Főoldal
Megosztás
Okosodó kínálat, butuló kereslet

2017-03-23 16:30:00

Napjaink tudományos fejlődését szinte lehetetlen követni. Minden nap megjelenik valami újdonság, különösen a technológiai szektorban, időről időre pedig szembejön egy-egy “fejlesztés” amin óhatatlanul megakad az ember szeme: okos kabát, alváselemző karperec, okosóvszer (!), itt tartunk…

Kétségtelen, hogy számtalan előny származik a kontrollálhatatlan fejlődésből, de ki gondolta volna, hogy közel 150 évvel a telefon feltalálást követően a zsebünkben lapuló mobiltelefonok információkkal bírhatnak majd éjszakai pihenésünk minőségéről, vagy akár a nemi életünkről.

Csak az elmúlt 10 napban előrendelhetővé vált a Google és a Levi Strauss együttműködéséből született intelligens farmerdzseki, aminek mandzsettájával már akár biciklizés közben is kényelmesen zenét válthatunk okos telefonjainkon. Ha ez nem lenne elég a Fitbit új karperecével, már reggelre tudatjuk hány kalóriát égettünk el éjszakai alvásunk alkalmával, az i.Con fantázianévre keresztelt brit találmány pedig kielemzi szerelmi életünket, amit aztán saját belátásunk szerint akár meg is oszthatunk ismerőseinkkel Facebookon vagy Twitteren. Az utóbbi tervezéséért felelős Adam Leverdson azt is közölte, hogy elsősorban a nemi betegségek kiszűrésére hozták létre új terméküket, milyen kár, hogy ahol igazán nagy szükség lenne hasonló fejlesztésekre, kevesen engedhetnek meg maguknak egy iPhone-t, ami az iCon-nal egyedüliként kompatibilis készülék, vagy akár egy 70 eurós kiadást amennyibe e nemes szándékú árucikk kerül.

Szerző: Nagy István