Főoldal
Megosztás 967cd8d46d58638e50ad4a6d58858034
Elindult a teszthét a száguldó cirkusznál

2017-03-09 18:02:00

Körvonalazódtak az erőviszonyok az egész mezőnyben. Biztossá vált, hogy a 2017. március 26-án Melbourne-ben rajtoló szezonban nem lesz ott a tavalyi utolsó helyezett Manor-istálló. De mi történik a McLaren-Hondával? És kik vannak az élmezőnyben?

A végleges nevezési listán annak a tíz csapatnak a neve szerepel, akik már tesztelik az autókat Barcelonában hétfőtől-csütörtökig. A csapatok a következőek: a Mercedes AMG Petronas Formula One Team, Red Bull Racing, Scuderia Ferrari, Sahara Force India F1 Team,  Williams Martini Racing, McLaren Honda, Scuderia Toro Rosso, Haas F1 Team, Renault Sport Formula 1 Team, Sauber F1 Team. Így már biztos, hogy a tavalyi szezonban sereghajtó britek nem lesznek ott a rajtrácson.

Ennek oka az, hogy a Manor-istállót működtető Just Racing Services Ltd. január óta csődvédelem alatt áll, és már egy hónapja jelezte, hogy elbocsájtja 212 tagját. A Manor Grand Prix Racing vezetői az utolsó pillanatig reménykedtek abban, hogy találnak egy befektetőt, aki megmenti a őket, mert rendelkeznek a Forma-1-es indulás jogával. Mivel nem sikerült befektetőt találniuk, így idén csak 20 autó fog versenyezni.

És hogy mi történik a McLaren-Hondánál? A már említett barcelonai teszteken igencsak rosszul indítottak. Hétfőn és kedden motorcsere, a többi napon pedig úgy ahogy, de tudták a köröket róni. A hétfői leállás oka az olajtartály volt, ám a keddi nap problémáját még nem sikerült feltárni. Azt mondják, hogy a jelenlegi állapotban a motor gyengébb lett, mint a 2016-os szezonban volt.

„Az első nap olajrendszer gondunk volt, módosítanunk kell a dizájnt, simán megoldható. A második nap viszont mechanikai okból állt meg a motor, aminek az okát még mindig nem tudjuk. Ez sokkal mélyebb és komolyabb hiba. Jelenleg nem tudok bizakodó lenni, aggódom emiatt.”

-nyilatkozta Haszegava Juszuke a spanyol Movistar csatornának. A Honda főnöke azt sem tagadta, hogy a McLarennel kezd megromlani a viszonyuk, továbbá elnézést kért az első számú pilótától, Alonsotól is. Eric Boullier McLaren-csapatfőnök sokat sejtetően csak annyit jegyzett meg, "Alonso nem örül".

Az eddigi teszteken a Mercedes és a Ferrari dominált. Eddig két napot nyertek az olaszok, kettőt a világbajnok, de a ferrarisok akkor is nagyon bizakodóak voltak, amikor nem ők voltak az elsők.

Räikkönen kedden úgy kezdte a napot, ahogy Sebastian Vettel hétfőn befejezte: sok körrel és probléma nélkül. A mercedeses Hamilton tesztcsúcsot futott, ami leginkább a szuperlágy gumiknak köszönhető. 1:20.983 lett az új rekord, ám kora délután a ferraris 1:20.960-as időt futott, és 23 ezreddel aláment Hamilton idejének.

A teszt pénteken és a hétvégén szünetel, és kedden folytatódik Barcelonában, jövő péntekig.

Kép forrás: index.hu

Szerző: Kukel Nikolett