Főoldal
Megosztás 9adc4192b994a7f9067747d2564b0ea1
Magyar politikai blogok

2010-03-03 20:26:00

A politikai blogok rendkívül sokfélék. Különböző emberek, sajátos politikai nézeteiket osztják meg a nagyközönséggel ezeken a portálokon. Ezekből mutat be a cikk néhányat.

Habár távolról sem mutat homogén képet a honi blogtársadalom, véleményformáló hatása a XXI. században megkérdőjelezhetetlen. A továbbiakban rövid tablót kívánok nyújtani a magyar politikai blogokról.

Számos blogrendszer közül választhat már az egyszeri felhasználó, ahová feltöltheti internetes naplóját. A politikai blogok szempontjából a legfajsúlyosabb oldalak a blog.hu rendszerében találhatóak. Az alábbiakban felsorolom, mely blogok alapján elemzek a továbbiakban: vastagbor.blog.hu, reakcio.blog.hu, kepviselofunky.blog.hu, konzervatorium.blog.hu, w.blog.hu.

Ezen blogok vizsgálatakor web tipográfiailag sok hasonlóság figyelhető meg. Hasonló first view-val rendelkeznek, valamilyen mintás fejléccel indul az oldal, a blog nevével, esetleg valami jellegzetességével. Gyakran megjelenik valamiféle mottó a fejlécben vagy mellette. Bal oldalt rögtön kezdődnek az írások, nincs vezető anyag, időrendi sorrendben szerepelnek, a legfrissebb legfelül. Az oldal jobb felén gyakran a tartalomajánló boxokat, vagy a legfrissebb kommenteket találja a látogató. A komolyabb blogokon a fejléc alatt találhatunk tematizálást. Általában minimális a léniahasználat, inkább a színes, nagybetűs címekkel választják el a cikkeket. Szinte mindegyik oldalon előfordul, hogy kiemelik a legolvasottabb vagy a szerkesztők által legértékesebbnek vélt írásokat. Gyakori elem az is, hogy a főoldalon csak néhány sor, egy bekezdés szerepel a cikkből, majd egy „tovább” gomb megnyomása után olvashatjuk el a teljes cikket. Web2 elemeket szinte mindenki használ, mint például videók bevágása, a cikk közösségi és egyéb portálokra való bevágásának lehetősége, cikk e-mailen továbbküldése, rss feed, gyakori linkelés külső hivatkozásra. Mivel ezek az oldalak bejáratott sémákkal dolgoznak, nagyfogó usability jellemzi őket, hiszen a látogató, ha már egyszer megtanulta hol keresse a tartalmakat, ezt az ismeretét más oldalakra is alkalmazhatja. Ezek a blogok olvasottságukat nagyrészt annak köszönhetik, hogy a blog.hu rendszerében kiemelten szerepelnek, és gyakran megjelennek az Index.hu oldalán is. Akad olyan blog is ezek közül (Tóta W. blogja), ami az Index hírfolyamban szerepel.

Érdekességként megemlíteném még a Prokontra blogot, ami egy új kezdeményezés. Egy témát két ellentétes világnézetű vagy gondolkodású szerző is feldolgoz és a bejegyzések egymás mellett jelennek meg, a képernyőn megosztva. Kommentálni így két vélemény elolvasása utána lehet, ezáltal is elősegítve a párbeszédet a máshogy gondolkodók között.

Ha a magyarországi politikai blogokról beszélünk meg kell említenünk még a bombagyar.hu-t is, ami indulásakor még közösségi blogként funkcionált. Négy-öt szerző írásai jelentek meg, nap mint nap, különböző témákban, de egy általuk egységesnek tartott értékrend szerint. Az utóbbi időben jelentősen lecsökkent az aktívan blogolók száma az oldalon és magánéleti problémák miatt, a múlt hónapban teljesen be is fejezték az weben való publikálást a szerzők. A blog nagy olvasótáborral bírt, ezt erős, radikális hangvételének illetve a kialakult politikai helyzetnek köszönhette. A szerkesztők rádióadást, videókat készítettek, gyűjtéseket szerveztek. A korábban elemzett blogohoz képest eltérő blogmotorral rendelkezik az oldal. Az ügyesen felépített összképét azonban nagyban rontja a nem túl szerencsés színválasztás, ami gyakran megnehezíti az olvasást. Valószínűleg az egyik legolvasottabb politikai blog volt, napi szinten öt-tízezer olvasóval, de a nagyobb visszhangot kiváltó cikkeket tizenöt-harminc ezren is látták.

Ha a politikáról és a blogokról egyszerre beszélünk, nem mehetünk el a politikusok internetes naplói mellett sem. Ezek az oldalak jellemzően kampányidőszakban működnek. Erősen propagandisztikusak ebből fakadóan elég unalmasak is. Ha a pártokat nézzük, talán az MSZP használta eddig a legtudatosabban, így a legismertebb blog is hozzájuk köthető, ez pedig a kapcsolat.hu-n található Gyurcsány blog. Az oldal régebben amoba.hu néven futott és gyakorlatilag köré építettek egy portált. Míg miniszterelnök volt gyakori vád érte, hogy nem ő, hanem fizetett publicisták írják. Az oldal jelenlegi helyzetéről ilyen szempontból nincs információm. Rengeteg regisztrált felhasználó és hozzászólás van, ez pedig a gyakori frissítésnek lehet köszönhető. Kevés politikus blog pörög, de ez igen, ettől függetlenül valószínűleg erősen moderálhatják.

A következő választásokon nagy szerepe lehet az Internetnek, így minden bizonnyal a blogoknak is. Az amerikai elnökválasztást, az elemzők szerint a jelöltek internethez való viszonya döntötte el, közelebbről, hogy miként használták fel a világháló lehetőségeit. Korábban olvasható volt, hogy a hazai pártok közül az SZDSZ használt a 2006-os választásokon fizetett fórumozókat, akik egy-egy fórumon vagy blogon, olyan véleményt hoztak a vitákban, amik a párt programjával összhangban voltak. Az még kérdéses, hogy a pártok a már most kirajzolódni látszó erőviszonyok tükrében, milyen agresszíven nyúlnak ezekhez az eszközökhöz, de valamilyen szinten biztosan megjelenik majd a kampányokban az Internet, mint politikai véleményformáló eszköz használata. Ebben a tekintetben pedig a blogok lehetnek a leghatékonyabbak fegyverek.

Készült: Portálszerkesztés csoport, 2009, őszi szemeszter

Szerző: Tóth Olivér