Főoldal
Megosztás 95beeeb245f0e899d0f32be63f8403fc
Ingyenessé válik a középfokú nyelvvizsga

2017-03-10 21:26:00

Az állam ingyenessé teszi az első középfokú nyelvvizsgát még ebben a kormányzati ciklusban. Ezzel az a céljuk, hogy ösztönözzék a diákokat a bizonyítvány megszerzésére, mivel várhatóan 2020-tól e nélkül nem vesznek fel senkit felsőoktatási intézménybe.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tájékoztatást adott arról, hogy az első nyelvvizsga térítésmentessé tételéhez a kormány elvi támogatását adta a március elsejei ülésén. A miniszter egy korábbi nyilatkozatában kifejtette, hogy bár 2012 óta nőtt az idegen nyelvet beszélők száma, a nyelvvizsgával rendelkezőké nem, így a kabinet arra tett javaslatot, hogy az állam magára vállalja az első középfokú nyelvvizsga költségét. Bár a szabályozásra még ebben a kormányzati ciklusban szeretnének sort keríteni, a konkrét részletek kidolgozása és a költségek felmérése még hátra van.

Fotó:hirhatar.hu

A kormányzati kezdeményezés hátterében az a 2014-ben elfogadott rendelet áll, mely értelmében 2020-tól csak az vehető fel felsőoktatási intézménybe, aki már rendelkezik legalább középfokú, azaz B2-es szintű nyelvvizsgával. Székely László, az alapvető jogok biztosaként úgy véli, hogy a rendelet bevezetése nem kellő mértékben lett előkészítve és ráadásul jogsértő is. A kormányzat azonban nem kíván változtatni rajta, mivel álláspontjuk szerint a bevezetést megelőző hatéves felkészülési idő elegendő, valamint meghatározó eszköznek tartják a felsőoktatás és a nyelvoktatás színvonalának fejlődésében.

Jelenleg egyetlen módja az ingyenes középszintű nyelvvizsga megszerzésének: az emelt szintű nyelvi érettségi minimum 60%-os teljesítése írásbeli és szóbeli vizsgán egyaránt. Ennek azonban megvan az a hátránya, hogy az ilyen módon kapott bizonyítványt külföldön nem ismerik el.

Fotó: tmkronika.hu

A nyelvvizsga megszerzése azért is fontos, mert e nélkül nem kaphatja kézbe a hallgató a diplomáját. Éppen emiatt 2015-ben kilencezer végzős diák maradt diploma nélkül. Salusinszky András, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke a Magyar Időknek adott nyilatkozatában elmondta: a szakmában senki nem érti, miként lehetséges az, hogy a gyerekek a közoktatásban csaknem ezer órát tanulnak nyelvet, de nem képesek arra, hogy letegyenek egy középfokú nyelvvizsgát az érettségiig – ez ugyanis nyelviskolai keretek között tanulva öt-hatszáz óra alatt teljesíthető lenne. 

Szerző: Vígh Fanni