Statisztikák megmutatták, hogy még rosszabb teljesítményt nyújtott a csapat, mint amikor Moyes volt az edző, és csak azért vannak előrébb, mert a többi csapat sem szerepelt jól abban a bajnokságban. Első szezonjában ugyan 4. lett a csapat, ami még bizakodásra adhatott volna okot, de egy ilyen kaliberű csapatnál többet vártak el főleg a sok százmilliós nagyságrendű átigazolások után. Ezek után a következő év még rosszabb lett, mivel a csapat csak a 3. helyet tudta megszerezni a BL-ben így mehetek az Európa Ligába, amit nem vett komolyan Van Gaal, így hamar ki is estek onnan. A bajnokságban is csak az 5.-ek lettek, így lecsúsztak a BL-ről, így rezgett a léc már nagyon. Talán az FA kupa győzelem segíthetett volna Van Gaal-on, de addigra már olyan szinten közutálat tárgya lett a szurkolók körében, hogy a vezetésnek nem volt más választása, menesztenie kellett a holland szakembert 2016 május 23.-án.

Ezek után jött az az ember, akit már nagyon vártak a szurkolók, hiszen eredetileg is őt akarták volna Fergusson után, mivel csak ő érdemelhette meg ezt a posztot. Ez az ember nem más, mint José Mourinho, aki azóta is irányítja a csapatot. A csapat az ő irányítása alatt eddig egy Community Shieldet és egy ligakupát nyert. A bajnoki címre sajnos továbbra is esélytelen a csapat, de már látszanak a javulás jelei a United háza táján, főleg, mert az Európa Ligában mg versenyben vannak, és nagyon úgy néz ki, hogy Mourinho mindenképpen szeretné elhódítani a serleget, ugyanis ez azonnali szereplést jelentene a United számára a következő évi Bajnokok Ligájára főtábláján.

Hogy mi lesz a következő években, az a jövő zenéje, e látszanak a fejlődés jelei, és talán nemsokára ismét csatázhat a csapat a bajnoki címért, esetleg a Bajonokok Ligája győzelemért. Addig meg nincs más hátra mint emelt fővel haladni a cél felé, és dolgozni, mert a befektetett munka idővel megtérül majd.

Szerző: Junák Imre