Főoldal
Megosztás
Idén is lezajlott a Magyar Filmhét

2017-03-28 19:22:00

Az idei évben harmadik alkalommal került megrendezésre a Magyar Filmhét, február 27. és március 5. között.

Idén is lezajlott a Magyar Filmhét

       Forrás: Magyar Filmhét/Facebook

Az idei évben harmadik alkalommal került megrendezésre a Magyar Filmhét, február 27. és március 5. között. Az egész hetes programokat Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje nyitotta, mely nem sokkal a Filmhét előtt nyerte el a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét, de természetesen az idei Oscar díjas magyar kisfilmet, Deák Kristóf Mindenki című alkotását is megtekinthették az érdeklődők. A hetet a Magyar Filmdíj átadásával zárták, melynek során hat fő kategóriában (Játékfilm; Animációs film; Dokumentumfilm; Kisjátékfilm; Tévéfilm; Közönségdíj) és huszonhárom alkategóriában díjazták a kortárs itthoni filmművészet alkotásait. A díjakat a Vígszínházban rendezett gálán adták át. Az egész hetes vetítésekre és a díjátadóra a 2016. január 1. és 2016. december 31. között moziban és televízióban bemutatott magyar filmeket lehetett regisztrálni. A benevezett filmekből a Magyar Filmakadémia Egyesület tagjai titkos szavazással jelölték ki azt az 5-5 legjobb alkotást, amelyek a hat kategóriában levetítésre kerültek.

A korábbi évekkel ellentétben az idei Filmhét nem csak Budapesten (a Cinema City Aréna moziban), hanem a fővárosi rendezvénnyel egy időben 10 vidéki nagyvárosban (Debrecen, Kaposvár, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Székesfehérvár, Szeged, Szolnok, Szombathely, Szentendre) is megrendezésre kerül, valamint országos közönségdíjat is odaítéltek, az egyes városokban leadott közönségszavazatok alapján.

Az idei főbb díjazottak Till Attila Tiszta Szívvel című kerekes székes fiatalokról szóló dráma/akciófilmje, valamint Sopsits Árpád A marfűi rém című, igaz történeten alapuló thrillerje lettek. Előbbi öt, utóbbi pedig kilenc díjat tudhat magáénak. A játékfilm kategórián belül, a két említett film mellett csupán Ónodi Eszternek sikerült hazavinnie egy díjat. Ő a Halj már meg! című alkotásban nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplő díját kapta meg.
A legjobb rövidfilm díját, az Oscaron is szoborral jutalmazott Mindenki kapta meg, melyet Deák Kristóf rendezett. A legjobb animációs rövidfilm Bucsi Réka LOVE című kisfilmje lett, a dokumentumfilm kategóriában pedig Bereczki Csaba Soul Exodus-a nyert. A tévéfilm kategóriában már valamivel több filmet díjaztak, az öt alkategóriából háromban győzedelmeskedett a Kovács István rendezte Szürke senkik, további győztesek pedig a Memo és a Tranzitidő lettek. Az idén először átadott közönségdíjat a népszerű magyar popzenekar, a Wellhello dalai által inspirált játékfilm, a #sohavégetnemérős kapta.

Forrás: Filmhet.hu

Sokakat meglepett, hogy a számos jelölt film mellett nem jelölték a tavalyi év egyik legtöbbet dicsért nagyjátékfilmjét az (egyébként állami támogatás nélkül megvalósított) Ernelláék Farkaséknált.

A filmvetítések mellett számos egyéb esemény is helyet kapott a Magyar Filmhét programjában. Több régi, azóta kultikussá vált magyar film is levetítésre került (pl.: Az ötödik pecsét, A Pál utcai fiúk), de magyar egyetemisták alkotásai is megtekinthetőek voltak, valamint számos közönségtalálkozón is részt vehettek az érdeklődők.

Az esemény főszervezője a Magyar Filmakadémia Egyesület volt, támogatói pedig a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa.  A Magyar Filmhét a Magyar Filmszemle utódjaként jött létre a Filmakadémia megalapítása után.

A hazai mozik 2016-ban tíz egészestés Filmalap támogatással készült alkotást mutattak be, köztük a már említett Tiszta szívvelt és A martfűi rémet. A tíz film létrejöttét - a fejlesztést és a gyártást is beleértve - összesen 3,1 milliárd forinttal támogatta a Filmalap.
2016. január 1. és 2017. január 10. között az NMHH Médiatanácsa 145 film elkészítéséhez nyújtott összesen 1,6 milliárd forint támogatást. 2016-ban az általuk támogatott filmeknek összesen 268 fesztiválszereplése volt, a filmek összesen 76 díjat gyűjtöttek be.

Források: Filmhet.hu; Port.hu; Magyar Filmhét sajtó

Szerző: Sturbán László