Főoldal
Megosztás 565798e1c9ea4da7b8960259147a5019
A világ legdrágább postai bélyege

2017-02-15 22:29:00

Mindenki látott már postai bélyeget, vannak olyanok, akik gyűjtik is. Az utóbbi kategóriába tartozó emberek álma az, hogy egyszer gyűjteményük része lehessen a világ egyik legkeresettebb bélyege, ami nem más, mint a Kék Mauritius. Bélyegtörténelem.

Az első postabélyeget 1840-ben adták ki Nagy-Britanniában. Azért volt rá szükség, mert a levelek kézbesítéséért fizetendő ár nagyon magasra emelkedett, ezért sokan küldöncöket béreltek fel, hogy kézbesítsék leveleiket, emiatt az angol Királyi Posta jelentős bevételtől esett el. Meglepő, akkoriban címzettnek kellett fizetni a levélért, nem a feladónak. A helyzetet orvosolni kellett, ezért elrendelték, hogy a feladónak kelljen fizetnie, és csökkentették a levél feladásának díját 2 pennyre. A reformok eredményesek voltak, de volt még egy probléma: ne kelljen minden alkalommal elmenni a postahivatalba, valahányszor valaki levelet akar feladni. Erre a célra készítettek egy nehezen hamisítható értékjegyet, melyet előre meg lehetett vásárolni a postán, és a levélre felragasztva igazolhatták, hogy a postai díjat kifizették. A bélyeg óriási sikert aratott, a Királyi Posta jelentős bevételhez jutott, majd pár év múlva több más országban is bevezették.

Hét évvel később nyomták azt a két bélyeget Mauritiuson, melyek a világon ma is egyedülállóak.

Mauritius egy kis sziget az Indiai Óceán délnyugati részén, annak idején brit koronagyarmat volt. Nem tartozik a világ legismertebb helyei közé, mégis nevezetes: itt adták ki a világ legdrágább bélyegét 1847-ben.

A bélyeg létrejötte különleges alkalomhoz kötődött: A szigeten bált rendeztek, a meghívottakat pedig levélben értesítették. A kormányzó felesége annyira hiú volt, hogy ragaszkodott ahhoz, hogy a meghívókat saját készítésű bélyeggel postázzák. Végül két fajta bélyeget nyomtattak a különleges alkalomra: egy vöröset és egy kéket, mindkettőből 500-500 darabot (névértéke 1, illetve 2 penny volt). A történet érdekessége, hogy a kormányzóasszony egy órásmestert (Joseph Barnhard) bízott meg a bélyeg elkészítésével, aki azonban tapasztalat híján elrontotta a bélyeg feliratát: a Post Paid (vagyis ,,bérmentesítve”) helyett a Post Office feliratot karcolta abba a fémlemezbe, amiről kinyomtatták a bélyegeket. A hibát kijavítani már nem volt idő, mert a meghívókat el kellett küldeni a vendégeknek.

Az évek folyamán a bélyegek többsége megsemmisült (a bálon részt vett vendégek közül senki nem gondolta, hogy milyen értékes tárgy tulajdonába jutott) – továbbá az órásmester hibájának ,,köszönhetően” - a Kék Mauritiust a világ legdrágább bélyegei között tartják számon a mai napig (körülbelül 27 darab létezéséről tudnak), értéke 1 millió dollár körül van. Egy levelet, melyen egy kék és egy vörös Mauritius bélyeg is megtalálható, 4 millió dollárért adtak el Zürichben egy árverésen 1993-ban.

Régebbi árverésről is tudunk, ahol gazdát cserélt egy ilyen bélyeg. V. György angol király 1904-ben 1.450 (mai szemmel nézve 137.500) angol fontot fizetett egy Kék Mauritiusért. Egy legenda azt mondja, hogy az árverés után a titkára csak annyit mondott:  ,,Valami istenverte bolond” rengeteg pénzt adott ki egy ilyen bélyegért. V. György csak annyit felelt:  ,,Az a bolond én voltam.”

A bélyegről film is készült: Berlinben 5 rabló szövetkezik, hogy ellopja a világ legdrágább bélyegét. 

Szerző: Rubicsek Máté