Főoldal
Megosztás
A digitális felhők már felettünk járnak...

2017-05-18 20:00:00

Már egy ideje Magyarországon is jelen van a Netflix. 2016 januárjában indították el az itthoni elérhetőségét, és lehetőséget kapott a hazai közönség is, hogy kipróbálhassa ezt a forradalmi tévézési alternatívát. De vajon megéri-e előfizetni egy magyar átlag néző számára?

Ahogy megjelent a hír, hogy itthonról is élvezhetem ezt az újfajta tartalomfogyasztást, úgy éreztem ki kell próbálnom. Már a kezdetektől előfizető vagyok. A generációm, ahogy én látom, sokkal kevesebb hagyományos tartalmat fogyaszt. Még a médiaszakon is tízből csupán 1-2 ember néz rendszeresen televíziót. A legtöbb háztartásban van készülék, de maga a használat megváltozott. Sokan azt a módszert alkalmazzák, hogy a TV-t valamilyen számítógéppel összekötik, legyen az laptop vagy akár asztali PC. 

Magyarország híres vagy inkább hírhedt a torrent kultúrájáról. A Disney volt az a cég például, aki hazánkba a kópiákat később, jóval az amerikai premier után, hozta be. Ennek oka az volt, hogy kamerával felvették a moziban a filmeket és feltöltötték az internetre. Abba már nem is szeretnék belemenni, hogy mennyire minősíthetelten az a tartalom, ami ilyenkor keletkezett, de sajnos hazánkban erre is van, de remélem csak volt, közönség. Szerencsére ez a tendencia, tapasztalatom szerint, visszaszorulóban van. Hazánk leghíresebb torrent oldala, az nCore, például nem is engedélyezi az ilyen tartalmakat. 

Nem szabad homokba dugni a fejünket, látni kell, hogy minden második ember torrent klienssel letöltött filmet és vagy sorozatot néz. Voltak kampányok, amelyek próbálták visszaszorítani az illegalis tartalomfogyasztást, de nem sok sikerrel jártak. Nemzetközi szinten is paródia szintjére süllyedtek az ilyen reklámok. 

Úgy látom ez a torzulás nem azért következett be, mert az emberek ne szeretnének moziba menni, egyszerűen a kényelmi funkció lépett életbe. Plusz, ha az ember egy 150 cm-es tévét vásárolt nem szeretne még 1500 ft-ot kifizetni egy mozijegyért. Arról már nem is beszélve, ha az egész család megy. 

Az ember kapcsolgat a televízión, keresve valami normális műsort, de ha talál is 20-25 percenkénti megszakításokkal kell néznie. A digitális televíziózás ezen sokat segít. Még mindig megszakításokkal lehet tartalmat nézni, de legalább áttekerhetőek a reklámok. 

De mindezeknél mennyivel praktikusabb és kényelmesebb, ha az ember letölti a tartalmat. Akkor néz és azt, amit akar. Nem legális, de mindenki ezt csinálja. Sokak fejében fogalmazodnak meg hasonló a gondolatok.

Azonban a Netflix megjelenése alternatívát ajánl. Nemcsak hogy akkor nézünk és azt, amit akarunk, de még a letöltéssel se kell bajlódni. Ugyanis a Netflix egy úgynevezett streaming szolgáltatás. A tartalmak egy felhőben vannak, a tartalomfogyasztó pedig kölcsönveszi azt. Nem bonyolítom tovább, olyan mint a YouTube. Mindezt akar 4k-ban is. FYI: a 4k a fullHDnál is nagyobb pixeltartalom.

Ahogy így leírom úgy tűnik, mintha a Netflix lenne a médiafogyasztás Szent Grálja. Közel sem. Ugyanis az amerikai tartalom csupán 10%-a tekinthető meg itthon (jelenleg). Ami megtekinthető az is eredeti nyelven és a feliratok között sem találhatjuk meg a magyar nyelvet (néhány kivétel persze van). 

(Netflix magyar felirattal ellátott tartalmainak egy része)

Sok embernek ez nem gond, de nem véletlen, hogy még mindig nem terjedt el itthon. Hiszen a magyar közönség nemhogy feliratosan, hanem inkább szinkronosan néz filmeket és sorozatokat. Amíg nem lesz nagy változás a tartalom és nyelvek mennyiségét tekintve, addig nem fog nőni a bázisuk. Ami nagy gond, hiszen egy megfizethető árú, de legális tartalmakat szolgáltató platform. 

Így azt kell mondjam, hogy az itthoni igényeket jelenleg nem tudja teljesíteni a Netflix. A szervezet magyarországi ága dolgozik azon, hogy változtassanak ezen, de amíg nincs kardinális változás, addig csupán azok eszköze marad, akik megfelelő nyelvtudással rendelkeznek vagy annak fejlesztését tűzték ki célul. A fiatalok körében szerintem ezért is népszerűbb. Így az alap kérdésemre válaszolva: nem, egy átlag nézőnek nem éri meg előfizetni, de a változás szele már érezhető...

Szerző: Hegyvári Tamás